Kniha týždňa: Temperamentné rozhovory - príbeh dvoch sŕdc

Spisovateľ Anton Baláž približuje v knihe Dar a bremeno dvojitej identity, rozhovory s Tiborom Žilkom, život známeho literárneho vedca. Mohlo by sa zdať, že to je námet iba pre úzky okruh ľudí, ale opak je pravdou. Pútavá kniha je zaujímavá pre každého, kto chce lepšie porozumieť Slovensku. A ešte sa aj dobre číta. Obsahuje veľa zábavných epizód, ale aj veľa poznatkov z atraktívnej brandže literárnych teoretikov, jazykovedcov a vysokoškolských pedagógov. Navyše skoro všetko sa odohráva na slovenskom juhu, v kraji, kde sa prelína slovenská a maďarská kultúra.

10.09.2022 18:13
debata
Anton Baláž: Dar a bremeno dvojitej identity,... Foto: LIC
kniha dar a bremeno dvojitej identity Anton Baláž: Dar a bremeno dvojitej identity, rozhovory s Tiborom Žilkom

Tá dvojitá identita v názve znamená, že obidve tieto kultúry sú Žilkovi blízke. A to je dar aj bremeno zároveň. Tibor Žilka je ako človek s dvoma srdcami, jedno bije pre Slovensko, druhé pre Maďarsko. Takto vybavený urobil mnoho pre obe kultúry, zbližoval ich a navzájom obohacoval. Stal sa uznávanou autoritou v oblasti literárnej vedy, prednášal na slovenských aj maďarských univerzitách, bol pri zrode mnohých výnimočných projektov, ako bol napríklad vznik Kabinetu literárnej komunikácie v Nitre.

paetka stvorec Čítajte aj Poznáte päť najlepších slovenských kníh roka? My áno!

Baláž so Žilkom hovoria o mnohých ďalších známych ľuďoch, ktorí pri tom boli. Podrobnejšie pripomenuli napríklad Antona Popoviča (otec herca a hudobníkov Popovičovcov), ktorý bol prekladateľ, literárny vedec a avantgardná osobnosť. Založil nitriansku translatologickú školu (veda o prekladoch a tlmočení). Popovič bol šarmantný človek so zmyslom pre humor a novosti. Žiaľ, zomrel predčasne (1933 – 1984) a Tibor Žilka na tohto kolegu spomína: „Štyri dni pred smrťou sme ho navštívili v Podunajských Biskupiciach. Ledva hovoril, ale spomenul si, že sa blížia prijímačky, a ironicky poznamenal: Ó, ako ma ľutujú niektorí rodičia, že tu ležím a nepomôžem im. Bol to smiech cez slzy, Anton Popovič naposledy vydýchol 24. júna 1984.“

Rozhovor sa číta ako román. Anton Baláž hovorí so Žilkom s úctou a s rešpektom, no v kamarátskom tóne. Tykajú si, a tak sa môžu bez zábran dotýkať aj chúlostivejších tém. Napríklad práve maďarsko-slovenských vzťahov či rôznych ideologických aspektov života intelektuála (ich generácie) na Slovensku: Tlaky vstúpiť do strany, vyhadzov odtiaľ, následky toho a podobné veci, ktoré sa týkali aj Žilku.

kniha dom pre jelena Čítajte aj Kniha týždňa: Dom pre jeleňa

Hneď v úvode knihy čítame, že Žilka sa narodil 29. januára 1939 v Plášťovciach a vyrastal v Šahách. Manželku si však našiel na východe, v Prešove. Tam počas vojenčiny stretol Tibor Martu, budúcu literárnu vedkyňu, divadelnú recenzentku. V knihe spomína, ako prežili krásne leto na prechádzkach pri Toryse, kde jej recitoval slovenské i maďarské verše. Jedna kapitola knihy, práve trinásta, prezrádza, ako to bolo so Žilkovcami ďalej. Vzali sa, mnoho pracovali, nikdy sa nevzdávali. Prežili aj dramatické chvíle, jeden z dvoch synov bol smrteľne chorý, ale za pomoci lekárov, priateľov, kolegov a viery prekonali aj túto ťažkú etapu. Syn Róbert je dnes odborník na počítače a druhý syn Norbert je tiež vedec, no v oblasti medicíny. Je riaditeľom Neuroimunologického ústavu SAV, zaoberá sa Alzheimerovou chorobou (napísal o tejto diagnóze knihu) a známe sú aj jeho vyjadrenia ku koronavírusovej pandémii.

kniha o tichu pomalosti a inych hodnotach Čítajte aj Kniha týždňa: Farkašová pripomína - ponáhľaj sa pomaly!

Tibor Žilka rozpráva v knihe aj o prírode, o architektúre, o práci, láske i priateľstve. Fanúšikov Ladislava Balleka asi potešia jeho spomienky na časy, keď boli v Šahách spolužiaci a hrali súťažne futbal. Prezrádza, prečo sa Ballek vtedy volal Dušan a kde Ballekovci v Šahách bývali. Vraj pri parku, kde práve ako chlapci hrávali futbal až do úplného vyčerpania.

Priatelia boli a sú v Žilkovom živote dôležití a čitateľ je rád, že sa s nimi môže zoznámiť. V Žilkovom svete nikto nezomiera definitívne, neodchádza do zabudnutia, všetko má zmysel, trvanie, význam. Hovoria – na profesionálnej úrovni a s čitateľskou láskou – aj o spisovateľovi Milanovi Kunderovi, cez ktorého dnes tiež ide názorová čiara. Hovorí sa, že len hodnota spozná hodnotu a, našťastie, v tejto knihe to platí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa