Pred 80 rokmi vyšiel slávny román Alberta Camusa s názvom Cudzinec

Uprostred vojny, 15. júna 1942, vyšiel v okupovanom Paríži Cudzinec alžírskeho rodáka Alberta Camusa, jeden z najdôležitejších románov 20. storočia. Autor diela, ktorému kritici vytýkali "ľahostajnosť" či "bezcitnosť", mal vtedy za sebou len niekoľko filozofických diel. V šuplíku mal ďalší román s názvom Šťastná smrť, vydaný až desať rokov po jeho smrti, alebo neskôr preslávenú drámu Caligula, dodnes považovanú za jedno z najvýznamnejších diel existencionalizmu.

15.06.2022 10:00
Albert-Camus Foto:
Spisovateľ Albert Camus.
debata

K tomuto filozofickému smeru sa radí aj Cudzinec, príbeh sebe aj iným odcudzeného úradníka, súdeného za vraždu a nakoniec odsúdeného hlavne kvôli jeho zdanlivej ľahostajnosti k životu. Mersault, ako sa hrdina volá, je považovaný za Camusovu najosobnejšiu literárnu postavu.

Podľa spisovateľových spomienok sa zrodil už v roku 1937 alebo možno ešte skôr, a Camus doňho podľa kritiky vtelil napríklad vlastný údiv nad nezvratnosťou a hroznou definitívou náhodného činu.

Zdanlivo nesfilmovateľný Cudzinec zaujal aj filmárov, v roku 1967 ho na plátno previedol režisér Luchino Visconti, ktorý zveril titulnú rolu Marcellovi Mastroiannimovi.

Cudzinec, ktorý vyšiel v roku 1946 v angličtine a o rok neskôr prvýkrát aj v češtine, vyhral v roku 1999 anketu francúzskeho denníka Le Monde „100 najdôležitejších kníh 20. storočia“.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #kniha #literatúra #román #Albert Camus