Kniha týždňa: Kvapky

Všimli ste si, že čím je mladosť vzdialenejšia, tým akoby v spomienkach stúpala na cene? Samozrejme, nie je to všeobecné pravidlo, no tým, čo prežili svoje študentské roky v bratislavskom internáte v Mlynskej doline, by kniha Kvapky mala čo povedať, hoci doba aj jazyk pokročili. Mladý slovenský autor Matúš Mahút v nej pripomína študentský život plný nádeje, ale aj obáv z nenaplnených očakávaní, kde bláznivé večierky strieda osamelosť uprostred davu.

29.07.2022 07:00
debata
Matúš Mahút: Kvapky Foto: Tatran
kniha kvapky Matúš Mahút: Kvapky

Plný kufor nádejí

Cez Mlynskú dolinu pretečie každý rok 6 000 študentov. Každý z nováčikov si tam prináša svoj predchádzajúci život a svoje zážitky a zároveň kufor plný nádeje, že sa mu svet otvorí. Domáce koláčiky majú takmer rovnakú funkciu ako fľaša domácej pálenky: udržiavajú neopereného študenta pri živote, aby dokázal prežiť viac ako dva semestre.

Hlavný hrdina Mirko je z Oravy a netuší, čo ho čaká, vlastne ani nevie, čo by očakávať mal. Z domu si prináša pachuť popretŕhaných rodinných nitiek, ktoré ho ani počas sviatkov nedokážu pritiahnuť naspäť domov. Narazí na dobrosrdečného sympatického spolubývajúceho Samka, ktorý ho ako skúsený znalec študentského života vezme pod svoje ochranné krídla. Spolu s ním Mirko objavuje nový svet, plný dievčenských úsmevov a vôní, prežíva prvé skúškové, lásku aj strach z odmietnutia. A tiež prvé silné priateľstvo. Každý má však tajomstvo, čo bolí.

Študenti sú ako surferi na vrcholci vlny medzi psychickým zrútením a hardypart lajfom. Na prahu medzi zlatou budúcnosťou a vifónovými večerami. Na okraji puberty a dospelosti

Samko si svoje smútky vybíja v posilňovni: keď je hlave ťažko, zaťaží si telo a ono sa to už nejako vyrovná. Na niektoré veci zas dobre účinkuje Jamieson, rozväzuje jazyk, a tak sa kvapky potu miešajú s dúškami alkoholu. Každý má svoj hlavybôľ.

„Študenti sú ako surferi na vrcholci vlny medzi psychickým zrútením a hardypart lajfom. Na prahu medzi zlatou budúcnosťou a vifónovými večerami. Na okraji puberty a dospelosti,“ pripomína autor.

Ako na hojdačke

No a sú tu dievčatá, aj tie majú kufor plný snov a túžob. Vyzývavé, nedostupné, láskavé aj kruté. V stovkách hláv a tiel je vždy niekto iný. Samko aj Mirko nehrajú hru, kto sa komu ujde – vidia každý tú svoju. Ich nádeje sú však vo hviezdach. Keď sa raz človek zaľúbi, roztrasú sa mu kolená, aj ten ostrieľanejší stráca smelosť, nieto nováčik.

ikariada, Mariana Čengel Solčanská, Čítajte aj Knihou o Tisovi vytiahla kostlivca zo skrine

Ženskými hrdinkami príbehu sú Majka a Hanka, najlepšie kamarátky. Majku má každý rád, lebo má v srdci priateľský úsmev pre každého. Hanka by sa jej chcela podobať, no láka ju otestovať na chlapcoch svoje ženské kúzlo. A najlepšie na tom jednom. No a ešte sú tu dve tajomné postavy – „temný“ Benjí a nádherná mlčanlivá Laura. Každý má v batohu naloženého dosť.

kniha par-poznamok-o-smutku Čítajte aj Kniha týždňa: Pár poznámok o smútku

V druhej polovici knihy dej nadobudne dramatický spád, rozbehne sa ako keď z osobáku presadnete do rýchlika. Na Mlynoch sa darí „podnikaniu“ a niekto má rád rýchlo zarobené peniaze. Keď do obchodných vzťahov vstupuje láska, nerobí to dobrotu a nefunguje to ani naopak. Nádej strieda zrada, po nenávisti príde možno odpustenie. Vysoká je aj skúškou charakteru, aké známky dostanú naši hrdinovia?

Iria G.Parente Selene M.Pascual spisovateľky Sedem strašidiel Čítajte aj Alma má pod posteľou sedem strašidiel! Kniha o detskej depresii lieči strach

„Všetci boli ako skromné dievčatká s veľkými nádejami vystupujúce na svoj Everest, do najvyšších izieb, zabalili si nesplnené sny, aby na nich mohli pracovať dňom i nocou, otrocky znášať nálady pánov (profesorov) a na konci zamávať na fotkách krásnymi tubami s pečatným papierom.“ Niekomu sa výstup podarí, iným nie alebo sa vyberie tou najstrmšou stenou. V každom prípade, nikto odtiaľ nevyšiel rovnaký, ako na začiatku. Aj keď sa doba mení, mladosť je mladosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa