Záujem o Rushdieho Satanské verše vzrástol

Po útoku na spisovateľa Salmana Rushdieho, ku ktorému došlo minulý týždeň v New Yorku, výrazne narástol záujem o jeho dielo. Autorova najkontroverznejšia kniha Satanské verše sa umiestnila na ôsmom mieste najpredávanejších beletristických kníh na stránke Amazonu. Zároveň sa nachádza na druhom mieste najpredávanejších kníh v kategórii súčasná fikcia a literatúra.

20.08.2022 08:00
Salman Rushdie Foto: ,
Salman Rushdie.
debata

Román, ktorý vyšiel v roku 1988, spôsobil ostré reakcie zo strany moslimského sveta. Pasáže, v ktorých je vykreslená postava podľa vzoru proroka Mohameda, niektorí moslimovia považujú za kacírske. Rushdie bol preto roky terčom vyhrážok a dokonca naňho rok po vydaní knihy iránsky vodca Ajatolláh Chomejní uvalil fatvu. V Iráne a iných moslimských krajinách je kniha naďalej zakázaná.

Pred útokom na Rushdieho sa román nedostal ani len do zoznamu 100 najpredáva­nejších kníh. Audioverzia Satanských veršov sa umiestnila na 14. mieste najpredávanejších kníh platformy Audible. Na stránkach Barnes & Noble a Bookshop.org boli Satanské verše istý čas dokonca vypredané.

Ľudia kupovaním knihy vyjadrujú solidaritu s Rushdiem, ktorý sa po útoku zotavuje v nemocnici. „Nikto by nemal byť fyzicky napadnutý za slová, ktoré napíše,“ vyjadril sa jeden z čitateľov v recenzii na stránke Amazon.

Satanské verše. Foto: Amazon
Satanské verše Satanské verše.

Počas incidentu, ku ktorému došlo minulý piatok, pobodal 24-ročný Hadi Matar spisovateľa Rushdieho do oblasti krku a tváre. Dokopy mu spôsobil 12 bodných rán a zranil aj moderátora. Rushdie sa síce dostal z najhoršieho, ale utrpel vážne zranenia.

„Asi ma prekvapilo, keď som počul, že prežil,“ povedal pre New York Post útočník. Podľa neho Salman Rushdie napadol islam. „Nemám toho človeka rád. Nemyslím si, že je to dobrý človek,“ dodal. Rushdieho diela síce dôkladne nečítal, sledoval však jeho prednášky na Youtube. „Videl som ich veľa. Nemám rád pokryteckých ľudí, ako je on.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #Salman Rushdie #Satanské verše