Prvú knihu o Harrym Potterovi vydali pred 25 rokmi. Čítali ste príbehy ikonického kúzelníka?

Príbehy mladého kúzelníka Harryho Pottera, z ktorých prvý diel vyšiel v nakladateľstve Bloomsbury pred 25 rokmi, 26. júna 1997, uchvátili na prelome storočí milióny čitateľov a čitateliek po celom svete.

26.06.2022 06:00
harry potter a kamen mudrcov Foto:
Všetko to začalo prvým dielom knižnej ságy Harry Potter a Kameň mudrcov.
debata (1)

Hrdina, ktorého vymyslela spisovateľka Joanne Rowlingová, sa postupom času objavil v siedmich knihách, v ktorých mohli čitatelia sledovať jeho dospievanie aj napínavý boj s hlavným zloduchom Voldemortom. Knihy o Potterovi mali ohromný úspech a vznikli podľa nich filmy a počítačové hry. Harry Potter sa stal najlepšie predávanou románovou sériou všetkých čias.

A pritom prvý diel spočiatku mnoho vydavateľov odmietlo. Prvé pomyslenie na postavu Harryho Pottera, vrátane jeho okuliarov a farby vlasov, dostala J. K. Rowlingová v roku 1990, keď v Manchestri štyri hodiny čakala na oneskorený vlak do Londýna. Všetko vraj začalo jednoduchou myšlienkou: „Chlapec, ktorý nevie, že je čarodejník, nastúpi do školy čiar a kúziel.“

 Bestseller J. K. Rowlingovej o Harrym...
Detail z obálky knihy Harry Potter a Kameň...
+14Daniel Radcliffe v úlohe Harryho Pottera a Emma...

„Sedela som tam, v hlave mi vírili myšlienky a detaily – chudý, čiernovlasý chlapec s okuliarmi bol čím ďalej reálnejší,“ zaspomínala neskôr Rowlingová. V tom istom roku jej zomrela matka, a preto je Harry sirota, ktorému nesmierne chýbajú rodičia. Z depresií, ktoré spisovateľku po smrti matky sužovali, sa zrodili aj dementori – desiví tvorovia, ktorí sa sýtia ľudskými emóciami.

Obálka knihy, ktorou to celé začalo: Harry... Foto: IKAR
harry potter a kamen mudrcov Obálka knihy, ktorou to celé začalo: Harry Potter a kameň mudrcov.

Prvý diel ságy písala s obľubou v jednej z edinburských kaviarní. Knihu o kúzelníckom učni dokončila v roku 1995, ani v jednom z tucta vydavateľstiev o ňu ale neprejavili záujem. Až o rok neskôr sa v Bloomsbury rozhodli román vydať, avšak v náklade iba tisíc kusov. Príbeh Harry Potter a kameň mudrcov vyšiel v roku 1997 a získal niekoľko britských cien v kategórii detská literatúra, vďaka ktorým sa knižka dostala do širšieho povedomia. Z neznámej autorky, ktorá do pseudonymu J. K. Rowlingová zakomponovala meno svojej babičky Kathleen, sa začala rodiť literárna hviezda veľkého formátu.

V rokoch 1998 až 2000 vyšli ďalšie tri zväzky (Harry Potter a tajomná komnata, Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Harry Potter a Ohnivý pohár), ktoré sa u čitateľov stretli so záujmom. Rozpútalo sa priam davové šialenstvo. Na piatu knihu, nazvanú Harry Potter a Fénixov rád, si čitatelia ale museli počkať tri roky, čo živilo špekulácie o autorskej kríze. Posledné dva diely série (Harry Potter a Princ dvojakej krvi a Harry Potter a Dary smrti) vyšli v rokoch 2005 a 2007, nasledované knižkou Bájky barda Beedleho, ktorá tiež čerpá z potterovskej témy. Rowlingová získala podľa časopisu Forbes za vydanie týchto kníh o Potterovi takmer miliardu dolárov a kedysi nezamestnaná slobodná matka sa vďaka tejto sérii stala prvou miliardárkou medzi spisovateľkami.

harry potter expres Čítajte viac Ilustrátor Harryho Pottera Adrián Macho: Mám vlastný čarovný prútik

Potter sa podľa kníh Rowlingovej narodil v mieste zvanom Godrikova baňa. Jeho rodičmi boli James Potter a Lily Potterová, ktorí ale boli zavraždení zlým černokňažníkom menom lord Voldemort. Harry útok prežil a bol vychovávaný u svojej tety a strýka. Každý z dielov zachytával jeden rok v Potterovom živote, v prvom diele mal jedenásť rokov, v šiestom sa na konci blíži k 17. narodeninám.

Počas tejto doby sa chlapcovi podarilo dospieť v schopného kúzelníka. Musel pritom opakovane čeliť nástrahám nepriateľov a často krát mu išlo o život. Vo finále ale s pomocou priateľov Voldemorta aj jeho spojencov porazil. A ako J. K. Rowlingová napísala, nakoniec sa z neho stal bystrozor, teda člen elitnej jednotky ministerstva kúziel, špecializovanej na boj s temnými silami. Neskôr sa oženil a mal tri deti.

HP1 Čítajte viac Obťahy prvej knihy o Harrym Potterovi pôjdu do dražby, stáť môžu 20.000 libier

Z popularity Harryho Pottera u detí i dospelých ťažil aj filmový priemysel. Počas desiatich rokov vzniklo osem celovečerných snímok, kasových trhákov. Na zdanlivo ukončenú potterovskú sériu nadviazala Rowlingová dvojdielnou divadelnou hrou Harry Potter a prekliate dieťa (2016), ktorej uvedenie na divadelných doskách v Londýne malo veľký ohlas, a tiež scenáre dvoch filmov z kúzelníckeho sveta. Fantastické zvieratá a ich výskyt (2016) aj Fantastické zvieratá: Grindelwaldove zločiny (2018) sa odohrávajú v polovici 20. rokov, trištvrte storočia pred Harrym Poterom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #J.K. Rowlingová