Česko-nemecký autor Jan Faktor získal Literárnu cenu Wilhelma Raabeho

Česko-nemecký spisovateľ Jan Faktor získal za svoj román Trottel (Blbec) Literárnu cenu Wilhelma Raabeho. Dnes to oznámilo mesto Braunschweig, ktoré spoločne s nemeckým rozhlasom Deutschlandfunk ocenenie sponzoruje. Súčasťou ceny pomenovanej po nemeckom prozaikovi, ktorú Faktor dostane 6. novembra, je aj finančná prémia vo výške 30-tisíc eur.

27.09.2022 15:30
Jan Faktor Foto:
Česko-nemecký spisovateľ Jan Faktor.
debata

„Jan Faktor privádza tradičný žáner pikareskného románu k explózii. Ako blbec, ako znie titul diela, rozpráva svoj život, ale divokejšie, prehnanejšie a radikálnejšie, než by si človek dokázal predstaviť. Vzniklo tak dielo ohromujúcej sily,“ uviedla v hodnotení komisia, v ktorej boli zástupcovia mesta a médií vrátane rozhlasu Deutschlandfunk, denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung a Die Zeit či televíznej stanice 3sat.

S románom Trottel, ktorý vyšiel tento rok 8. septembra, sa Faktor dostal aj do užšej nominácie na Nemeckú knižnú cenu. Či uspeje, bude známe 17. októbra pred začiatkom Frankfurtského knižného veľtrhu.

V centre románu stojí rozprávač, spisovateľ a rodený Čech a nadaný blbec. Príbeh sa začína v Prahe po invázii vojsk Varšavskej zmluvy. Namiesto štúdia informatiky sa muž nudí v kancelárii a po stretnutí s „teutonskou hordou“ sa rozhodne k „emigrácii“ do východného Berlína.

Tu sa dostáva do podivného politického undergroundu v štvrti Prenzlauer Berg, zakladá rodinu a nehľadiac na pravidlá vybavuje svoj squatový byt vaňou a objavuje vášeň pre kapelu Rammstein.

Faktor, ktorý od konca 70. rokov žije v Nemecku, bol na Nemeckú knižnú cenu nominovaný už v roku 2010. Vtedy sa s románom Jiříkove starosti o minulosť dostal do finálového užšieho výberu. Na toto dielo upozornila aj porota rozhodujúca o Literárnej cene Wilhelma Raabeho, ktorá ho označila za úvod Faktorovho autobiografického projektu.

V roku 2010 bol Faktor nominovaný aj na Cenu lipského knižného veľtrhu a v roku 2005 získal Cenu Alfreda Döblina za rukopis románu Schornstein (Komín).

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #Jan Faktor