Poznáte päť najlepších slovenských kníh roka? My áno!

Literárna cena Anasoft litera dnes popoludní v živom vysielaní Rádia Devín vyhlásila päticu finalistov, ktorí podľa odbornej poroty napísali najlepšie prozaické knihy roka. Štyria z nich sa už v histórii ceny stali jej laureátmi. Päticu uzatvára mladá slovenská autorka svojím debutom.

07.09.2022 14:41 , aktualizované: 21:08
paetka stvorec Foto:
Finálová päťka literárnej súťaže Anasoft litera 2022.
debata

Päť najlepších slovenských próz roka

  • Balla: Medzi ruinami, KK Bagala
  • Hochholczerová, Nicol: Táto izba sa nedá zjesť, KK Bagala
  • Medeši, Ivan: Vilkovia, Východoslovenské združenie Valal
  • Rakús, Stanislav: Ľútostivosť, KK Bagala
  • Vadas, Marek: Šesť cudzincov, KK Bagala

„Slovenská literatúra sa nemá za čo hanbiť“, povedal pri vyhlasovaní finálovej päťky jeden z porotcov Milan Adričík, literárny vedec, prekladateľ a vysokoškolský pedagóg. Autorku knihy Táto izba sa nedá zjesť Nicol Hochholczerovú označil za „výnimočný talent“. Podľa porotkyne Tamary Janecovej, literárnej vedkyne a pedagogičky, sa už v širšom predvýbere ocitli knihy, ku ktorým sa dá opätovne vrátiť. „Nie sú to jednoduché knihy, oplatí sa prečítať si ich dva aj trikrát, aby človek odhalil ich hlbšie vrstvy,“ dodala.

Zaujímavosťou 17. ročníka literárnej súťaže je, že do finálovej päťky sa prebojovali všetky štyri knihy vydavateľa KK Bagalu, ktoré v uplynulom roku vydal a medzi nimi aj kontroverzná Táto izba sa nedá zjesť od Nicol Hochholczerovej. Svedčí to o literárnej kvalite tejto debutovej knižky mladej autorky, ktorú do finálovej päťky vybrali zhodne všetci porotcovia. Rovnaká jasná zhoda nastala aj pri knihe Stanislava Rakúsa Ľútostivosť. O absolútnom víťazovi či víťazke ceny Anasoft litera sa rozhodne 26. októbra, svojho „naj“ autora či autorku môžu vybrať aj čitatelia v hlasovaní.

kniha - tato izba sa neda zjest Čítajte viac Patrí kniha o sexuálnom zneužívaní do škôl?

Finálová päťka

Kto sú teda autori a ich diela, ktoré sa zaradili medzi päť najlepších slovenských próz vlaňajšieho roka? Štyri z piatich ocenených kníh sme v čase ich vydania v denníku Pravda recenzovali. Pripomeňme si jednotlivé knižky aspoň v skratke, ako ich vidia porotcovia súťaže.

Balla v románe Medzi ruinami priniesol postavu psychiatra Juraja Felešlegiho a jeho pacientky Vargovej. Doktor sám by ako ťažký alkoholik potreboval pomoc a rovnako by sa mala liečiť aj slovenská spoločnosť, lebo trpí nedostatkom racionality aj empatie a prebytkom radikálneho nacionalizmu a xenofóbie. Je to román – skladačka a roztrieštený tvar zodpovedá duševnému stavu hrdinov a deziluzívnej atmosfére románu, ako povedala Tamara Janecová.

kniha medzi ruinami Čítajte viac Kniha týždňa: Medzi ruinami

Nicol Hochholczerová novelou Táto izba sa nedá zjesť vyvolala búrlivé reakcie – jej hlavná hrdinka Tereza, dvanásťročné dievča, rozpráva o svojej skúsenosti so zneužívaním zo strany staršieho muža, ktorý je jej učiteľom. Porotcovia hodnotia túto knihu z literárneho hľadiska veľmi vysoko, prelína sa v nej expresionistický a lyrický kód a v spojení so závažnou témou je to esteticky hodnotná aj odvážna výpoveď.

kniha Nicol Hochholczerová: Táto izba sa nedá zjesť Čítajte viac Táto izba sa nedá zjesť

Ivan Medeši v knihe Vilkovia prináša dve novely z prostredia dediny v srbskej Vojvodine, kde hrdina prežíva pocity stagnácie, bez životnej perspektívy. Autor ponúka alternatívu k obrazu dediny z národno-buditeľských diel 19.storočia, „realizmus naruby“, so svojskou poetikou a šťavnatým humorom.

Obálka knihy S. Rakúsa Čítajte viac Ľútostivosť dokáže aj rozveseliť

Stanislav Rakús vie aj ako autor v zrelom veku prekvapiť – jeho kniha Ľútostivosť spája baladicko-tragický tón jeho prvých diel a komicko-groteskný tón neskoršej tvorby. Stanislav Rakús pracuje s jazykom ako skúsený štylista, dá si záležať na každej čiarke. Nenájdete uňho jedinú „škaredú vetu“, všetky sú ako „vypraté v Perwoole“.

Marek Vadas v knihe Šesť cudzincov hovorí o jednej tragickej udalosti prostredníctvom viacerých postáv a majstrovsky necháva na čitateľovi, aby si sám poskladal celú mozaiku. „Jeho kniha je taká, ako on sám – kričí tichom,“ poznamenal Milan Andričík.

kniha sest cudzincov Marek Vadaas Čítajte viac Kniha týždňa: Šesť cudzincov

Do súťaže Anasoft litera sú automaticky nominované všetky slovenské prozaické knihy, ktoré vyšli v uplynulom roku. Rukami odbornej poroty prešlo 132 hodnotených kníh, z ktorých tento rok vyberala finalistov nie spomedzi obvyklej desiatky, ale iba z deviatich kníh, pretože jeden z nominovaných autorov zo súťaže odstúpil. Ďalšími nominantami v „semifinále“ boli Ivana Dobrakovová s knihou Pod slnkom Turína(Marenčin PT), Jana Micenková s knihou krv je len voda (Marenčin PT), Lukáš Onderčanin a kniha Utópia v Leninovej záhrade (Vydavateľstvo Absynt) a Vanda Rozenbergová s knihou Zjedol som Lautreca (Vydavateľstvo Slovart).

Porota sa po opätovnom čítaní nominovaných kníh presvedčila, že „všetkých deväť titulov prináša nielen mimoriadny prvotný čitateľský zážitok, ale má aj nesporné literárne kvality. Vyznačujú sa žánrovou pestrosťou a originálnou autorskou poetikou, pričom sa neboja zložitých tém. Preto nebolo vôbec jednoduché zredukovať týchto deväť kníh na finálovú päticu. Rozhodnutie poroty je výsledkom zanieteného rozhovoru a konfrontácie preferencií jednotlivých členov," informovala PR manažérka Anasoft litera Mária Hejtmánková.

„O skutočnosti, že ide o naozaj silný knižný ročník, svedčí aj to, že štyria z autorov sa už stali laureátmi ceny Anasoft litera – Balla, Ivan Medeši, Stanislav Rakús a Marek Vadas. Každý z nich sa už v minulosti prezentoval osobitosťou svojho rukopisu. Piatou knihou je debut Nicol Hochholczerovej, ktorá ponúka nemenej presvedčivé autorské gesto. Hoci je reč o literárnej cene, želáme všetkým autorom a autorkám, aby sa o ich knihách nielen hovorilo, ale aby boli najmä čítané,“ uviedli členovia poroty.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Anasoft litera 2022