Čo má v pláne slovenský majster hororu Jozef Karika?

Patrí k najčítanejším slovenským spisovateľom, ktorého poznajú aj v zahraničí. Doteraz vydal 21 kníh, ktoré vyšli aj v češtine, poľštine, angličtine, maďarčine a macedónčine.

05.07.2022 06:00
debata (1)
Video
Jozef Karika patrí k najčítanejším slovenským spisovateľom, ktorého poznajú aj v zahraničí. Baví ho spájať nespojiteľné.

S viac ako 450 tisíc výtlačkami predaných kníh patrí medzi najúspešnejších autorov. Jeho román Trhlina sa stal nielen knižným, ale aj filmovým hitom. Medzi jeho známe diela patria napríklad V tieni mafie (2010), Čas dravcov (2011), Nepriateľ štátu (2011), horor Na smrť v dvoch zväzkoch (2012 a 2013), Strach (2014), či mysteriózny thriller Tma (2015). Jozefa Kariku baví spájať nespojiteľné.

Vaša Trhlina sa svojho času stala najčítanejšou knihou stredoškolákov, jej filmová verzia sa dostala dokonca do ponuky Netflixu. Čo pre vás znamená úspech?

Na jednej strane je to radosť z toho, že ste niečo dosiahli a potvrdili to sebe aj iným. Na druhej strane úspech je aj nebezpečný, lebo zvykne ľuďom rýchlo stúpnuť do hlavy, a to neprospieva tvorivosti. Môžete si na ňom dokonca vybudovať závislosť. Pre mňa je úspech dvojsečný: snažím sa vychutnávať si ho, ale dávam si pozor, aby som sa na jeho ostrí príliš neporezal.

Spisovateľ  Jozef Karika. Foto: Pravda, Robert Huttner
ikariada, karika Spisovateľ Jozef Karika.

Ste bestsellerový autor, vaše knihy majú úspech nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Vaše eseje vyšli aj pre americký trh – ako k tomu došlo?

Kniha vyšla v Británii a v Amerike, vznikla ešte pred dvanástimi rokmi v mojom ešte experimentálno-filozoficko-magickom štádiu. Cvičil som si rozprávačské postupy, ktoré som neskôr použil v beletrii. Potešilo ma, že dnes je svet natoľko prepojený, že aj slovenský autor môže publikovať v Amerike, keď produkuje zaujímavé veci.

Vo svojich knihách často využívate mágiu určitého miesta aj legendy, aby ste vytvorili mysterióznu atmosféru. Keď ste pôsobili ako novinár, venovali ste sa vraj investigatíve. Nie je v tom trocha rozpor?

Rozpory mám rád, najmä v tvorivej práci. Investigatíva je trocha silné slovo, robil som v regionálnej televízii a venoval som sa aj „zapeklitejším“ témam, ale nedovolím si to nazvať investigatívu. Rozpory sú v umení na to, aby sa prekonávali. Umenie je jednou z mála oblastí, kde môžete spájať úplne nespojiteľné veci. Napríklad v náboženskej sfére môžete byť buď katolík alebo evanjelik, ale nie oboje naraz, v umení môžete robiť naraz veľmi realistické aj fantazijné veci. Keď ich pomiešate dobre, obom to prospeje. Spájať zdanlivo nespojiteľné veci ma baví.

Jozef Karika - Smršť Čítajte viac Jozef Karika - Smršť. Keď fúka, zvyšuje sa agresivita ľudí

Prečo píšete aj rozsiahle romány, keď v dnešnej dobe majú ľudia málo času?

Aj v tom sú u mňa protipóly: píšem aj veľmi tenké knihy – Priepasť, Smršť, Tma, čo sú možno až novely, celkom minimalistický román s jedinou postavou v jedinom prostredí ako v románe Tma a zároveň som napísal aj 700 stranový román, ktorý sa odohráva v priebehu troch desaťročí na takmer všetkých kontinentoch sveta a má spletité dejové linky, ságu štyroch generácií postáv. Keď už som napísal minimalistický román, chcel som spraviť aj maximalistický.

Čo rád čítate?

Na čítanie mi veľa času neostáva, väčšinou čítam iné než beletriu. Veľmi oceňujem audioknihy, lebo ich môžete prijímať aj keď zároveň robíte niečo iné – šoférujete, cvičíte či žehlíte. Dobrý interpret navyše pridá knihe novú dimenziu. Počúvam veľa audiokníh a striedam žánre: thrillery, historické romány, humoristické knihy, sem tam aj román pre ženy, ktoré mne ako mužovi odhaľujú ženský pohľad a ako autora ma inšpirujú pri písaní ženských postáv. Od iných autorov sa spisovateľ veľa naučí, najmä od tých klasických.

Jozef Karika. Čítajte viac Karika uzatvára mafiánsku ságu, k čitateľom mieria aj ďalšie novinky slovenských autorov

Na čo nové sa od vás môžu fanúšikovia tešiť?

Koncom minulého roka vyšla moja dvojkniha Hlad a Smäd a tento rok chystáme nové vydanie môjho románu Na smrť v jednom zväzku. Vyšiel pred desiatimi rokmi a v novom vydaní to bude zberateľský predmet s fantastickými ilustráciami. Pracujem aj na niečom novom ale nechcem nič prezrádzať, kým to nie je hotové, snáď budúci rok.

Píšete už dvadsať rokov a vydali ste okolo 20 kníh, to je v priemere na každý rok jedna. Chcete držať takéto tempo aj naďalej?

Nie je to len na vôli autora, ale aj na vonkajších okolnostiach. Rád by som trocha spomalil, lebo rokmi energie nepribúda a v podstate som už dosiahol, čo som chcel. Teraz je pre mňa zaujímavejšie ešte viac sa s písaním vyhrať. Píšem stále rovnako, ale doteraz som obetoval vysokú dávku nasadenia a sústredenia, rád by som sa venoval aj iným oblastiam života. Sám sa nechám prekvapiť.

Jozef Karika Trhlina Čítajte viac Jozef Karika: Bez hrôzy to nejde
1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #spisovateľ #Jozef Karika #knižné tipy