Michal Habaj sa vracia k Prerušenej piesni v SNG

Básnik Michal Habaj v týchto dňoch uzavrel prácu na novej, už dlhší čas ohlasovanej básnickej knihe s názvom Michal Habaj, ktorá by mala vyjsť vo vydavateľstve Ars Poetica už v najbližších týždňoch.

21.07.2012 09:00
38 Habaj 2X Foto:
Michal Habaj
debata

V Ústave slovenskej literatúry SAV zas pripravuje na vydanie vedeckú monografiu o poézii Jána Smreka. Básnikov letný čas nie je teda o nič menej pracovný ako akýkoľvek iný čas v roku. „No predsa len sa vždy snažím viac venovať písaniu poézie a tiež dočítať knihy, ktoré som v priebehu roka prečítať nestihol,“ priznáva Michal Habaj.

"Takže až teraz sa konečne dostanem napríklad k novému románu Umberta Eca Pražský cintorín a teším sa tiež na román Claude Pujade-Renaudovej Pytliakove ženy, ktorý práve v týchto dňoch vydalo Artforum – ide o spracovanie životného príbehu a manželstva dvoch veľkých básnikov Teda Hughesa a Sylvie Plathovej, do ktorého vstúpila ďalšia žena a poetka Assia Wevillová. Tragický ľúbostný trojuholník, na konci ktorého boli dve samovraždy, je asi mnohým známy. V doslove knihy hovorí Mila Haugová o veľkosti lásky a osudu, ktorý skrížil tieto tri životy, ako o dráme, ktorá sa veľkosťou rovná antickej tragédii.

Okrem toho mám momentálne rozčítaných niekoľko kníh, z ktorých spomeniem a odporučím aspoň vynikajúcu románovú biografiu Carl Gustav Jung aneb zkušenost s božstvím od Jeana-Jacqua Antiera. Alebo knihu Christophera Bamforda Nekončící stezky Sofie venovanú kresťanskej ezoterickej tradícii, ktorá niekedy viac, inokedy menej viditeľne utvárala a utvára duchovné dejiny Západu. Hermetická tradícia je tu osvojená cez príbehy svätcov, mystikov, alchymistov, filozofov a básnikov.

Z výstav by som rád upozornil na výstavu Petra Machajdíka Waters and Cages v GMB a na Prerušenú pieseň venovanú umeniu socialistického realizmu, ktorú v kurátorskej koncepcii Alexandry Kusej pripravila SNG. Hoci som ju už absolvoval v rámci vernisáže, určite sa vrátim a prejdem si ju ešte raz. Po minuloročnom Novom Slovensku je to ďalší dôležitý príspevok SNG k poznaniu a mapovaniu našich dejín umenia, kultúry a spoločnosti.

Teším sa tiež obnove tradície letných kín v Bratislave, určite využijem možnosť a pôjdem si pozrieť niektoré z filmov premietaných v amfiteátri SNG či v Lesnom kine pri Horárni v Horskom parku alebo v rámci Bažant Kinematografu na petržalskej pláži."

debata chyba