Koľko v lete čítame, závisí aj od počasia

Dovolenka bez knihy je pre mnohých takmer nepredstaviteľná. Práve počas letných mesiacov siahnu po tituloch, na ktoré počas roka nemali čas. Ktoré knihy si v súčasnosti Slováci pribaľujú do kufra najčastejšie?

23.07.2012 02:00
shutterstock 69214975 Foto:
Čítanie knihy v lete na terase môže byť veľmi príjemné.
debata

Overená klasika alebo horúce novinky? Vkus čitateľov je rôzny, predsa len však možno badať určité preferencie. Riaditeľka bratislavskej Staromestskej knižnice Judita Kopáčiková spresňuje:

„V lete ľudia uprednostňujú skôr ľahšie žánre. Veľkej popularite sa tešia príbehy slovenských autoriek.“ Podobné skúsenosti má aj Eva Rezníková zo siete kníhkupectiev Panta Rhei.

„Zaujímavý je obrat od prekladovej literatúry k pôvodnej domácej tvorbe. Najpredávanejší za minulý rok boli práve slovenskí autori. Zákazníci aj v lete dávajú prednosť novinkám od svojich obľúbených spisovateľov – Dominika Dána, Táni Vasilkovej Keleovej, Evy Urbaníkovej, Maxima E. Matkina.“

Knižnice ani kníhkupectvá nepraskajú
Pod prípravou na dovolenku nejeden vášnivý čitateľ myslí aj zháňanie zaujímavých kníh, ktoré mu spestria chvíle odpočinku. Napriek tomu sa však nedá povedať, že v lete knižnice trpia náporom zákazníkov.

„Najhoršie je na tom veková kategória od 15 do devätnásť rokov, ktorá číta naozaj veľmi málo. Táto mládež zväčša do knižnice v lete nechodí. Objaví sa až začiatkom septembra, keď učitelia študentom zadajú povinné čítanie. Ľudia v produktívnom veku zas často nemajú na knihy čas. Preto niet divu, že medzi našimi členmi dominujú deti a dôchodcovia. To platí tak v lete, ako aj v iných mesiacoch,“ vysvetľuje Judita Kopáčiková.

Z hľadiska predajnosti kníh existujú počas roka silnejšie a menej silné etapy. Nie je žiadne tajomstvo, že najväčší dopyt po knihách  je v predvianočnom období. ,,Kniha našťastie ešte stále patrí medzi najžiadanejšie darčeky. Čo sa týka letných mesiacov,  krivka predaja zvykne stúpať začiatkom júla a výraznejší vzostup vidieť v polovici augusta, čo súvisí s prípravou na školu," hovorí Eva Rezníková. Dodáva: ,,Predaje v letnom období výrazne ovplyvňuje aj počasie. Horúčavy predaju kníh neprajú. Napriek tomu, že máme klimatizované predajne, ľudia sa radšej idú schladiť na kúpaliská."

Invázia čítačiek ešte len príde
lektronické čítačky možno vidieť v rukách ľudí čoraz častejšie a na cestovanie je tento vynález priam vynikajúci. Ohrozujú teda e-knihy tlačenú klasiku? Podľa Evy Rezníkovej zatiaľ veľmi nie: " Predaj elektronických kníh na Slovensku zatiaľ nie je veľmi výrazný.  Invázia ešte len príde." Podľa Judity Kopáčikovej je jedno, v akej forme človek číta – hlavné je, že vôbec číta. Aj preto už osem rokov Staromestská knižnica prevádzkuje Letnú čitáreň v Medickej záhrade.

„Už druhý rok majú čitatelia k dispozícii aj knižky. Ide o naše vyradené tituly alebo o knihy darované. Ľudia si ich môžu v rámci Staromestského kolotoča zobrať, požičať aj na domov, vrátiť alebo aj nevrátiť. Sme radi, že čitáreň je plná, či prší, či je štyridsať stupňov.“ Letnému čítaniu sa tak vďaka podobným akciám nemusíte oddávať len na dovolenke.

Najpredávanejšie tituly v Panta Rhei počas mája a júna:

  • Timea Keresztényiová: Donevidenia
  • Dominik Dán: Kožené srdce
  • Jozef Banáš: Posledná nevera
  • Táňa Keleová Vasilková: Nikdy
  • Gustáv Murín: Gorily v podsvetí
debata chyba