Vyhlásia Nobelovu cenu za literatúru, šancu má Rushdie aj Houellebecq

Švédska akadémia dnes vyhlási meno tohtoročného držiteľa Nobelovej ceny za literatúru. Členovia akadémie často dávajú prednosť menej známym spisovateľom pred autormi bestsellerov, ako ukázali aj posledné dva roky. Podľa niektorých literárnych expertov by ale tento rok mohlo prísť na rad známejšie meno. Favoritmi stávkových kancelárií sú britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie, ktorý bol v lete zranený pri útoku v Spojených štátoch, a provokatívny francúzsky autor Michel Houellebecq.

06.10.2022 10:18
Salman Rushdie Foto: ,
Salman Rushdie.
debata

Medzi favoritmi sa spomína aj ruská spisovateška a hlasná kritička Kremľa Ľudmila Ulická. Jej ocenenie by vyslalo silný odkaz ruskému vedeniu po invázii Moskvy na Ukrajinu. Minulý rok bol Nobelovou cenou vyznamenaný spisovateľ Abdulrazak Gurnah z Tanzánie, o rok skôr to bola americká poetka Louise Glücková.

Ich diela nie sú celosvetovo hojne prekladané a ani jeden z týchto literátov nebol známy širokej verejnosti, dokonca ani niektorým vydavateľom.

Udeľovanie Nobelových cien se každoročně odohráva v rovnakom poradí: v pondelok vyhlásia cenu za medicínu, v utorok za fyziku, v stredu za chémiu a štvrtok patrí literatúre. V piatok vyhlásia oceneného za mier. Ročník potom uzatvára cena za ekonómiu. S Nobelovou cenou se spája finančná odmena, slávnostné odovzdávanie cien je plánované na 10. december, teda deň výročia úmrtia zakladateľa ceny a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za literatúru