Dnes je 80. výročie atentátu na Heydricha. Poznáte top knihy o tejto téme?

Príbeh atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora opísali mnohí vojenskí odborníci aj spisovatelia. Kníhkupectvo Panta Rhei pri príležitosti výročia operácie Anthropoid pripravilo pre čitateľov výber Top 9 kníh na túto tému.

27.05.2022 12:44
debata

Svet si dnes pripomína 80. výročie atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Uskutočnili ho československí výsadkári Jozef Gabčík a Jan Kubiš 27. mája 1942 pod názvom Operácia Anthropoid. Heydrich zomrel na následky zranení osem dní po antentáte, výsadkári zomreli 18. júna 1942 po hrdinskom boji v pražskom Kostole sv. Cyrila a Metoda.

Veronika Homolová Tóthová : Mama milovala Gabčíka

Veronika Homolová Tóthová : Mama milovala Gabčíka Foto: Ikar
kniha mama milovala Gabcika Veronika Homolová Tóthová : Mama milovala Gabčíka

Príbeh Jozefa Gabčíka, Anny Malinovej a jej dcéry Alenky (1939) sa týka nás všetkých. Aj vďaka ich odhodlaniu a odvahe sa mohlo po druhej svetovej vojne Československo obnoviť v pôvodných hraniciach. O Jozefovi Gabčíkovi sa píše v učebniciach, o Anne Malinovej nie, hoci sa zapojila do odboja. Dcéra Alena dlho netušila, kto sú jej skutoční rodičia.

Laurent Binet : HHhH

Laurent Binet : HHhH Foto: Argo
kniha HHh H Laurent Binet : HHhH

Debutový román francúzskeho spisovateľa vyšiel v roku 2010 a získal prestížnu Goncourtovu cenu. Binet časť života strávil na Slovensku a v Prahe. Príbeh odvážnych výsadkárov ho natoľko fascinoval, že o nich napísal sugestívny román, ktorý sa stal podkladom pre film. Názov knihy je skratkou nemeckej frázy Himmlers Hirn heißt Heydrich, čo v preklade znamená „Himmlerov mozog sa volá Heydrich“.

Jaroslav Čvančara . Anthropoid

Jaroslav Čvančara . Anthropoid Foto: Centrum české historie
kniha anthropoid Jaroslav Čvančara . Anthropoid

Takmer 400 strán, viac ako 1 200 fotografií a dokumentov dotvára príbehy ľudí zapojených do operácie Anthropoid, ale i tých na druhej strane. Kniha pomôže získať kompletný a ucelený prehľad nielen o atentáte, ale aj o živote v Protektoráte. Osudy stoviek osobností a rodín československého zahraničného a domáceho odboja, ale aj tváre zástupcov protektorátnej moci, gestapa, SD, Wehrmachtu, zložiek SS, zradcov a kolaborantov.

Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Operácia Anthropoid Čítajte aj Operácia Anthropoid: Kat českého národa musel zomrieť

Lubomír Kubík: Proč Gabčík nestřílel

Lubomír Kubík: Proč Gabčík nestřílel Foto: Prostor
kniha proc gabcik nestrilel Lubomír Kubík: Proč Gabčík nestřílel

Český autor si zvolil formu románu a ponúka zaujímavý pohľad na atentát. Aj keď jeho teória o tom, prečo Gabčík na Heydricha nevystrelil, je menej uveriteľná, kniha ponúka vcítenie sa do českých odbojárov, ktorí výsadkárom pomáhali. Rieši ich dilemy a obavy z tvrdej nemeckej odvety.

Anthropoid Cillian Murphy Jamie Dornan Čítajte aj Recenzia: Operácia Anthropoid stavia na patriotizmus

Jiří Padevět: Dotek Anthropoidu

Jiří Padevět: Dotek Anthropoidu Foto: Academia
kniha dotek anthropoidu Jiří Padevět: Dotek Anthropoidu

Autor je jedným z najväčších odborníkov na túto tému. V tejto neobvykle komponovanej knihe, ktorá je zostavená zo správ dobovej tlače, policajných vyhlášok, výsluchových protokolov gestapa a krátkych prozaických útvarov, sa čitateľovi snaží priblížiť atmosféru Protektorátu Čechy a Morava.

Jiří Šulc: Dva proti Říši

Jiří Šulc: Dva proti Říši Foto: Knižní klub
kniha dva proti risi Jiří Šulc: Dva proti Říši

Jeden z najlepších českých románov o atentáte na Heydricha. Autor beletristickým štýlom prináša príbeh atentátu i novozistené skutočnosti. Popisuje domáci odboj, exilovú vládu, výcvik výsadkárov v Anglicku, prípravu atentátu, okolnosti i situáciu po ňom. Nevyhýba sa súkromnému životu hrdinov. Poskytuje realistický obraz o štruktúrach nemeckej moci, zaoberá sa vyšetrovacími postupmi gestapa. Dielo zaujme strhujúcim dejom a výbornou psychológiou postáv.

Laurent Binet Čítajte aj Francúz, ktorý zvečnil Gabčíkov príbeh

Vlastislav Janík: Příběhy hrdinů

Vlastislav Janík: Příběhy hrdinů Foto: Academia, 2021
kniha pribehy hrdinu Vlastislav Janík: Příběhy hrdinů

Atentát na Heydricha si okrem obete výsadkárov vyžiadal aj životy stoviek odbojárov a ich rodinných príslušníkov. Táto knižná novinka vychádza pri príležitosti 80. výročia atentátu a prvýkrát prináša ich príbehy v plnosti. Autor chronologicky sleduje osudy rodín, ktoré sa stali záchytnými a následne pevnými bodmi výsadkárov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša. Je to monografia odbojárov, ktorých zavraždili v koncentračnom tábore Mauthausen za pomoc československým vojakom zo skupín Anthropiod, Silver A, Out Distance, Intransitive a Tin.

Michal Kocián, Zdeněk Ležák: Anthropoid aneb zabili jsme Heydricha

Michal Kocián, Zdeněk Ležák: Anthropoid aneb... Foto: Argo, 2021
kniha anthropoid aneb zabili jsme heydricha Michal Kocián, Zdeněk Ležák: Anthropoid aneb zabili jsme Heydricha

Komiksová novinka z tohto roka. Ako prvý zvečnil v komikse príbeh atentátu brat legendárneho fotografa Jana Saudka Kája. Autori prinášajú príbeh Anthropoidu a československého odboja v komiksovej podobe pre mladšie ročníky. Na príprave operácie sa podieľali okrem Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša aj ďalší výsadkári a ich spoločný osud sa naplnil v krypte pravoslávneho kostola. Komiks sleduje príbeh hrdinov zo všetkých výsadkov, od ich zoskoku až po smrť. Najvýznamnejšou časťou komiksového príbehu je vlastný atentát a potom bitka v priestoroch chrámu. Dejové linky knihu prepájajú s už vydanou komiksovou knihou tej istej autorskej dvojice s názvom Tři králové (2017).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy #Operácia Anthropoid