Zomrel britský spisovateľ Nicholas Evans, autor románu Zaklínač koní

Vo veku 72 rokov zomrel britský spisovateľ Nicholas Evans, ktorý je známy najmä ako autor románu Zaklínač koní.

15.08.2022 18:00
debata

Úmrtie spisovateľa oznámila dnes spoločnosť United Agents, ktorá ho zastupuje. Podľa bestselleru Zaklínač koní vydaného v roku 1995 natočil americký režisér a herec Robert Redford rovnomenný film (1998), do ktorého obsadil seba aj Scarlett Johanssonovú.

Zaklínač koní - trailer

Spoločnosť United Agents uviedla, že Evans „zomrel náhle“ 9. augusta na infarkt. Románu Zaklínač koní, ktorým autor debutoval, sa vo svete predalo viac ako 15 milionov kusov. Hrdinom príbehu je ošetrovateľ koní Tom Booker, ktorý lieči 14-ročnú Grace a jej koňa z vážnych zranení a tráum, ktoré utrpeli na vychádzke.

Nicholas Evans: Zaříkávač koní Foto: Ikar
kniha zarikavac koni Nicholas Evans: Zaříkávač koní

Evans vyštudoval právo a pracoval tiež ako novinár, scenárista a producent televíznych dokumentárnych filmov. Napísal tiež romány Hranice zúfalstva, Hrdinovia ohňa či Vlci.

Nicholas Evans: Statočnosť Foto: Ikar, Bookreview
kniha Evans Nicholas Statočnosť Nicholas Evans: Statočnosť

V slovenčine vyšla Evansova kniha Statočnosť, v ktorej, rovnako ako v slávnom Zaklínačovi koní, predostiera príbeh rodiny odohrávajúci sa na pozadí ich vlastnej tragédie. Na začiatku je osemročný chlapec Tommy, ktorý žije so svojimi rodičmi v zapadnutej dedine v Anglicku. Línia Tommyho zdanlivo sladkého detstva sa strieda s líniou Thomasovho trpkého „dospeláckeho“ života. Evans však odkrýva všetko postupne, a práve to robí knihu zaujímavou.

debata chyba
Viac na túto tému: #spisovateľ