Knihobot a Knihovrátok upracú vašu knižnicu

Máte doma preplnenú knižnicu alebo, naopak, zháňate nejaký špeciálny kúsok, čo už v kníhkupectvách nie je? Môžete sa obrátiť na on-line knižný antikvariát Knihobot, ktorý spúšťa prevádzku aj na Slovensku, alebo na Knihovrátok z Martinusu.

27.05.2022 11:00
40 podval Dominik Gazdos   zakladatel   a CEO... Foto:
Dominik Gazdoš, zakladateľ knižného secondhandu Knihobot.
debata

Knihobot je knižný robot

Knihobot je „knižný robot“, ktorý svojím chobotom pohodlne dosiahne aj do vašej knižnice. Knihy, ktoré chcete posunúť ďalej, stačí odfotiť spolu, naraz celú kôpku „v komíne“, aby bolo vidno autora a titul, robot – Knihobot vyráta cenu, kuriér si po knihy príde a odvezie ich zadarmo. Zákazník dostáva províziu 60 percent predajnej ceny.

Pôvodne český projekt knižného second handu Knihobot vlani v Čechách predal okolo pol milióna kníh. Na Slovensku si čitatelia za necelý polrok pilotnej prevádzky objednali vyše 50-tisíc knižiek a do obehu vrátili viac ako 10-tisíc titulov, za ktoré dostali vyplatenú províziu spolu viac ako 12-tisíc eur. "Veľmi nám pomáha, že Slováci nemajú problém s nákupom českej literatúry, väčšina českých titulov sa totiž predáva aj v slovenských kníhkupectvách, pri svetových dielach sa navyše niekedy nevydávajú slovenské preklady, pokiaľ už existujú české,” hovorí Dominik Gazdoš, zakladateľ Knihobotu. Podľa jeho slov majú Česi aj Slováci dokonca podobné čitateľské správanie: radi si priplatia za kvalitné tituly, no na druhej strane nemajú problém kupovať sezónnu literatúru na jednorazové prečítanie. Na Slovensku je však výrazne menšia sieť antikvariátov ako v Česku, knihy sa predávajú najmä na bazároch, a to je náročné na čas.

kniha, žena, čítanie, oddych, úsmev, dievča Čítajte viac Mestská knižnica v Bratislave otvorila burzu kníh

„Ľudia často netušia, aké hodnotné knihy doma majú. Najdrahšia kniha, akú Knihobot predal, mala cenu 150 000 českých korún (viac ako 6 085 eur),“ uvádza Dominik Gazdoš. Knihobot má aktuálne na sklade takmer 130-tisíc rôznych titulov – od najstaršej knihy, ktorou je starý nemecký kalendár v koženej väzbe z roku 1670, až po tohtoročné novinky. „Neviem, či sa to vie, ale Jozef Karika napísal pár kníh o mágii, jednu máme v ponuke. A príbeh, čo predchádzal Trhline, pôvodne vznikol pôvodne ako hoax na jednom českom serveri okolo roku 1999, Karika sa tým inšpiroval,“ prezrádza Dominik Gazdoš.

Knihovrátok mení knihy za knihy

On-line predaj knižiek z druhej ruky rozbieha aj kníhkupectvo Martinus. Jeho Knihovrátok funguje už vyše pol roka a doteraz sa cezeň Martinusu podarilo vykúpiť viac ako 150-tisíc kníh. Čitateľ na stránke zadá tituly, ktoré by rád posunul ďalej, a hneď sa dozvie, či a za akú sumu ich kníhkupectvo práve vykupuje. Knihy prinesie alebo pošle na náklady kníhkupectva. Do pár dní zákazník získa elektronickú poukážku, ktorú môže ihneď uplatniť pri nákupe ďalších knižiek.

antikvariat, peter ulicny Čítajte viac V tomto antikvariáte Paula Coelha nehľadajte

„Chceli sme, aby bol systém výkupu cez Knihovrátok jednoduchý a férový,“ vysvetľuje Michal Meško zo spoločnosti Martinus. „Zákazníci najviac oceňujú, že sa vyhnú prácnemu nahadzovaniu inzerátov, foteniu, dohadovaniu s rôznymi kupcami či baleniu a posielaniu každej knihy zvlášť – o komplikáciách s platbou ani nehovoriac. Zásielku jednoducho odovzdajú v ktoromkoľvek kníhkupectve Martinus alebo pošlú do centrálneho skladu cez Packetu na náklady Martinusu. Veľkou výhodou tiež je, že nečakajú, kým sa knižka predá. Svoju odmenu vo forme poukážok získajú do pár dní po odoslaní knižiek a svoju knižnicu si tak môžu rovno doplniť o nové.”

Knihovrátok priebežne zisťuje reálny záujem o konkrétne tituly a tomu prispôsobuje výkupné kritériá. To je zároveň dôvod, prečo niekedy konkrétny titul v danom momente nevykupuje. „Nechceme, aby knižka niekde opäť stála, chceme príbehy posunúť ďalším čitateľom, ktorých potešia. Titul, ktorý momentálne nevykupujeme, však môže byť o pár týždňov veľmi žiadaný, a preto ho do výkupu pridáme,“ uzatvára Meško. Podľa prieskumu pre 41 % zákazníkov kníhkupectva Martinus je najväčším dôvodom, prečo knižky posúvajú do Knihovrátku, nedostatok miesta v knižnici. Ďalších čitateľov motivuje, že získajú prostriedky na nové knihy (36 %) alebo chcú kúsky, ktoré už vlastnia, posunúť ďalším čitateľom (15 %). Viac ako 7 % čitateľov oceňuje ekologický aspekt služby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martinus