Kniha týždňa: Svoj podiel noci niesť

V krajinách, kde od horúčavy môžu zomrieť letiace vtáky, pod rozpáleným juhoamerickým slnkom, sa zvyčajne dejú veci celkom nezvyčajné. Tak ako v uhrančivom argentínskom príbehu Mariany Enriquez Svoj podiel noci niesť (vydavateľstvo Inaque, preklad Eva Palkovičová).

11.06.2022 18:00
debata
Mariana Enriquez: Svoj podiel noci niesť Foto: Inaque
kniha svoj posiel noci niest Mariana Enriquez: Svoj podiel noci niesť

Prenesie nás do krajiny, kde sa steny v domoch pohybujú; dvere sa otvárajú do iných svetov a ľudia pestujú desivé rituály. Rovnako nepochopiteľné a kruté je však aj vyčíňanie vojenskej junty, ktorá má na svedomí desaťtisíce obetí. Nadprirodzené temné scény plné hrôzy sa v tomto románe prelínajú so skutočnými historickými udalosťami.

V románe sa nadprirodzeno celkom prirodzene snúbi s realitou, keď vykresľuje obraz Argentíny od 60. rokov až po súčasnosť

Omamný koktail

V Argentíne, v krajine pralesov a najkrajších vodopádov sveta, na miestach, kde príroda vyžaruje všetky oslnivé farby a ľudia tancujú vášnivé tango, je mágia bežnou súčasťou života. Z miešania kultúr, vierovyznaní a tradícií vzniká omamný koktail, z ktorého sa zakrúti hlava. Mariana Enriquez je novinárka, má teda zmysel pre fakty, a zároveň spisovateľka v podnebnom pásme, kde sa zrodil magický realizmus. V jej románe sa nadprirodzeno celkom prirodzene snúbi s realitou, keď vykresľuje obraz Argentíny od 60. rokov až po súčasnosť.

Napínavý, tak trocha hororový príbeh otca a syna, ktorých spája nebezpečný dar – obaja majú nadprirodzené schopnosti, po ktorých prahne tajné Bratstvo Temnoty. Nenásytným bohatým ľuďom, ktorí si vedia kúpiť všetko a všetkých, chýba len jedno: večný život. Veria, že ho môžu dosiahnuť prostredníctvom hrôzostrašných rituálov, ktorými vzývajú svoje božstvo – Temnotu. Nezastavia sa pred krvavými obeťami, únosmi či mučením.

kniha zaslubene zeme Čítajte aj Kniha týždňa: Kde ležia Zasľúbené zeme?

Šialené božstvo

Juan pri nehode stratil milovanú manželku a ťažko uverí, že to bola náhoda. Mala totiž svoju hlavu a Bratstvo rebéliu nestrpí, hoci ide o rodinu. Juan je ich médiom, iba on ich vie spojiť s druhou stranou. Ani tí najbližší na monštruóznom rituáli nespoznávali tvár muža, s ktorým len včera hovorili. Svoj život si nevybral, odkedy Bratstvo objavilo jeho schopnosti, kontroluje každý jeho krok. Jeho sila však slabne a je len otázkou času, kým ho bude musieť niekto nahradiť. O tom, že otcove schopnosti zdedil syn Gaspar, vedia len dvaja najbližší priatelia, inak by ho čakal rovnaký osud. Podarí sa otcovi syna uchrániť? A v koho alebo v čo vyznávači Temnoty vlastne veria? Je to šialené božstvo, rovnako ako tí, ktorí ho vyznávajú, myslí si Juan. „Máme deti, aby sme mohli žiť ďalej, sú naša nesmrteľnosť.“ Navonok nevinnú vetu, ktorú si každý vyloží obrazne, Bratstvo chápe doslovne.

Je to šialené božstvo, rovnako ako tí, ktorí ho vyznávajú

Spoločenstvu vládne vplyvná rodina Gasparovej matky a jeho počiatky siahajú do obdobia, keď sa objav starého božstva pred stáročiami preniesol zo srdca Afriky do Anglicka a potom do Južnej Ameriky. Bratstvu neublížila ani svetová hospodárska kríza, ani žiadna zmena režimu. Jeho členovia tak ako ich predkovia vyciciavali robotníkov na svojich pozemkoch ako otrokov, naďalej využívajú biedu a beznádej chudobných. „Zločiny, ktoré napáchala diktatúra, boli pre Bratstvo veľmi užitočné, vďaka nej k nim prúdili telá, alibi a vlny bolestí a strachu, emócie, s ktorými sa dalo pracovať,“ píše autorka románu.

Faktom je, že počas siedmich rokov diktatúry v rokoch 1976 – 1983 zmizlo viac ako 11 000 ľudí, ľudskoprávne organizácie odhadujú počet obetí vojenskej junty v Argentíne na 30 000 osôb. V oboch rovinách – nadreálnej aj historickej – je namieste otázka, kde inde leží temnota ako v našom vnútri? Ak prežijú Juan a jeho syn Gaspar, ako si s touto otázkou poradia?

kniha recenzia Auroville Čítajte aj Kniha Týždňa: Auroville - moderná utópia

V historickej rovine román prináša aj obraz západnej spoločnosti od hippies 60. a 70. rokov v Londýne, kde sa zoznámili Gasparovi rodičia, cez veľmi pomaly postupujúcu ženskú emancipáciu, problémy gay komunity aj prvé ohniská AIDS v Argentíne. V medziľudských vzťahoch román odráža konflikty medzi rodičmi a deťmi, v rodinách, kde ide o postavenie, manželka nemusí byť milovanou ženou a dieťa nie je bytosťou, za ktorú by matka dala život. Román je však aj príbehom silných priateľstiev, lásky až za hrob a dýcha náruživosťou argentínskeho tanga. Nie všetko, čomu veríme, aj skutočne existuje. No platí to aj naopak. Silu temnoty v nás neradno podceňovať.

Jiří Mádl kniha Čítajte aj Hviezda Snowboarďákov napísala knihu nabitú erotikou. Aká je?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy