Vydavateľ Juraj Heger: Radi vydáme aj nový Rushdieho rukopis

Niekoľko románov Salmana Rushdieho vyšlo vo vydavateľstve Slovart. Jeho šéf Juraj Heger má z Rushdieho diela najradšej román Deti polnoci, ktoré získalo prestížnu Man Bookerovu cenu.

13.08.2022 14:23
Salman Rushdie Foto: ,
Salman Rushdie.
debata

Koľko kníh Salmana Rushdieho ste vydali?

Naposledy v roku 2020 jeho oceňovaného Quijota, ktorý doplnil staršie diela Pán Zlatého domu (2018), Dva roky, osem mesiacov a dvadsaťosem dní (2016), Deti polnoci (2011), Čarodejnica z Florencie (2010), Bes (2003).

O Satanské verše, pre ktoré iránsky ajatolláh Chomejní vydal v roku 1989 na Rushdieho fatvu (podľa nej má každý moslim povinnosť Rushdieho zabiť) ste nemali záujem, alebo bol problém s autorskými právami?

Nevydali sme toto dielo, ale nešlo o fatvu ani o autorské práva, tie majú myslím rovnaký režim ako pri ostatných jeho knihách. Rushdie pravidelne písal, takže sme vždy prekladali novú knihu. Sú to rozsiahle romány. Na začiatku sme dobiehali vydanie Detí polnoci, ktoré sú asi po literárnej stránke jeho najslávnejšou knihou.

Salman Rushdie Čítajte viac Spisovateľa Rushdieho pobodali v New Yorku, útočníka zadržali

Originál Midnight's Children vyšiel v roku 1981. Je to historický román, kde sa súkromné dejiny troch generácií jednej rodiny prelínajú s modernými dejinami Indie od roku 1910 až do 1976. Rozprávačom je Salím Sináí, ktorý sa rovnako ako tisíc ďalších detí narodil 15. augusta 1947, keď India a Pakistan získali nezávislosť.

Tisíc a jedno dieťa – každé má nadprirodzený dar, čím bližšie k polnoci, tým väčšie nadanie dieťa má. Presne o polnoci sa narodili dvaja, Salím a Šiva, dobro a zlo. Kniha vyšla ako stý titul našej edície MM.

Kedy ste sa dozvedeli o útoku nožom na Salmana Rushdieho?

V piatok podvečer, potom som to sledoval na CNN a amerických serveroch, Rushdieho agent vydával stanoviská a informoval o spisovateľových zraneniach.

Nemali ste obavy o slovenských prekladateľov jeho diel alebo aj vy ako vydavateľ, pretože fatva sa vzťahovala aj na šírenie Rushdieho diela?

Týkalo sa to ale len Satanských veršov, aspoň nikto nikdy nenaznačil, že by sa fatva týkala aj iných jeho kníh. Zhodou okolností sa poznám s Rushdieho nórskym vydavateľom Williamom Nygaardom, ktorého postrelili začiatkom 90. rokov, stretli sme sa niekoľkokrát.

Vtedy šlo o život, mal tri strelné rany, ale momentálne je najväčší šok asi z toho, že po takom dlhom čase sa ešte stále môže stať niečo také strašné.

Juraj Heger. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Juraj Heger Juraj Heger.

Neodradil nórskeho vydavateľa útok od ďalšieho vydávania Rushdieho? Satanské verše vydal v nórčine vraj len dva mesiace po vydaní ajatolláhovej fatvy, čo moslimov rozzúrilo.

Dosť dlho sa liečil zo zranení, bol to naozaj vážny atentát, vtedy sa nerozhodoval, čo bude robiť, dlho bol v nemocnici…

Čítala som článok v New York Times z roku 2018, ktorý po 25 rokoch pripomínal útok na vydavateľa Nygaarda. Vtedy mal 75 rokov, bol už na dôchodku a viedol nórsku odnož PEN klubu. Keď sa ho spätne pýtali, či ľutuje publikovanie Satanských veršov, povedal dôrazne „absolútne nie“. Vraj dielo nevydal preto, aby provokoval, ale aby viedol dialóg a ak by sa mal znova rozhodovať, urobil by to znova v mene slobody prejavu. Poznamenal ešte, že býval veľmi dobrým nórskym skokanom na lyžiach a dosť dobrým vydavateľom.

Pokiaľ viem, vydavateľstvo Aschehoug naďalej vydáva Rushdieho knihy.

Salman Rushdie - Bes Foto: Slovart
Bes Salman Rushdie - Bes

U vás Rushdieho knihy prekladali viacerí prekladatelia – Ján Vilikovský (Bes), Oto Havrila (Čarodejnica z Florencie, Deti polnoci) a Otakar Kořínek (Dva roky, osem mesiacov a dvadsaťosem dní, Pán Zlatého domu, Quijote). Prečo?

Nie že by sme chceli naschvál meniť prekladateľov. Dosť často rozhoduje, ktorý prekladateľ má práve čas venovať sa tejto rozsiahlej práci. Nie je jednoduché prekladať Rushdieho, no my máme okruh prekladateľov, na ktorých sa vieme spoľahnúť.

Každý, komu ponúkneme Rushdieho, to vezme rád a neočakáva, že by sa niečo mohlo stať. Napokon, pokiaľ viem, úmyslom Rushdieho v Satanských veršoch nebolo urážať islam. Kniha hovorí o historických záležitostiach, ktoré súvisia s regiónom, kde vyrastal, ide teda o Indiu a Pakistan.

Môže mať najnovší útok na Rushdieho vplyv aj na predaj jeho kníh? Začnú ľudia Rushdieho teraz čítať viac?

Bohužiaľ, každé nešťastie zvýši povedomie o knihách, ale pravdou je, že na Slovensku sú takéto vplyvy na predaj minimálne. Pamätám sa, že keď v roku 2002 dostal Nobelovu cenu za literatúru Imre Kertész, zahraniční kolegovia nám gratulovali, ako zbohatneme, ale predalo sa len pár sto kusov kníh.

Takže ani teraz závratný predaj neočakávam, Rushdieho knihy sú zložité, rozsiahle, často sarkastické, nie je to celkom čítanie pre masy.

Salman Rushdie - Čarodejnica z Florencie Foto: Slovart
Čarodejnica z Florencie Salman Rushdie - Čarodejnica z Florencie

Ktorú knihu z Rushdieho diela by ste odporúčali našim čitateľom?

Určite Deti polnoci, je to jeho základné dielo, no zároveň zaň získal Bookerovu cenu. Toto najvýznamnejšie literárne ocenenie v anglicky hovoriacom svete roky udeľovali len britským spisovateľom, až neskôr ho otvorili aj pre Američanov.

Po 40 ročníkoch urobili anketu, čo je najlepší víťaz Bookerovej ceny zo všetkých a jednoznačne zvíťazili Deti polnoci. Je to skvelá kniha a myslím, že pre našinca, ktorý sa veľmi nestretával s informáciami z koloniálnej histórie, je to veľmi zaujímavé dielo o Indii – historicky aj literárne.

Vynikajúci bol aj posledný Rushdieho román Quijote o popletenom obchodnom cestujúcom, ktorý je posadnutý televíziou a vydáva sa – podobne ako Cervantesov Don Quijote – na cestu po Amerike, aby získal ruku svojej vyvolenej, indickej televíznej hviezdy. Bol to bestseller New York Times a jedna z najlepších kníh roka 2019.

Quijota som si ešte nestihol prečítať. Väčšinou čítam knihy, kde sa rozhodujeme, či ich vydáme, a u Rushdieho je jasné, že ich vydáme.

Salman Rushdie - Quijote Foto: Slovart
Quijote Salman Rushdie - Quijote

Ktorá z Rushdieho kníh sa najlepšie predáva?

Určite Deti polnoci a tiež Čarodejnica z Florencie.

Napísal Rushdie po Quijotovi už aj niečo ďalšie, na čo by ste mali zálusk?

Vieme, že už odovzdal nový rukopis do vydavateľstva, takže čakáme na zredigovanie, aby sme ho potom mohli vydať aj u nás na Slovensku. nový román má v angličtine vyjsť vo februári 2023 a volá sa Victory City.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #rozhovor #literatúra #Salman Rushdie