Hviezda Snowboarďákov napísala knihu nabitú erotikou. Aká je?

Jiří Mádl je známy predovšetkým ako herec a režisér. V roku 2014 debutoval filmom Pojedeme k moři, za ktorý získal Cenu českej filmovej kritiky za objav roka.

09.06.2022 07:00
Jiří Mádl kniha Foto:
Jiří Mádl, herec, režisér a najnovšie aj autor knihy Príťažlivosť planéty Krypton.
debata

O päť rokov neskôr mala premiéru jeho druhá celovečerná snímka s názvom Na střeše, ktorá získala viacero nominácií na rôzne ocenenia a navyše si odniesla hlavnú cenu Medzinárodného filmového festivalu v Mannheime. Tento rok sa Mádl rozhodol rozšíriť svoje pole pôsobnosti o svet literatúry – 2. júna mu vyšiel román Přitažlivost planety Krypton.

Jiří Mádl vo filmoch

Pozrite si fotky JiŘího Mádla vo filmoch

Fotogaléria
Herec a režisér Jiří mádl zažíva v novom filme...
V civilnej komédii Denník moderného fotra...
+9S Vojtěchom Kotkom tvoril známu komediálnu...

Prvé stránky knihy môžu odstrašiť nejedného čitateľa, ktorý zo zvedavosti po titule siahne. Príbeh sa totiž začína četovaním Martina a Veroniky – dvoch ľudí, ktorí sa nepoznajú, no neboja sa vzájomne si vymieňať erotické správy. Deje sa tak v dobe začiatkov masového používania internetu, keď ešte nebol populárny Facebook ani Twitter. Kto vydrží tých niekoľko stránok „červenej knižnice“, dočká sa hĺbavého a zaujímavého príbehu, ktorý je rozborom ľudskej psychiky a vzťahov.

Jiří Mádl Čítajte aj Jiří Mádl: Z herca je vo filme Denník moderného fotra novopečený otec. Keď dotočí drámu, už sa teší na komédiu

Martin je pätnásťročný chalan, ktorý neustále uteká pred svojou rodinou. Študuje na kresťanskej škole v Rakúsku a zdá sa, že čím ďalej sa vzďaľuje od domova, tým viac mu v živote niečo uniká. Na sociálnej sieti si píše s Veronikou, ktorej klame o svojom veku, aby si s ním neprestala písať. Okrem zdieľania svojich erotických predstáv sa jeden druhému zdôverujú aj s vecami, o ktorých sa s nikým iným nerozprávajú. Niežeby sa nemohli, ale majú pocit, že sa u rodiny a priateľov nestretnú s pochopením. Veronika a Martin si medzi sebou vybudujú dôveru a svojský spôsob komunikácie, v ktorom sú obaja úplne otvorení a zároveň sa cítia v bezpečí.

Pansky klub, Jiri Madl Čítajte aj Jiří Mádl: Muži sú trochu horšie stvorenia, ale ženy sú zase zákernejší nepriatelia

Mádl vo svojom románe rozoberá problematiku rodinných vzťahov a vyrovnávania sa s traumami. Martin aj Veronika majú vo svojich životoch nevyriešené veci, ktoré ich postupne doženú. Martin sa silou-mocou snaží ujsť, ale postupne zistí, že to nie je možné. O niekoľko rokov neskôr, keď už ako mladý dospelý muž žije v Syrakúzach, ho trauma z detstva doženie v podobe záchvatov úzkosti a paniky. Mádl ich vykresľuje s citom a zároveň autenticky. Rozoberá Martinove pocity aj proces, ktorým sa postupne dopracuje k rozhodnutiu začať navštevovať terapiu. Veronikine problémy sa prejavujú skôr pocitmi viny a akousi nerozhodnosťou, akým smerom sa v živote posunúť ďalej.

Knižný debut Jiřího Mádla Přitažlivost planety... Foto: BIZBOOKS
madl kniha Přitažlivost planety Krypton Knižný debut Jiřího Mádla Přitažlivost planety Krypton.

Celá kniha v podstate sníma ozdravný proces dvoch ľudí, ktorí nachádzajú pochopenie jeden u druhého. Autor nijako nezhadzuje sociálne siete ako miesto, kde môžu vzniknúť blízke vzťahy, čo je veľkým pozitívom. Rovnako je potrebné oceniť, že neskĺzava do naivity – prinajmenšom v otázke riešenia problémov. Ľúbostný príbeh Martina a Veroniky je síce miestami prisladký, no ostatné aspekty knihy sú prekvapivo nadčasové. Štýl písania by sa dal ešte trochu vylepšiť, no v konečnom dôsledku ide o knihu, ktorá sa napriek ťažkým témam číta s ľahkosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Mádl