Nobelovkyňa Annie Ernauxová sa s odvahou púšťa do prehodnocovania histórie

Nobelovcom na tento rok nie je ani Salman Rushdie, ani Haruki Murakami, aj napriek tomu, že boli horúcimi kandidátmi na prestížnu cenu za literatúru. Laureátkou pre rok 2022 je Annie Ernauxová, ktorá je v poradí sedemnástou ženou ocenenou v histórii udeľovania Nobelovej ceny za literatúru.

06.10.2022 16:03
annie ernaux Foto:
Francúzska spisovateľka Annie Ernauxová je laureátkou Nobelovej ceny za literatúru pre rok 2022.
debata (1)

Švédska akadémia ju vyzdvihla za to, s akou precíznosťou a odvahou vo svojich literárnych textoch skúma ľudskú pamäť. Spisovateľka bola ocenená „za odvahu a prísne objektívnu ostrosť, s akou odhaľuje korene, odcudzenie a kolektívne obmedzenia osobnej pamäti“, uviedla porota.

Osemdesiatdvaročná Ernauxová je známa predovšetkým svojimi autobiografickými knihami, reflektuje každodennosť a skúma intimitu kolektívneho prežívania. Jej nástrojmi sú znaky, ktoré fixujú konkrétny pocit z doby, napríklad fotografie, reklamné heslá či texty piesní. Pamäť navyše podlieha predstavivosti a meditáciám nad budúcnosťou.

Vlani vyšla v slovenskom jazyku ako prvá Ernauxovej kniha Roky, ktorá je považovananá za ikonické dielo francúzskej memoárovej prózy. Za hranice Francúzska sa do viacerých štátov dostala aj vďaka nominácii na prestížnu Man Bookerovu cenu.

Abdulrazak Gurnah Čítajte viac Nobelova cena za literatúru pre Afriku

Ernauxová v Rokoch prostredníctvom kolektívnej i osobnej reminiscencie sprítomňuje obdobie od roku 1941 až po rok 2006, teda od jej narodenia až po vydanie knihy. Jej hlas sa v texte stráca a opätovne vynára. Plynutie času sa stáva hmatateľným a práve čas je naratológom príbehu. A postupom času sa mení aj autorkin pohľad – z romantického na kritický. „V autobiografickej tradícii hovoríme o sebe skrz rozprávača v prvej osobe a udalosti sú často len pozadím. Ja som to v knihe obrátila. Roky sú príbehom udalostí, pokroku a všetkého, čo sa počas 60 rokov zmenilo,“ hovorí spisovateľka v rozhovore pre britský Guardian.

Annie-Ernaux: Roky Foto: Inaque
Annie-Ernaux Annie-Ernaux: Roky

Hoci je jej skúsenosť individuálna, míľniky v jej knihe patria všetkým, sú skrátka zdieľanou históriou. „Túto kolektívnu históriu opisujem prostredníctvom svojich pocitov a spomienok. Hlavnou postavou je čas a jeho plynutie, ktoré si so sebou berie všetko vrátane našich životov.“ Ernauxová však vybočuje z denníkového žánra a memoárov aj tým, že sa nesústreďuje na odkrývanie seba a skúpa je aj na faktografické údaje o vlastnom živote, pretože tiež podliehajú zradnej pamäti." Nie som z tých spisovateľov, ktorí sa zameriavajú na emócie. Nie sú témou Rokov, nie je v mojom záujme hovoriť o osobnom." Spisovateľka sa rozpamätáva na základe fotografií, hesiel, dobového oblečenia, svetla, ktoré zachytila v uliciach v kľúčovom momente a uchovala v pamäti.

Nobelova cena Čítajte viac Tento rok udelia dve Nobelove ceny za literatúru

„Z hľadiska kolektívnej skúsenosti bolo asi najzaujímavejšie obdobie tesne pred rokom 1968, v dobe Beatles. Na osobnej úrovni boli najžiarivejšie roky od 1945 až po rok 1960. Vtedy som mala dojem, že som skutočne slobodná žena, ktorá robí to, čo chce. Mala som zo života dobrý pocit.“ U Ernauxovej sa počas polstoročia, ktoré v knihe sprítomňuje, v konfrontácii so svetom, veľmi prirodzene rozvíja feminizmus a citeľný je aj v jej opätovnom prehodnocovaní histórie.

K téme si vypočujte podcast denníka Pravda s biochemikom Jaromírom Pastorekom.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vo Francúzsku vydala Ernauxová už dve desiatky románov, na Slovensku sa prihovorila po prvýkrát vlani, keď vo vydavateľstve Inaque vyšla spomínaná kniha Roky. Je držiteľkou ceny Marguerite Yourcenar za rok 2017 za celoživotné dielo.

Nobelovu cenu za literatúru udeľuje Švédska akadémia ako jednu z piatich Nobelových cien od roku 1901, autorovi alebo autorke z ľubovoľnej krajiny za najvýznamnejšie dielo. Medzi laureátov poslednej dekády sa zaradili hudobník a textár Bob Dylan, spisovateľky Olga Tokarczuková, Louise Glucková či Peter Handke. Vlaňajším nobelovcom je tanzánsky spisovateľ Abdulrazak Gurnah žijúci vo Veľkej Británii, ktorý vo svojej tvorbe reflektuje postkoloniálnu realitu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za literatúru #Inaque