J. K. Rowlingová si nedá pokoj. V jej novej knihe zavraždia transfóbnu animátorku

Nedá si pokoj. Britská spisovateľka J. K Rowlingová, ktorá sa preslávila ako autorka fantasy série Harry Potter, opäť vyvolala vlnu kontroverzie. Rowlingová sa dostala do nemilosti verejnosti po tom, čo začala na sociálnych sieťach prezentovať transfóbne názory. Namiesto toho, aby sa z celej situácie poučila, zachovala sa ako malé dieťa - napísala knihu, v ktorej je jedna z postáv obeťou šikanovania pre jej transfóbiu.

06.09.2022 10:00
Books-JK Rowling Foto: ,
J.K. Rowling sa zo svojej vlastnej skúsenosti z obvinenia s transfóbie vypísala na viac ako tisíc stranách.
debata

Herci sa od nej dištancujú

Kniha s názvom Atramentové čierne srdce je v poradí šiestym románom zo série Cormoran Strike. Protagonistkou príbehu je Edie Ledwellová, ktorá tvorí animované rozprávky na YouTube. Tá čelí on-line šikanovaniu zo strany ľudí, ktorí ju obviňujú z rasizmu, transfóbie a ableizmu (pojem označujúci diskrimináciu na základe telesného, mentálneho či akéhokoľvek iného postihnutia, pozn. red.).

Spisovateľka neraz otvorene prejavila svoje transfóbne názory. Už v roku 2019 vyjadrila verejne podporu výskumníčke Mayi Forstaterovej, ktorá prišla o prácu pre svoje transfóbne tweety. O rok neskôr vypustila Rowlingová do sveta sériu tweetov, ktorými spochybnila používanie rodovo neutrálneho jazyka. Za tieto názory si vyslúžila kritiku od fanúšikov, ľudskoprávnych organizácií, ale aj hercov, ktorí hrali v Harrym Potterovi.

Foto: Tatran
rowling

Predstaviteľ hlavného hrdinu čarodejníckej série Daniel Radcliffe uviedol: „Transrodové ženy sú ženy. Akékoľvek vyhlásenie o opaku vymazáva identitu a dôstojnosť transrodových ľudí a je v rozpore so všetkými radami profesionálnych združení zdravotnej starostlivosti, ktoré majú v tejto veci oveľa viac odborných znalostí ako Jo (J. K. Rowlingová, pozn. red.) a ja.“ Emma Watsonová, ktorá stvárňuje Hermionu Grangerovú, zasa vyhlásila: „Trans ľudia sú tým, kým hovoria, že sú, a zaslúžia si žiť bez toho, aby ich niekto neustále spochybňoval či im hovoril, že nie sú tým, kým hovoria, že sú. Chcem, aby moji trans sledovatelia vedeli, že ja aj veľmi veľa ľudí z celého sveta ich vidíme, rešpektujeme a milujeme za to, kým sú.“ Trans komunity sa zastala aj Bonnie Wrightová (Ginny Weasleyová) a Eddie Redmayne (Mlok Scamander). Rowlingovej si zasa zastal Robbie Coltrane, ktorý v Harrym Potterovi stvárňuje Hagrida. J. K. Rowlingová uviedla, že pre svoje názory dostala mnoho urážok a dokonca aj niekoľko vyhrážok smrťou. Dá sa teda považovať za náhodu, že Edie v románe zabijú?

Snaha o získanie pozornosti?

Viacero ľudí tento Rowlingovej krok považuje za paródiu a za prejav jej komplexu obete. „Publikovala tisícstranovú fanfikciu sama o sebe, v ktorej je obeťou – ide o ten typ správania, ktoré by ste očakávali od nedotklivého pubertiaka, nie od dospelého človeka s nesmiernym bohatstvom a mocou. Netuším, čo čakala, ale vidieť, ako sa internet zapĺňa vtipmi o jej knihe, je absolútnou radosťou po všetkej škode, ktorú spôsobila mojej komunite za posledných niekoľko rokov,“ povedal Lark Malakai Grey, jeden z moderátorov podcastu The Gayly Prophet.

Herec Will Smith a jeho manželka Jada Pinkett Smith na 94. ročníku Oscarov. Čítajte viac Osobnosti, ktoré sa nepoučili zo svojich chýb. Máte na niektorú z nich ťažké srdce?

Spisovateľka však odmieta, že by román napísala na základe svojej vlastnej skúsenosti. „Nikdy som nenapísala knihu – a táto kniha určite nie je napísaná z mojej vlastnej skúsenosti – viete, s cieľom hovoriť o mojom vlastnom živote. To neznamená, samozrejme, že vaša vlastná životná skúsenosť nie je v knihe.“ Zároveň však uviedla, že niekoľko vecí, ktoré sú v knihe, sa jej odvtedy stalo aj v skutočnom živote. „Chcela by som jasne povedať, že som túto knihu nenapísala ako odpoveď na čokoľvek, čo sa mi stalo. Hoci musím povedať, že keď sa mi to stalo, tí, ktorí už knihu čítali v rukopisnej podobe, hovorili: ,Si jasnovidec?' Nie som jasnovidec, bol to len jeden z tých zvláštnych zvratov. Niekedy život imituje umenie viac, ako by si človek prial.“

Eddie Redmayne a spisovateľka  J.K. Rowling... Foto: Reuters, NEIL HALL
FILM-FANTASTICBEASTS/ Eddie Redmayne a spisovateľka J.K. Rowling počas premiéry filmu Fantastické zvery a ich výskyt v Londýne.

Okrem samotného obsahu kritizujú viacerí recenzenti aj dĺžku knihy – má až 1 024 strán. Po tom, čo sa rozšírila správa o Rowlingovej knižnej novinke, zaplavili Twitter príspevky označené hashtagmi #IStandWithJKRow­ling (Stojím pri J. K. Rowlingovej) a #ICantStandJKRow­ling (Neznesiem J. K. Rowlingovú). Je len veľmi ťažko uveriteľné, že ide o náhodu. J. K. Rowlingová si je veľmi dobré vedomá reakcií, ktoré za posledné tri roky dostala za svoje výroky. Nemôže sa sťažovať na to, že by jej niekto bral slobodu slova – cenou za ňu je totiž zodpovednosť za názory, ktoré vyjadrujeme a ktoré môžu neraz ublížiť. Práve v tom je celý problém – Rowlingová ako vplyvná osoba svojimi príspevkami na sociálnych sieťach ublížila transrodovej komunite a ani po takom dlhom čase a mnohých upozorneniach od odborníkov a LGBT organizácií nepochopila, v čom je jej vina.

harry potter a kamen mudrcov Čítajte viac Prvú knihu o Harrym Potterovi vydali pred 25 rokmi. Čítali ste príbehy ikonického kúzelníka?

Namiesto toho sa rozhodla urobiť obeť zo seba a otočiť situáciu takým absurdným smerom, že jej nová kniha naozaj pôsobí ako paródia. Po všetkom, čím si prešla, sa mohla vopred zamyslieť nad tým, akú reakciu vyvolá jej nové dielo. J. K. Rowlingová má však očividne problém s priznaním svojich chýb. Buď to, alebo vopred počítala s tým, že sa opäť dostane do stredobodu pozornosti, čo jej vyšlo. Je však smutné, že toto je jej jediný spôsob, ako zostať relevantnou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #J.K. Rowlingová