Mila Haugová: Pytliakove ženy - do poslednej strany príťažlivé čítanie

Kultúrne leto poetky Mily Haugovej sa odohráva väčšinou na vidieku. Ale to neznamená, že sa tam nedejú zaujímavé veci.

18.07.2012 12:00
debata

V Umeleckej škole v Leviciach som si pozrela predstavenie Srdce-rozum, päť skvelých mladých dievčat recitovalo texty, hýbalo sa na scéne a vyjadrovalo svoje ,city&rozum´ pod vedením režisérky Renaty Jurčovej, spolutvorené krásnym hlasom Denisy Urbanovej. S programom vyhrali dievčatá Hviezdoslavov Ku­bín.

V pekne obnovenej levickej synagóge bol nádherný gitarový recitál Pedra Rodrigeza z Portugalska, repertoár bola klasika Händel, Bach, ale aj súčasní argentínski a portugalskí skladatelia. Nakoniec si vyslúžil ,standing ovation´ – zaslúžene. Nepýtajte sa, ako sa taký skvelý svetoznámy umelec dostal do malého mesta Levice, ale všetko je asi možné cez priateľské umelecké kontakty.

No nedávno som sa na krátko dostala do Bratislavy, do Artfóra na privítanie novej knihy, ku ktorej som napísala aj doslov. Môžem odporúčať skvelé čítanie – je to preklad Igora navrátila Pytliakove ženy, ktoré po francúzsky napísala Claude Pujade-Renaudová. Prečo zdôrazňujem – po francúzsky – lebo je to, ako stojí na obálke ,Láska, verše, strach a smrť v životoch Sylvie Plathovej, Teda Hughesa a Assie Wevillovej´. Prví dvaja patria k najslávnejším literárnym párom v anglickej literatúre 20. storočia

Román je zaujímavo koncipovaný, približuje životy dvoch nerozlučne polarizovaných hviezd, Teda a Sylvie a druhej ženy Assie, ktorá možno posunula ich aj tak dramatické životy do tragickej polohy a sama sa v živote i smrti k nim pripojila. Odporúčam ako náročné, zaujímavé a do poslednej strany príťažlivé čítanie, dej založený na skutočných udalostiach a spisovateľkou preformovaný do literárnej podoby.

V rámci kultúrneho leta som si sama sebe dala úlohu navštíviť románske kostolíky – neďaleko je jeden úžasný v Kalinčiakove. Veľmi odporúčam zastaviť sa tam možno aj cestou na kúpalisko Santovka.

debata chyba