Kniha týždňa: Kde ležia Zasľúbené zeme?

Paríž, Alžír, Tel Aviv a Petrohrad - tieto mestá môžu mať k sebe oveľa bližšie, ako by sa mohlo zdať podľa mapy. Spájajú ich osudy ľudí, ktorí v turbulentnom 20. storočí išli za svojimi snami a často našli svoj nový domov v neznámej krajine.

21.05.2022 05:00
debata
Jean-Michel Guenassia: Zasľúbené zeme Foto: Premedia
kniha zaslubene zeme Jean-Michel Guenassia: Zasľúbené zeme

Vo veľkom románe Jeana-Michela Guenassiu ich zastupujú hrdinovia Klubu nenapraviteľných optimistov. Každý z nich hľadá svoju zasľúbenú zem, kde by našiel vnútorný pokoj. Obetujú preto veľa a nestrácajú nádej. Osudy dvoch bratov, ich rodiny, priateľov a lások kreslia siločiary, ktoré spájajú viaceré miesta a ľudí v strhujúcom príbehu.

kniha uzol Čítajte aj Kniha týždňa: Uzol - bomby na Nové Zámky

Ako sa svet menil

Matky chceli udržať tradičnú rodinu, no dcéry odmietali byť matkami

Alžírsky rodák Jean-Michel Guenassia hovorí otvorene a pútavo o zložitosti ľudských vzťahov, ktoré sú rovnako komplikované ako veľké dejiny. Zachytáva obdobie 40 rokov od konca alžírskej vojny až po rozpad Sovietskeho bloku. Spoločenské zmeny, revolučný idealizmus z parížskych ulíc 60. rokov, ktorý viac ako na zbrane alžírskych povstalcov narazí na skúsenosti ruských emigrantov, čo pred „ideálnym režimom“ utiekli. Niektorí svoje životy dobrovoľne podriadili „spoločnej vôli“ v izraelskom kibuci, iní sa na Západe chopili šance podnikať.

kniha recenzia Auroville Čítajte aj Kniha Týždňa: Auroville - moderná utópia

Matky chceli udržať tradičnú rodinu, no dcéry odmietali byť matkami. Otcovia videli zodpovednosť a hrdinstvo vo vzťahu k svojej rodine, ich synovia vo vzťahu k svojmu presvedčeniu. Na vojnových troskách ľudia chceli vybudovať niečo lepšie, ľudskejšie a slobodnejšie, no postavili základy konzumnej spoločnosti. Svet sa po vojne zmenil. Ako veľmi, to nám rozpovedia jednotliví hrdinovia.

Michel Marini je Parížan, má devätnásť a čerstvo po maturite. Medzi šachistami má kamarátov, ruských emigrantov, o ktorých netuší, že sú bratia. Keď jeden z nich zomrie, druhý sa ocitá v problémoch a Michel sa mu zo všetkých síl snaží pomôcť. Dokonca kvôli tomu prepasie šancu dostať sa na vysnívanú školu. V jeho živote hrajú veľkú rolu dve ženy: priateľka Camille, ktorá sa musela podriadiť rodine a presťahovať sa do Izraela, a Cécile, ktorú opustil jeho brat Frank a potom sa po ňom zľahla zem. Michael sa rozhodne vyhľadať ich obe – aby sa pokúsil obnoviť starý vzťah a cez Cécile nájsť brata.

Frank ako presvedčený komunista v Alžírsku dezertoval, dostal sa do problémov a pre všetkých je nezvestný. V Alžírsku pátra po inej žene, ktorú tam nechal. Pritom sa hrou osudu zapája do budovania nezávislého štátu, ktorý má stáť na pilieroch islamského socializmu. Situácia v krajine je katastrofálna, chýbajú lekári, opravári, utekajú obchodníci a krčmári. Dovtedy mali jedného nepriateľa: kolonizátorov, a keď ich vyhnali v krvavej vojne, znova ožívajú staré vnútorné rozbroje. Frank na rodinu zabudol, nosí však pri sebe štvorlístok pre šťastie, ktorý pri odchode dostal od otca. Otec vďaka štvorlístku prežil vojnu v pracovnom tábore, možno pomôže aj jemu.

kniha pat vyletov do pekla Čítajte aj Kniha týždňa: Päť výletov do pekla

Konzum a štvorlístok

Michelov a Frankov otec je obchodník a myslí si, že šťastie treba prilákať. Štvorlístok má jeden, synov dvoch, pre druhého teda štvorlístok vyrobí pomocou lepidla. Trocha podvod, ale nikomu neuškodí, veď vlastné šťastie si privoláme, keď naň veríme. Michael štvorlístok požičiava priateľom vo chvíľach, keď ho potrebujú viac. S otcom sa rozíde, lebo nesúhlasí s jeho obchodnými praktikami. Postaví sa proti základom konzumnej spoločnosti – predávať ľuďom sny o lepšom živote s novou práčkou či televízorom. Jeho sny sú iné. Ale čo vlastne hľadá?

Možno je aj zasľúbených zemí toľko čo ľudí

V románe si podávajú líniu viacerí rozprávači a my sa spolu s nimi ocitáme raz v jednej, raz v inej krajine, alebo vidíme tú istú vec z rôznych pohľadov. Každá z postáv má zamotaný osud a snaží sa nájsť svoju zasľúbenú zem, navonok či vo svojom vnútri. Napríklad v Izraeli je výhodné byť Židom, no nie vždy je dobré byť Francúzom v Alžírsku. Dá sa odpustiť niekomu, kto ako prisluhovač režimu zničil životy tisícok ľudí, aj keď je to moja krv? Môže človek pre vysnívanú profesiu obetovať lásku? Má žena odpustiť mužovi, ktorý ju zradil? Každý z hrdinov má vlastnú dilemu, každý sa so životom a s dobou pasuje inak. A možno je aj zasľúbených zemí toľko čo ľudí? Román Jeana-Michela Guenassiu nám povie viac o skutočných udalostiach a atmosfére doby, o živote jednej generácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy