Kniha týždňa: Vtedy v Hollywoode. Škoda, že ste tam neboli

Vždy, keď sa v knihe či vo filme objaví upozornenie, že podobnosť so skutočnými postavami a udalosťami je "čisto náhodná", je jasné, že predlohou boli skutočné postavy a udalosti.

25.06.2022 06:00
debata (1)
Quentin Tarantino: Vtedy v Hollywoode Foto: Tatran
kniha vtedy v hollywoode Quentin Tarantino: Vtedy v Hollywoode

Ak aj poznáte známy oscarový film Quentina Tarantina Vtedy v Hollywoode, teraz máte možnosť vrátiť sa k nemu v rovnomennej knihe. Slávny režisér ju vydal až po tom, ako nakrútil úspešný film v hviezdnom obsadení s Leonardom DiCapriom, Bradom Pittom a ďalšími hviezdami. Quentin Tarantino nás prenesie do Hollywoodu z konca 60. rokov, so všetkou jeho slávou, bohatstvom, ale aj zmarenými nádejami a zničenými životmi. Vie, o čom hovorí, továreň na sny pozná ako svoje vlastné topánky.

kniha svoj posiel noci niest Čítajte aj Kniha týždňa: Svoj podiel noci niesť

Cintorín zmarených nádejí

Vitajte v Hollywoode, kde sú dni slnečné rovnako ako budúcnosť, kde šťastie, bohatstvo a sláva ležia na dosah ruky! Lenže tak ako každé mesto, aj táto továreň na sny má svoju odvrátenú tvár, symbolický cintorín nenaplnených ambícií, zapáchajúce stoky všetkých ľudských nedostatkov, fóbií aj zverstiev. Rok 1969 bol pre Hollywood čiernym rokom, keď verejnosťou otriasli brutálne vraždy sfanatizovanej sekty Charlesa Mansona, ktorej obeťou sa stala aj tehotná manželka režiséra Romana Polanskeho Sharon Tateová. Násilie tak pretrhlo časy uvoľnenej hudby, voľnej lásky a ideály „detí kvetov“.

Režisér Quentin Tarantino. Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Režisér Quentin Tarantino. Režisér Quentin Tarantino.

Presne do toho istého roku nás zavedie Quenin Tarantino, no nebol by to on, keby si udalosti a postavy neupravil po svojom. Hlavným hrdinom príbehu je skrachovaný herec Rick Dalton. Kedysi mal pred sebou sľubnú kariéru, bol hviezdou vo vlastnom televíznom seriáli Lovec odmien, no už je to preč, je to minulosť. Teraz je dobrý len na úlohy záporákov, čo dostanú na frak od každého mladého nováčika. Zašlo to až tak ďaleko, že filmový agent ponúkne Rickovi účinkovanie v talianskych westernoch – pretože sa podobá na úspešnejšieho kolegu, ktorého Taliani chcú, ale nedostanú.

Ďalšou postavou je Rickov dablér Cliff Booth – drsný chlapík, kaskadér a vojnový hrdina, ktorý zabil v druhej svetovej vojne viac Japoncov než ktorýkoľvek iný Američan, no miloval filmy Akiru Kurosavu. Cliff má celkovo v obľube zahraničné filmy, pretože boli ako romány: neboli sentimentálne a bolo im jedno, či sa divákom hlavná postava zapáči alebo nie. Hollywood bol podľa neho sentimentálny a falošný. Napriek lepšiemu filmovému vkusu má však Cliff násilnícke sklony. Herec Rick aj so svojím dablérom Cliffom patrili do hraného sveta, v ktorom sa sen mohol v sekunde stať realitou, alebo aj naopak – pekná realita sa mohla vzdialiť ako sen.

Brad Pitt na berlínskej premiére filmu Vtedy v...
Margot Robbie na berlínskej premiére filmu...
+4Režisér Quentin Tarantino na berlínskej...

Bez pozlátka

Svoje sny mala aj Sharon Tateová, keď sa ako 22-ročná rozhodla vybrať sa stopom do LA, aby sa stala herečkou. Svoje sny mal aj jej budúci manžel, režisér Roman Polanski, ktorému sa podarilo roky po Hitchkockovom Psychu nakrútiť legendárny triler Rosemarino dieťa. Ako vraví Tarantino: Hitchkockov triler zabavil, Polanského film znepokojil.

„Polanski bol ateista – nechcel natočiť film, ktorý by posilňoval vieru v náboženstvo. A tak trocha zmenil perspektívu… Podaril sa mu herkulovský počin, keď síce nenakrútil film o netvoroch, ale aj tak divákov vydesil,“ konštatuje Quentin Tarantino. V každom prípade neďaleko hviezdneho páru Tateová – Polanski sa usadila síce výstredná, no na tú dobu nie až taká poburujúca „rodina“ Charlesa Mansona. Bývalý väzeň okolo seba ako guru sústredil pár pobláznených mladých ľudí, ktorí ho nasledovali ako svojho boha, no túžil stať sa rockovou hviezdou. Hoci si naozaj zahral s Neiom Youngom a Beach Boys nahrali jednu jeho pieseň, v hudbe neprerazil.

Bratislava-Koncert osobnosti-Hegerova Čítajte aj Kniha týždňa: Carmen - skutočný život Hany Hegerovej

Quentin Tarantino odhaľuje osudy filmových hviezd, oslnivých aj tých zachádzajúcich, aj cestu od nenaplnených ambícií k násiliu. Pripomína atmosféru 60. rokov, množstvo legendárnych aj zabudnutých a padlých postáv. Ich príbehy sa prepletajú a Tarantino si ich upravil po svojom a nie celkom rovnako vo filme a v knihe. Hoci zdôrazňuje, že jeho dielo je umeleckou fikciou, je dobrým rozprávačom, ktorý podáva svedectvo o dobe a jej ľuďoch.

kniha divoky rok Čítajte aj Kniha týždňa: Divoký rok

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy