Knižné tipy Pravdy: sci-fi, láska, odvaha aj poetická realita

Napínavá detektívka, nórsky príbeh lásky, slovenská magická realita v poviedkach, svetové sci-fi o osamelom astronautovi, aj príbeh dvoch odvážnych sestier, ktoré zachránili trinásť ľudských životov.

13.08.2022 19:07
debata

Lisa Jewellová: Noc, keď zmizla

Lisa Jewellová: Noc, keď zmizla Foto: Tatran
kniha noc ked zmizla Lisa Jewellová: Noc, keď zmizla

Mladá 19-ročná mamička odišla aj s partnerom na párty bohatých spolužiakov. Z večierka sa domov nevrátila. Jej zúfalá matka zalarmuje políciu, tá však podozrieva oboch tínedžerov, že ušli pred zodpovednosťou za dieťa. Matka tomu neverí a pokračuje v pátraní. Do prípadu sa zamotáva aj autorka detektívok.

Dominika Moravčíková: Dom pre jeleňa

Dominika Moravčíková: Dom pre jeleňa Foto: KK Bagala
kniha dom pre jelena Dominika Moravčíková: Dom pre jeleňa

Príbehy spája skúmanie hraníc medzi človekom a zvieraťom, medzi prírodou a ľudským obydlím. Rodiny žijú v rôznych typoch osídlenia (od horskej osady cez salaš až po Dom pre jeleňa) v osídlach prekliatia, tajomstva, či sporu o vlastníctvo na pozadí vojnového alebo náboženského konfliktu.

kniha volam sa lucy bartonova Čítajte aj Kniha týždňa: Volám sa Lucy Bartonová

Andy Weir: Posledná šanca

Andy Weir: Posledná šanca Foto: Lindeni
kniha Posledna-sanca Andy Weir: Posledná šanca

Sci-fi román o osamelom astronautovi, neuskutočniteľnej misii a spojenecovi, v akého nedúfal. Ryland Grace posledný prežije na zúfalej misii Posledná šanca – jeho neúspech by spôsobil koniec ľudstva i planéty. Lenže on si nepamätá ani vlastné meno, v malej vesmírnej lodi, poslednej šanci ľudstva na prežitie.

Kjersti A. Skomsvold: Dieťa

Kjersti A. Skomsvold: Dieťa Foto: Premedia
kniha dieta.indd Kjersti A. Skomsvold: Dieťa

Príbeh lásky, v ktorom matka rozpráva svojmu novonarodenému dieťaťu o udalostiach, ktoré k nemu viedli. Sú to príbehy o dlhej chorobe, osamelosti a smútku. O strachu niekoho milovať, ale napriek tomu sa odvážiť to urobiť. Nórska spisovateľka debutovala knihou Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia

Sharon Cameron: Svetlo v úkryte

Sharon Cameron: Svetlo v úkryte Foto: Ikar
kniha Svetlo v ukryte Sharon Cameron: Svetlo v úkryte

Román inšpirovaný skutočným príbehom dvoch sestier, ktoré počas druhej svetovej vojny zachránili trinásť ľudských životov pred smrťou vo vyhladzovacom tábore. Skrývať obyvateľa židovského pôvodu sa rovnalo trestu smrti. Našli sa odvážni ľudia, ktorí zachraňovali susedov, priateľov, či úplne neznámych. Ľudia, pre ktorých mal život tú najvyššiu hodnotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy