Vo veku 75 rokov dnes zomrel francúzsky filozof a sociológ Bruno Latour

Filozof a sociológ Bruno Latour, považovaný za jedného z najväčších súčasných francúzskych intelektuálov, zomrel v noci nadnes vo veku 75 rokov. O jeho úmrtí informoval v nedeľu jeho vydavateľ Les Éditions La Découverte.

09.10.2022 16:02
bruno latour Foto:
Popredný predstaviteľ ekologického myslenia Bruno Latour umrel 9. októbra 2022.
debata

Bruno Latour bol poprednou postavou súčasného sociologického a antropologického bádania. V rokoch 1982 až 2006 prednášal na prestížnej francúzskej univerzite École des Mines de Paris. Od roku 2006 až do roku 2017 učil na Sciences Po Paris kde bol vedeckým riaditeľom Science Po Medialab. Ako hosť prednášal na viacerých zahraničných školách v Nemecku a v USA, vrátane Harvardu, kde mnoho jeho diel vydali ešte pred tým, ako vyšli vo francúzštine.

Latour bol nielen teoretikom, ale predovšetkým terénnym a laboratórnym výskumníkom a bol jedným z predstaviteľov a zakladateľov ekologického myslenia.

SAV, Slovenská akadémia vied Čítajte viac Najlepšiu filozofickú knihu minulého roka napísal Američan zo SAV

Je autorom kníh (niektoré vznikli v spolupráci) Laboratory Life: The construction of scientific facts, Nikdy sme neboli moderní, Zpátky na zem, či Politics of nature: How to bring the sciences into democracy. Posldná publikovaná kniha Bruna Latoura je After Lockdown: A Metamorphosis (2021) a vyšla v angličtine.

Latour získal za svoju prácu niekoľko cien vrátane prestížnej Holbergovej ceny, ktorej nositeľom sa stal v roku 2013. „Bruno Latour vykonal ambicióznu analýzu a reinterpretáciu modernity. Spochybnil základné koncepty, ako je rozdiel medzi moderným a predmoderným, prírodou a spoločnosťou, človekom a inými formami života," uviedla vtedy v odôvodnení komisia.

15 jonas mekas Čítajte viac Jonas Mekas bol protipólom Hollywoodu

Latourovo bádanie presiahlo medzinárodnú úroveň a rovnako prekračuje vedné odbory ako dejiny vedy a umenia, históriu, filozofiu, antropológiu a mnohé ďalšie.

Bruno Latour sa narodil 22. júna 1947 v Beaune na Côte d'Or v rodine burgundského obchodníka s vínom. Absolvoval agregáciu z filozofie a potom sa vyučil v antropológii na Pobreží Slonoviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #filozof #ekológia #sociológ