Štartuje Mesiac autorského čítania

Najväčší literárny festival (ďalej ako MAČ) v strednej Európe sa začne v nedeľu 3. júla v Košiciach, v Bratislave ho slávnostne otvoria v pondelok 4. júla. Brno, Ostrava, Bratislava, Košice a Prešov predstavia na autorských čítaniach a besedách dovedna 31 islandských autorov a autoriek, spolu s nimi sa predstavia aj významní slovenskí a českí autori a autorky.

01.07.2022 13:00
študentka, knižnica, štúdium
Ilustračné foto.
debata

„MAČ 2022 prinesie veľké mená islandskej literatúry, veľké mená slovenskej a českej scény, no máme veľkú radosť, že už tradične môžeme dať priestor aj autorom a autorkám, ktorí práve nemusia byť daný rok „v kurze“, alebo to zatiaľ počas svojej spisovateľskej kariéry nestihli. To je príklad aj niektorých menej známych či začínajúcich autorov a autoriek, ktorí sa predstavia na festivale,“ skonštatoval programový riaditeľ Mesiaca autorského čítania Petr Minřík počas tlačovej konferencie v Bratislave.

Festival sa v Česku začína už 1. júla, ako prvé privíta literárnych hostí Brno, V Ostrave začína 2. júla. Na Slovensku odštartuje 3. júla v Košiciach o 18-tej čítaním miestneho spisovateľa Milana Kolcuna, po ňom o 19-tej bude nasledovať vystúpenie Islanďana Jóna Gnarra. Mesto Prešov prevezme štafetu autorských čítaní od Košíc, a to 18. júla.

V hlavnom meste sa maratón čítaní slávnostne otvorí 4. júla v pondelok o 18-tej v kostole Klarisky, Bratislavčania a Bratislavčanky sa môžu tešiť na spisovateľa, herca, politika a bývalého primátora Reykjavíku – Jón Gnarr! Z diela jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov Ivana Štrpku bude čítať člen Činohry SND, vynikajúci herec Robert Roth. Festival otvorí primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý nad podujatím prevzal záštitu.

„Bude to veľmi špeciálny večer. Pre MAČ je typické, že autori a autorky čítajú svoje diela sami, prednes poézie Ivana Štrpku v podaní Roba Rotha bude na festivale ojedinelou záležitosťou. Nad podujatím v Bratislave prevzal záštitu náš primátor Matúš Vallo, so svojim čítaním vystúpi bývalý starosta Reykjavíku, takže sa všetko pekne prepojí,“ dodáva František Malík z občianskeho združenia literarnyklub.sk, hlavný organizátor MAČ na Slovensku.

S výnimkou špeciálnych podujatí (ako napríklad projekcia filmu Northman islandského spisovateľa Sjóna v kine Lumiére) sú všetky autorské čítania zadarmo a netreba na ne rezerváciu. Podrobný program a rozpis špeciálnych podujatí v jednotlivých mestách môže verejnosť nájsť na www.autorskecitanie.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #Mesiac autorského čítania