Krásni ľudia sú román, ktorý potrebujeme

Žijeme pod tlakom doby a nie každý to vie zvládnuť. Zuzana Šimeková napísala aktuálny (a aj akútny) román Krásni ľudia (vydavateľstvo Lindeni), ktorý ukazuje, že nie je hanbou vyhorieť a nie je hanbou požiadať o pomoc. Vždy sa dá začať znova, ak si do diára zaradíte seba samého.

16.08.2022 11:00
Zuzana Šimeková Foto: ,
Zuzana Šimeková je autorkou románu Krásni ľudia. Podľa nej sa krásnymi ľuďmi stávame.
debata

Napísali ste román o tom, čo robí tlak dnešnej doby s človekom. Hlavná hrdinka Vanda pracuje v konzultantskej firme a žije pod silným tlakom na výkon. Je to typická obeť tejto doby?

Sčasti áno, no týka sa to ľudí rôznych profesií. V návale každodenných povinností nemáme čas uvedomiť si, čo sa vlastne s nami deje, signály, ktoré nám dáva telo aj naše vnútro, si všimneme, až keď už príliš trpíme. Žiadna korporácia to za nás nevyrieši, cez Vandu som chcela povedať, že si musíme dávať na seba pozor, nikto iný sa o nás nepostará.

Príbeh sa odohráva v psychiatrickej klinike, nebáli ste sa, že to čitateľov odradí?

Chýbali mi knižky o téme duševného zdravia, nie odborné, ale skôr príbehy ľudí – a našla som väčšinou ponuré, ťaživé knihy, kde sa nemocnica popisuje ako posledná stanica pre určité skupiny ľudí. Ja som pritom na vlastné oči videla, že sa liečia aj tí, ktorí nie sú žiadne „ťažké prípady“ a ľudia, u ktorých by ste vôbec nepredpokladali, že sa liečia. Preto som román zasadila do prostredia nemocnice, aby sa jej ľudia nebáli. Nemocnica, samozrejme, nie je jediným riešením, chcela som len ukázať, že sú spôsoby, ako so sebou pracovať, keď je človeku ťažko. Nemocnica je vhodné prostredie aj pre dramatickosť a výstižnosť príbehu.

kniha dovod na radost. Čítajte viac Kniha týždňa: Dôvod na radosť

Vaša kniha sa volá Krásni ľudia – prečo?

Názov vychádza z citátu lekárky psychiatričky a je v úvode knihy: „Najkrajší ľudia sú tí, ktorí zažili prehru, utrpenie, ťažkosti, spoznali stratu a našli cestu z hlbín. Krásni ľudia sa len tak neobjavia. Ľudia sa stávajú krásnymi.“ Tento citát na mňa silne zapôsobil, lebo upriamil pozornosť na celkom inú krásu, nielen vonkajšiu alebo takú, ktorú dostaneme do vienka, ale takú, akú si vieme vytvoriť sami v sebe, aj keď sme na dne, vieme sa stať cez skúsenosť a prácu so sebou krásnymi. Ak si aj knižku niekto vyberie preto, že hľadá tú krásu, ktorú chcú mať všetci, neprekáža to. Hádam nájde aj niečo iné.

Zuzane Šimekovej chýbali knižky o téme... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Zuzana Šimeková Zuzane Šimekovej chýbali knižky o téme duševného zdravia.

Prečo ste sa rozhodli napísať túto knižku?

V určitom momente svojho profesijného života som si musela dať pauzu a začať sa venovať môjmu duševnému zdraviu. Absolvovala som skupinové aj individuálne stretnutia s odborníkmi a inými ľuďmi, ktorí prechádzali niečím podobným ako ja, a spoznala som ich príbehy. Bol to pre mňa veľmi silný zážitok. Uvedomila som si, že o tejto téme treba hovoriť, pretože sa týka nás všetkých, nielen niektorých okrajových skupín. K napísaniu knihy ma potom povzbudila kamarátka spisovateľka. V príbehu som chcela tému duševného zdravia podať tak, aby ju ľudia vedeli spracovať, aby nebola pre nich príliš ťaživá, ale zároveň aby upozornila, aké dôležité je starať sa o seba. Že „mať svojho psychiatra“ nie je žiadna hanba – vyrozprávať sa je prirodzená ľudská potreba a naši blízki, ktorí často žijú pod rovnakým pracovným tlakom alebo majú svoju vlastnú skúsenosť, ju nemusia vedieť naplniť.

Čo s tým môže podľa vás urobiť človek sám, jednotlivec?

Kniha sa odohráva v psychiatrickej liečebni, ale to neznamená, že každý, kto má problémy, sa musí rovno dať hospitalizovať. Liečba v nemocnici však môže byť rozhodujúca, ak je potrebná. Dôležitá je prevencia: mať čas rozdelený medzi prácu, rodinu, odpočinok, vedieť si nájsť priestor pre seba, počúvať seba samého. Koľkokrát si nájdeme čas naozaj len pre seba – nie pre naše povinnosti alebo pre niekoho iného? Pritom je to základná duševná hygiena. Niekomu pomôžu prechádzky v lese, iný potrebuje terapiu alebo koučing. Netreba čakať, kým prídu „ozaj veľké problémy“.

Foto: Lindeni
Krásni ľudia

Nebáli ste sa, že si vás budú ľudia spájať s prostredím psychiatrie?

Knihu som vydala pod svojím vlastným menom, pretože ak chcem, aby boli ľudia k téme duševného zdravia otvorení, musím byť otvorená aj ja. Kto chce, bude hľadať súvislosti, a kto sa zaujíma o tému, užije si príbeh. Téma bola pre mňa dôležitejšia. Jiří Mádl hovorí, že písať treba tak, akoby si to nikto nemal prečítať. Dnes by som bola ešte odvážnejšia.

V čom?

Dej knihy je časovo ohraničený niekoľkotýždňovým pobytom hlavnej hrdinky v nemocnici, dnes by som sa možno viac venovala ťaživému obdobiu, ktoré Vanda prežívala pred liečbou a ako bojovala so svojimi démonmi. Asi by som do pomyselného života tejto postavy zahryzla ešte viac, čitateľov to zaujíma.

V románe vystupuje viacero postáv, každá má svoj príbeh, hoci je iba načrtnutý – sú to skutoční ľudia alebo vznikli spojením viacerých osudov?

Postavy sú fiktívne, no niektoré vznikli kombináciou skutočných ľudí, akých som stretla, popri fikcii som sa snažila byť autentická, aby im čitatelia verili. Zažila som individuálne terapie s odborníkmi a mojej hrdinke Vande som viac ako fakty pridala niektoré svoje emócie, moje prežívanie. V skupine ma zas mnohí ľudia prekvapili, tichý človek s jednoduchým povolaním vedel rozprávať veľmi hlboko a nádherne a takí, čo sa pasovali za úspešných, sa niekedy ukázali ako povrchní. Tento paradox ma veľmi zaujal a potvrdil, že prvý dojem často klame. Aj preto sú v románovej nemocnici rôzne typy hrdinov, lebo sa to môže týkať naozaj každého.

kniha dieta.indd Čítajte viac Knižné tipy Pravdy: sci-fi, láska, odvaha aj poetická realita

Vanda počas pobytu prejde veľkou zmenou, súčasťou príbehu je aj láska, ktorá je podľa pravidiel v liečebni zakázaná. Aké máte na knihu ohlasy?

Pred čitateľmi aj pred odborníkmi mám obrovský rešpekt, nemám literárne zázemie, napísala som len svoju prvú knihu. Veľmi ma potešili pozitívne ohlasy odborníkov aj čitateľov, niektorí čitatelia mi posielajú podčiarknuté state, v ktorých sa našli. Zdá sa, že kniha v nich rezonuje. Ak sa mi ich podarilo témou osloviť, ďakujem za to, veľmi mi na tom záleží.

Založili ste aj občianske združenie, ktoré poskytuje odbornú pomoc.

Začalo vznikať v krátkom čase po dopísaní knihy, chcela som pomôcť aj prakticky, vytvoriť prostredie, kde sa ľudia budú cítiť bezpečne a nájdu odbornú pomoc a poradenstvo. Združenie sa volá INLY, čo je v preklade „dovnútra“, máme štyroch psychológov, troch koučov. Vyhľadávajú nás najmä ľudia a firmy z biznis prostredia, aby sme vytvorili most medzi prostredím profesijného tlaku a očakávaní a odbornou pomocou. Okrem toho sa venujeme aj osvete.

Budete v písaní pokračovať?

Rada by som, lebo ma to nesmierne baví a chcem sa v písaní zlepšovať. Láka ma písať ďalej o duševnom zdraví spôsobom, ktorý bude pre čitateľov prijateľný. Niektorí sa ma pýtajú, či bude Vandin príbeh pokračovať, niektorých zaujíma aj korporátne prostredie, ktoré sa v knihe objavuje vo Vandiných flashbackoch. Mám v pláne napísať ďalší príbeh, možno trocha robustnejší, ale nechcem predbiehať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lindeni