Odhaľte ohromujúci život veľrýb. V novinke Do hĺbky

Toto je pútavé rozprávanie o ohromujúcom živote veľrýb a o tom, čo nás tieto zvieratá môžu naučiť.

03.10.2022 07:00
debata
Rebecca Giggs - Do hĺbky Foto: IKAR
Rebecca Giggs, Do hĺbky Rebecca Giggs - Do hĺbky

Kniha Do hĺbky: Svet vo veľrybe získala viaceré ocenenia, napríklad v roku 2021 Medailu Andrewa Carnegieho za výnimočnosť v non-fiction. Bola tiež finalistom Kirkus Prize za non-fiction v roku 2020.

Šéfredaktorka pre detskú literatúru a non-fiction vo vydavateľstve Ikar Lucia Hlubeňová o nej hovorí: „Rebecca Giggs podáva svoje osobné skúsenosti a vedecké poznatky veľmi pútavým spôsobom. Ak si myslíte, že viete o veľrybách pomerne dosť, táto kniha vás vyvedie z omylu. Dočítate sa v nej o veľrybách, ktoré sú také zriedkavé, že im vedci nedali ani meno. Alebo o veľrybách, ktoré zmenili chemické zloženie atmosféry. Priznám sa, že knihu som nevedela pustiť z rúk a dovolím si tvrdiť, že je to pre mňa jedna z najlepších tohto roku, ktoré som prečítala. Vrelo ju odporúčam,“ odkazuje šéfredaktorka L. Hlubeňová.

Keď spisovateľka Rebecca Giggs videla, ako na pláži v jej rodnom meste uviazol vráskavec dlhoplutvý, začala uvažovať o tom, ako život veľrýb odráža podmienky v oceánoch. Zhromaždené vedecké poznatky podáva priam básnickým štýlom. Veľryby v jej podaní sú veľké vo všetkých zmysloch slova: sú to živočíchy ohromujúcich rozmerov, ale aj nesmierne vznešené tvory, mytológiou ospievané cicavce či obávané monštrá.

Kniha spája prírodovedu, filozofiu a ďalšie vedné disciplíny a snaží sa nájsť odpovede na otázky:

  • Ako veľryby vnímajú ekologickú zmenu?
  • Ako ľudské technológie prenikli do kultúry veľrýb a ako ju zmenili?
  • Čo nás môže pozorovanie veľrýb naučiť o zložitom, krehkom a nádhernom živote?

Dozviete sa o veľrybích piesňach, ktoré sa šíria po celom svete v pravidelných vlnách ako popové skladby. Vyberiete sa do Japonska na palubu lode, ktorá loví veľryby, a ponoríte sa do najhlbších morí, aby ste zistili, ako sa plastové znečistenie šíri v podmorskom prostredí.

Autorka ponúka živý opis prírodného sveta a zároveň jasne definuje a do hĺbky analyzuje výzvy, ktorým ľudia čelia, keď sa snažia vcítiť do iných živých tvorov a pochopiť svoje miesto na planéte.

Kniha Do hĺbky: Svet vo veľrybe ponúka úžasný príbeh o živote veľrýb, ktorý môže všeličo naučiť nás samých. O sebe, o našej planéte, aj našich vzťahoch k iným druhom zvierat. Rebecca Giggs skúma prírodný svet s neuveriteľnou zvedavosťou, vnímavosťou a vie nám to sprostredkovať spôsobom, ktorý si zamilujete.

Pred niekoľkými rokmi som pomáhala zatláčať vráskavca dlhoplutvého, ktorý uviazol na plytčine, naspäť do mora. Hneď nato som však bola svedkom, ako ho vlny opäť vyplavili na breh a ako sa zadusil pod vlastnou váhou. Trvalo tri dni, kým veľryba uhynula, a za ten čas sa stala verejnou atrakciou. Miestni si ju prišli obzrieť aj s deťmi. Potom začali prichádzať aj obyvatelia okolitých miest. Ľudia stáli v príboji a mávali batoľatami v pastelových overaloch ponad veľrybu, akoby chceli zachytiť nejakého mýtického ducha, ktorý z nej unikal. Veľryba bola čierna ako eben, a keďže bola ešte mladá, kožu v záhyboch pod plutvami mala ružovú. Vlny za ňou narážali na breh a zakaždým sa jej na chrbte zjavila spŕška kvapiek. Každých niekoľko minút udrela chvostovou plutvou o mokrý piesok a hlasno vydýchla – možno to bol prejav hnevu alebo sily. Mäkký stlačiteľný hrudník jej ochabol a z morského príboja bol nariasený.

Knihu Do hĺbky vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #veľryby