Cigary s Rážom: Dobrodružná cesta do vlastnej minulosti

Nová kniha Borisa Filana Cigary idú do neba (vydal Slovart) pôsobí ako cestopis, ale autor putuje po celkom neočakávaných trasách. Okrem reálnych zážitkov v cudzích krajinách chodí aj po tajných chodníčkoch v sebe samom a vracia sa na zaujímavé miesta z vlastnej minulosti.

17.07.2022 08:00
Boris Filan a Jožo Ráž Foto:
Tradičná torta mojich knižných krstov. Našťastie sa mi z nej nikdy neujde, hovorí Boris Filan.
debata

Aj túto knihu Filan napísal svojím charakteristickým štýlom, štýlom „filanoviek“. Filanove knihy sú pútavé, objavné a vtipné. Hneď je jasné, že autor vie, kde je sever a že má nielen zemepisný rozhľad. V texte vystupuje veľa postáv, z ktorých mnohé sú všeobecne známe (najmä Jožo Ráž), ale čitateľ spoznáva aj manželky oboch protagonistov – Inge Filanovú a Barboru Rážovú.

Rozprávanie rozčlenil Filan do krátkych kapitol, ktorých je v publikácii vyše sto. Majú dynamiku a autenticitu cestovateľských záznamov, ale obsahujú aj úvahy, spomienky, duševné poryvy aj vyhranené názory. Filan čitateľa aktivizuje, vodí ho po rôznych miestach a ako keby sa s ním stále rozprával.

Zábery z ciest Borisa Filana a Joža Ráža

Pozrite si fotografie z ciest Borisa Filana a Joža Ráža, ktorí sú dobrými priateľmi.

Fotogaléria
Banánový dedko: Kam sa všetci náhlite? Koniec...
Vietnamci si nedokážu predstaviť bývanie bez...
+2Jožo: Tretím okom vidím, o čom iní mlčia.

Na cestách, či už tých reálnych do zahraničia, alebo do vlastnej minulosti, sa mu totiž v mysli vynárajú rôzne udalosti z dávnych čias. Raz ich opisuje ako široké panorámy, inokedy krátko glosuje, pričom sa opiera o nové skúsenosti. Tak aj známejšie motívy nadobúdajú grády. A sú tam aj celkom neznáme veci.

Nesmelý Jožo

Kniha Cigary idú do neba sa začína Úvodom k úvodu, v ktorom vystupuje Fedor Lajda. Čím si zaslúžil toto čestné miesto? Však Filan píše, že to bol najschopnejší neschopný človek, akého kedy poznal. Píše to s humorom, veď tento rázovitý právnik veľa vybavil.

Raz prišiel za Filanom a povedal, že niekde na Karpatskej skúšajú šikovní chalani, z ktorých niečo bude. Boris vraj sľúbil, že sa na nádejných hudobníkov pozrie, ale hneď na to aj zabudol. O tri dni mu Fedor zavolal: „Borisníku, viem, že si sa na to vykašľal, tak ja elánistov posielam za tebou do telky.“

Boris Filan a Jožo Ráž Čítajte viac Boris Filan: Jožo Ráž je zlý chlapec len navonok

Filan v televízii vtedy pracoval a o chvíľu mu vraj už naozaj niekto nesmelo zaklopal na dvere. Stál tam kostnatý chalan a bol to Jožo Ráž. Tak sa začalo ich kamarátstvo, ktoré je v knihe úprimne opísané. Tak úprimne, až sa autor bojí, že ho Ráž zabije.

V knihe je naozaj veľa podrobností nielen o vzťahových záležitostiach, ale aj o histórii hudobnej kultúry na Slovensku, zaujímavosti z textárskeho sveta. Filan napríklad píše: „…my s Kamilom Peterajom sme sa k textárstvu nevyštverali, my sme k nemu zostúpili od poézie.“

Poézia aj v krčme

Tieto pasáže z knihy pripomínajú, aké bolo stretnutie Filana a Ráža pre Slovensko významné. Vďaka kombinácii ich talentov vznikali piesne, ktoré boli zhudobnenou poéziou a tak dvíhali našu noblesu, hoci boli neraz aj drsné. Piesne do koča aj do voza, spievali sa vo fajnových programoch i v krčmách. Aj táto kniha môže mať podobný účinok. Zabáva s noblesou a rozširuje obzor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #recenzia #Jožo Ráž #Boris Filan