Na Islande je spisovateľom aj kandidát na prezidenta. Zajtra príde do Bratislavy

Mesiac autorského čítania čaká posledných osem dní. Publiku v Bratislave sa už tento piatok predstaví islandská literárna hviezda a kandidát na prezidenta Islandu Andri Snær Magnason - spisovateľ, ktorý vo svojich dielach píše o hrozbe a dôsledkoch klimatickej zmeny. Jeho knihu v slovenskom preklade vydáva vydavateľstvo Absynt

28.07.2022 06:00
debata
Islandský spisovateľ a kandidát na prezidenta... Foto: TASR, MAČ
Andri Snaer Magnason Islandský spisovateľ a kandidát na prezidenta Andri Snær Magnason píše o klimatickej kríze.

Vo štvrtok vystúpi aj vnuk islandského nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Halldóra Laxnessa – rapper, moderátor a spisovateľ Dóri DNA, svoju poéziu v sobotu predstaví aj talentovaná poetka Gerður Kristný.

Bratislava sa môže tešiť aj na viaceré koncerty – už vo štvrtok zahrá dvojica Matejka – Szabó, Mesiac autorského čítania zase uzavrú koncerty islandskej kapely BSÍ či slovenského zoskupenia God and Eve. Vystúpúia aj silné mená z Česka či Slovenska: Habaj, Platzová, Uriková, Bodnárová. Beňová či Micenková. Podrobný program nájdete tu.

Dóri DNA

Tipy z programu od organizátorov:

DÓRI DNA – 28.7. – štvrtok 18.00, Rómerov dom Bratislava

  • vlastným meno Halldór Laxness Halldórsson, herec, spisovateľ, stand-up komik, divadelný dramaturg, rapper, moderátor televíznych reality show a vnuk islandského držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Halldóra Laxnessa.
  • vydal dve zbierky básni a je spoluautorom troch divadelných hier. Jedna z nich “Þetta er grín án djóks” (2015, Toto je vtip bez vtipu), je adaptáciou románu jeho slávneho starého otca.
  • vo svojom prvom románe “Kokkáll” (2019, Paroháč) opisuje život mladého muža – jeho sebestrednú úzkosť a neustále obavy z toho ako bude prijatý okolím. V románe sa dotýka aj tém sexuálneho násilia, predsudkom voči fyzicky a mentálne znevýhodneným, téme konzumerizmu, šikane či rasizmu. Používa k tomu svoj typicky drsný jazyk a zmysel pre svieži a vtipný detail, aký poznáme z jeho básni, stand-upov.
  • 28.7. – 19.30 – Rómerov dom Bratislava – MLAT – Bárt, Hruška, Sedlmajerová, Koutníková, KONCERT MATEJKA – SZABÓ

ANDRI SNÆR MAGNASON – 29.7. – piatok 18.00, Rómerov dom Bratislava

  • islandský spisovateľ, ktorého práce boli publikované alebo uvedené vo viac ako 30 krajinách.
  • romány, poézia, divadelné hry, poviedky a eseje
  • významným spôsobom sa angažuje v boji proti klimatickým zmenám
  • držiteľ Islandskej ceny za literatúru za knihu „Draumalandið — Sjálfshjálparbók handa hræddri þjóð“ (2006, Zem snov — Svojpomocná príručka pre vystrašený národ) a detskú knížku „Sagan af bláa hnettinum“ (1999, Príbeh Modrej planéty).
  • v roku 2016 kandidoval na prezidenta a z deviatich kandidátov skončil tretí.
  • v českom jazyku vyšli jeho knihy “Truhla času” (2021) a “O čase a vode” (2022) – v obidvoch sa dotýka budúcnosti našej planéty tvárou v tvár približujúcej sa prírodnej katastrofe – knihu O čase a vode vydáva v slovenskom preklade vydavateľstvo Ab­synt
Andri Snaer Magnason o písaní a o literatúre

28.7. – 19.30 – Rómerov dom Bratislava – Magdaléna Platzová

GERðUR KRISTNÝ – 30.7. – sobota – 18.00, Rómerov dom Bratislava

  • islandská poetka a spisovateľka. Na Islandskej univerzite študovala francúzštinu a komparatistiku.
  • je uznávananou autorkou viac ako tridsiatich titulov: zbierok básni, poviedok, románov a kníh pre deti.
  • držiteľka prestížnej ceny Jónase Hallgrímssona za obohatenie islandštiny a Islandskej literárnej ceny za rozsiahlu báseň Blóðhófnir (2010, Krvavé kopytá). Skladba vychádza zo staroseverského mýtu o pytačkách boha lásky Freya a obryne Gerður, ktorú autorka interpretuje ako obeť psychologického nátlaku. V románe Hestvík (2016) autorka vysiela hlavnú ženskú postavu do krajiny detstva, kde na ňu však čakajú predovšetkým nevítané spomienky. Dielom sa ako červená niť tiahne úzkosť, téma prevracania starých poriadkov, ale aj princípy rovnosti medzi ľuďmi.

KONCERT BSÍ / GOD AND EVE – 3.8. – streda – 19.00, 20.30, Rómerov dom Bratislava

Najväčší stredoeurópsky literárny festival Mesiac autorského čítania 2022 uzatvorí dvojkoncert kapiel BSÍ a GOD AND EVE.

BSÍ - Vesturbæjar Beach

BSÍ tvoria najlepší priatelia Silla Thorarensen (bicie a spev) a Julius Pollux Rothlaender (basgitara a syntetizátory). Kapelu založili pod premisou skúšania nástrojov, na ktoré nevedeli hrať. Kapelu pomenovali po centrálnom autobusovom termináli v Reykjavíku, čo je veľká pocta pre najbiednejšie miesto, aké môžete na celom Islande nájsť. Títo dvaja sa snažia nebrať sa príliš vážne, neboja sa prijať svoje pochybnosti a byť kým sú. Debutový album BSÍ – Sometimes depressed… but always antifasistm (máj 2022), obsahuje päť skladieb s nízkou srdcovou melanchóliou a päť skladieb riot grrrl lofi-cute-punk. Dve rozdielne polovice albumu sa dotýkajú nekonečného pádu, zraniteľnosti, intimity, straty a odchodu – zatiaľ čo na druhej strane oslavujú slnečné letné dni, slané kolená a ideu feministickej svetovej revolúcie.

God & Eve z postele (Doma dobre 2021)

Kapelu God and Eve tvoria študenti kompozície Richard Grimm & Eva Sajanová veľmi sľubne rozbehli svoju hudobnú kariéru minulý rok svojimi koncertami na slovenských festivaloch. Získali aj uznanie od domácich a zahraničných médií. Projekt God and Eve možno kategorizovať ako mix art popu, jazzu a psychedélie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mesiac autorského čítania