Shakespearova 400-ročná kniha ide do dražby

Pôvodná kópia zbierky s názvom First Folio (Prvé fólio) od Williama Shakespeara, ktorá je mnohými označovaná za najdôležitejšiu knihu anglickej literatúry, pôjde v New Yorku čoskoro do dražby. Odhadovaná cena knihy, ktorá má vyše 400 rokov, sa pohybuje okolo 2,5 milióna dolárov. V súčasnosti existuje asi 235 kópií, pričom pôvodný náklad bol okolo 750 výtlačkov. Väčšina zo zachovaných exemplárov sa nachádza buď v súkromnom vlastníctve, alebo vo verejných archívoch.

15.06.2022 16:00
Shakespeare - Prvé fólio Foto:
Pôvodný výtlačok Prvého fólia od Williama Shakespeara má takmer 400 rokov.
debata (1)

Prvé fólio bolo publikované v roku 1623, teda asi sedem rokov po autorovej smrti. Obsahuje 36 hier vrátane Macbetha, Búrky či Dvanástej noci. Vydanie knihy, ktorá má okolo 900 strán, pripravili Shakespearovi kolegovia a herci John Heminges a Henry Condell. Prvé fólio bolo venované grófom Williamovi a Phillipovi Herbertovcom.

Prvými vlastníkmi draženej knihy bola škótska rodina Gordonovcov, ktorá ju získala začiatkom 17. storočia. Neskôr sa dedila z generácie na generáciu, až ju napokon získal chovateľ dostihových koní William Stuart Stirling-Crawfurd, ktorého exlibris zostal dodnes zaseknutý medzi stránkami knihy.

Do rúk sa dostala aj politickému aktivistovi a historikovi R. W. Setonovi-Watsonovi, ktorý sa zaslúžil o zánik Rakúsko-Uhorska, čím zároveň podporil vznik Československa a Juhoslávie. V 60. rokoch sa kniha dostala do zbierky bibliofila a realitného makléra Abela E. Berlanda žijúceho v americkom Chicagu.

Vlastníci kópie Prvého fólia

  • Folger Shakespeare knižnica
  • Univerzita Meisei
  • Newyorská verejná knižnica
  • Britská knižnica
  • Cambridgeská univerzita
  • Oxfordská univerzita
  • Texaská univerzita v Austine
  • Princetonská univerzita
  • Univerzita Brown
  • Harvardova univerzita

Okrem Stirlingovho-Crawfurdovho exlibrisu sa v publikácii nachádzajú tiež rôzne anotácie, poznámky, útržky modlitieb, verše či stopy po rozliatom atramente, ktoré v nej zanechali predchádzajúci vlastníci. Knihe chýba prvá stránka so Shakespearovým portrétom, ktorý zrejme niekto počas uplynulých rokov vytrhol.

„Keď sa Shakespearovo Prvé fólio objaví na trhu, je to vždy veľká udalosť, keďže v súkromných rukách sa nachádza tak málo kópií,“ povedal Richard Austin, vedúci globálneho oddelenia kníh a rukopisov aukčného domu Sotheby’s.

Predošlé aukcie kópií Prvého fólia

  • v roku 2001 vydražili výtlačok za 6,16 milióna dolárov
  • v roku 2003 vydražili výtlačok za 4,26 milióna dolárov
  • v roku 2020 vydražili výtlačok za 9,9 milióna dolárov

„Fóliá, ktoré boli vytlačené takmer pred 400 rokmi, sú dôležitým záznamom, ktorý zachováva Shakespearov legendárny výstup naveky… Táto kópia je obzvlášť zaujímavá tým, že obsahuje stopy po predchádzajúcich majiteľoch, z ktorých mnohí zanechali v knihe svoju nezmazateľnú stopu. To nám pripomína, že aj toto je živý kus histórie ľudstva, ktorý zachytáva, ako boli generácie Shakespearových fanúšikov inšpirované týmto bardom.“

Výtlačok Prvej fólie bol počas júna vystavený v londýnskych galériách aukčného domu Sotheby’s. Dražba v New Yorku sa uskutoční 7. júla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #kniha #literatúra #William Shakespeare