Kniha týždňa: Tri sestry, čo prežili neľudské hrôzy

Ako málo stačí, aby sa človek ocitol v pekle, odkiaľ niet úniku. Tri sestry zo Slovenska vo veku 15, 17 a 19 rokov prežili neľudské hrôzy, keď im každý deň, každú minútu šlo o život. Kedysi dali svojmu otcovi sľub, že ostanú navždy spolu a budú jedna druhú chrániť, pretože spolu sú silnejšie. Neskôr dali nový sľub jedna druhej: že prežijú, nech sa stane čokoľvek.

09.07.2022 07:00
debata (2)
Heather Morrisová: Tri sestry Foto: Lindeni
kniha Tri-sestry-obalka Heather Morrisová: Tri sestry

Sila a nádej

Udalosti 2. svetovej vojny ožívajú v strhujúcom románe novozélandskej spisovateľky Heather Morrisovej, autorky známeho bestselleru Tetovač z Auschwitzu. Tri mladé dievčatá z Vranova nad Topľou, ktoré mali svoju milujúcu rodinu a celý život pred sebou, sa previnili iba tým, že sa narodili ako židovky. Preto sa stali terčom posmechu a ponižovania najprv členov Hlinkovej gardy, medzi ktorými boli aj ich bývalí spolužiaci, ale tiež mnohých „dobroprajných" susedov. Nakoniec sa všetky tri stretli v nacistickom vyhladzovacom tábore Osvienčim – Brezinka. Ako to, že v neľudských podmienkach prežili a prešli aj pochod smrti, keď prekračovali telá tých, ktorí už nevedeli urobiť ďalší krok? Našli v sebe silu aj nádej.

Spisovateľka Heather Morrisová. Foto: Heather Morris
Morris Heather Spisovateľka Heather Morrisová.

Najstaršia Cibi a najmladšia Livi sa do tábora dostali ako prvé, v marci 1942 po deportáciách židov zo Slovenska, a prežili v tejto „továrni na smrť" tri roky. Museli si zvyknúť na nedostatok jedla aj spánku, na choroby, ťažkú prácu aj na krádeže medzi väzenkyňami. Dýchali dym z plynových komôr, museli sa dívať na popravy a triediť šaty po väzňoch, svojich spolutrpiteľoch. Staršia sestra mladšiu chránila aj s nasadením vlastného života, no boli chvíle, keď jej bola oporou tá o štyri roky mladšia. Prostredná Magda sa dlho ukrývala striedavo u susedky a v lese, no napokon sa k sestrám v tábora musela pripojiť aj ona. Spolu sa museli dívať, ako vedú na smrť ich najbližších.

Heather Morrisová Čítajte viac Tetovač z Auschwitzu. Skutočný príbeh dvoch slovenských Židov

V ťažkých chvíľach dievčatám pomáhali spomienky na domov a milovanú rodinu. Magda, ktorá bola doma najdlhšie, rozprávala o svojom poslednom výlete so starým otcom, keď nečakane na známej lúke našli kvitnúci kosatec. „Bol to ten najkrajší kosatec, aký som kedy videla… Symbolizuje silu. Patrí do čeľade kosatcovitých a tá znamená nádej… To, že som našla ten kosatec skôr, ako nás odviedli, mi dodalo silu a nádej. My, sestry Mellerové, musíme zostať silné a zachovať si nádej v srdci," povedala Magda dievčatám na pochode smrti.

kniha vona kvetov noci Čítajte aj Kniha týždňa: Vôňa kvetov noci

Ak spadne jedna, spadneme všetky

„Musíme sa udržať na nohách. Každého, čo padne do snehu, okamžite zastrelia. Ak spadne jedna z nás, spadneme všetky. Nezabudnite na to,“ usmerňovala najstaršia Cibi svoje mladšie sestry, navzájom sa podopierajúc. Keď im miestami niekto z väzniteľov pomohol hoci drobnosťou, mali na pamäti, že „sa chytajú posledného kúska ľudskosti, ktorý v nich zostal. Esesáci, nech už sú akokoľvek priateľskí, nie sú tu na to, aby plnili želania väzňov. Väčšinou sú buď ľahostajní, alebo zámerne krutí."

Príbeh o silných rodinných putách a odvahe nevzdať sa osudu, ktorý sme si nevybrali

Román Heather Morrisovej Tri sestry je skutočným príbehom sily, odvahy a ľudskosti, ktorú v sebe našli mladé dievčatá čeliace utrpeniu a neustálej hrozbe smrti. V situácii na hrane života a smrti väzenkyne neváhali vyzuť topánky alebo zobrať šaty mŕtvemu dievčaťu, ak im to mohlo pomôcť prežiť. Lenže tie topánky mŕtveho dievčaťa si už žiadna z nich nikdy nevie vyzuť, spomienky tlačia. Tri sestry sú drsný, no zároveň povzbudivý príbeh o silných rodinných putách, o hĺbke ľudských citov a odvahe nevzdať sa osudu, ktorý sme si nevybrali.

Kniha vznikla vďaka tomu, že najstaršej sestre Cibi sa dostalo do rúk vydanie Tetovača z Auschwitzu a jej syn oslovil autorku, či chce spoznať aj príbeh troch sestier.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy