Horúce tipy na letné čítanie. Čo si pribaliť do kufra na dovolenku?

Starší pán, čo stvára neplechy v domove dôchodcov, poviedkový Kufor či detská detektívka, čo zaujme aj dospelých. Zaujímavé tipy na letné čítanie ponúka Dado Nagy, známy moderátor literárnych relácií.

04.07.2022 06:00 , aktualizované: 06.07.2022 12:59
debata
Video
Literárny publicista a moderátor Dado Nagy odhalí svoj čitateľský vkus.

Čo pre vás znamená letné čítanie?

Bývali časy, keď som každý deň prečítal jednu knihu ležiac na pláži. Rôzne témy, rôzne žánre, bral som to jedno za druhým. Môj prázdninový kufor obsahoval aspoň 10 kníh, z ktorých som si mohol vyberať. Žiaľ, takéto klasické dovolenkové leto som nemal už niekoľko rokov. Ako letné čítanie mi veľmi chýba nejaký humoristický román, pri ktorom si oddýchnem. Ibaže ja pod humoristickým románom rozumiem knihu, ktorá sa venuje vážnej, dokonca smutnej téme – s humorom. Robiť si srandu z obyčajných vecí sa mi zdá lacné, ale humoristický román o témach ako staroba alebo smrť – to už je výzva! Keď natrafím knihu označenú povedzme ako „najlepší švédsky humoristický román,“ často bývam sklamaný.

Hendrik Groen: Tajný denník Hendrika Groena Foto: XYZ
kniha tajny dennik henrika groena Hendrik Groen: Tajný denník Hendrika Groena

Neskutočne sa mi však páčila séria, ktorú napísal holandský autor pod pseudonymom, a volá sa Tajný denník Hendrika Groena. Kniha trocha „naťukáva“ Tajný denník Adriana Mola, nie je to však denník dvanásťročného chlapca, ale denník osemdesiatšty­riročného staršieho pána, ktorý žije v domove dôchodcov a snaží sa dosť drsným humorom brániť voči realite, ktorá ho obklopuje. Uťahuje si zo svojich spolubývajúcich, aj z návštevníkov domova dôchodcov a stvára tam rôzne neplechy. Táto kniha ma dokáže zabaviť a práve vychádza už tretí diel.

Sergej Dovlatov: Kufor Foto: Absynt, 2021
Sergej Dovlatov: Kufor Sergej Dovlatov: Kufor
Video
Poviedkový Kufor či detská detektívka, čo zaujme aj dospelých. Tipy na letné čítanie ponúka literárny publiocista Dado Nagy,

Čo by ste ešte odporučili ako zaujímavé, príjemné, dobré čítanie?

V poslednom období vyšlo veľa veľmi dobrých kníh. Moja obľúbená je poviedková kniha Kufor od ruského autora Sergeja Dovlatova. Túto knihu som si kúpil už asi po siedmykrát, lebo ju vždy niekomu darujem. Sú to skvelé poviedky. V podtitule knihy je citát Alexandra Bloka „Aj také si mi, Rusko, krajina zo všetkých najdrahšia.“ Autor Sergej Dovlatov musel zo svojej rodnej krajiny emigrovať. Ako novinár počas svojho života nemohol v Rusku vydať ani jednu knihu, lebo jeho veľmi kritický a ironický spôsob písania by v sovietskom režime neprešiel. Dvanásť rokov prežil v Spojených štátoch, a tam sa z neho stal uznávaný svetový autor. Zomrel pomerne mladý, myslím, že ako štyridsaťosemročný a nebol šťastný, pretože Rusko, nech už bolo akokoľvek zlé a nech sa tam dialo čokoľvek, mu bolo veľmi blízke a chýbalo mu. Súčasná ruská autorka Ľudmilou Ulická pred terajším režimom v Rusku odišla do Nemecka a povedala, že terajšia hrozná situácia jej veľmi pripomína Rusko pred sto rokmi, keď v roku 1922, krátko po revolúcii, museli spisovatelia a ďalší umelci emigrovať. Napriek tomu sa ani ona v zahraničí necíti šťastná – nie je to jej domov.

Sergej Dovlatov: Kufor Čítajte viac Kufor plný smutnosmiešnych príbehov

Čo okrem Dovlatovovho Kufra by ste si pribalili do svojho dovolenkového ku­fra?

Nedávno vyšla prekrásna detská knižka od držiteľa mnohých literárnych cien, ktorá sa volá Jefferson. Hlavnou postavou je ježko menom Jefferson, ktorý sa správa aj oblieka ako človek, používa mobilný telefón, jeho najlepším kamarátom je prasiatko. Keď sa vyberie ostrihať sa do mesta, lebo sa mu páči tamojšia kaderníčka, nájde v kaderníctve mŕtveho holiča s nožnicami vbodnutými do srdca. V tej chvíli mu nenapadne nič lepšie, ako mu nožnice zo srdca vytiahnuť. Lenže práve vtedy sa zobudí jedna zo zákazníčok a začne kričať, že je vrah. Celý zvyšok knihy Jefferson dokazuje, že vrahom nie je. Táto detektívka pre deti je veľmi zaujímavá a dobre napísaná, takže by mohla baviť nielen deti, ale aj dospelých. S mojím desaťročným synom si čítame každý večer a už budeme mať dočítanú knihu o Johna Boyna o inakosti, ktorá sa volá Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta a Jefferson je dobrý tip na ďalšie zaujímavé čítanie.

Jean-Claude Mourlevat: Jefferson Foto: Artforum
kniha jefferson Jean-Claude Mourlevat: Jefferson

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy