V súťaži Poviedka 2022 zvíťazil študent scenáristiky

Literárna súťaž Poviedka 2022 zverejnila najlepších autorov tohto roka. Hlavnú cenu porota udelila za poviedku Self-help, ktorú napísal Kristián Lazarčík z Piešťan, študent scenáristiky na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Autor už v tejto súťaži získal vlani cenu za poviedku Zrazenina a v súčasnosti pripravuje debutovú knihu.

30.08.2022 17:00
debata

Do 26. ročníka prijali 367 súťažných príspevkov, hodnotila ich porota zložená zo spisovateliek, ktoré získali ocenenia v tejto súťaži už v minulosti. Predsedníčkou poroty bola Ivana Gibová a členkami Uršuľa Kovalyk, Jana Micenková, Nicol Hochholczerová, Jana Turzáková a Zuska Kepplová.

Okrem hlavnej ceny porota udelila desať prémií za mimoriadne poviedky. Všetky ocenené diela budú publikovať knižne a nahrajú ich aj ako audiopoviedky. Ocenení autori majú šancu vydať svoj debut.

poviedka Čítajte viac Aké sú najlepšie slovenské poviedky?

Porotkyne, ktoré posudzovali aj príspevky v predchádzajúcich ročníkoch, sa zhodli, že kvalita textov má stúpajúci trend, o čom svedčí fakt, že do druhého kola postúpil dvojnásobný počet poviedok oproti roku 2021.

„V čase, keď sa naši politickí predstavitelia zamotávajú do súvetí a prehrávajú v boji s prirovnaniami, je povinnosťou beletrie strážiť kvalitu jazyka a zmysluplné vyjadrovanie,“ dodala Kepplová. Literárnu súťaž od roku 1996 vyhlasuje vydavateľstvo KK Bagala.

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #poviedka #literárna súťaž