Knižné tipy Pravdy: láska za ostnatým drôtom aj láska a zrada medzi matkou a dcérou, tri generácie jednej rodiny aj maliarka Frida Kahlo

Láska a odvaha za ostnatým drôtom, rasizmus ako kastovníctvo, láska a zrada medzi matkou a dcérou, tri generácie jednej rodiny s dedom, ktorého v mladosti odvliekli kozáci z Helsínk a prežil dve vojny aj život mexickej maliarky Fridy Kahlo. Päť nových knižných tipov pre vás.

12.10.2022 05:00
debata

James D. Shipman: Za ostnatým drôtom

James D. Shipman: Za ostnatým drôtom Foto: Tatran
kniha za ostnatym drotom James D. Shipman: Za ostnatým drôtom

Nemalo sa to nikdy stať a už nikdy sa to nesmie zopakovať. Silný príbeh o láske, neobyčajnej odvahe, ľudskej nezlomnosti, ale aj o zrade zasadený do nacistického tábora smrti v Osvienčime, kde začala v októbri 1944 uprostred pekla klíčiť nenápadná revolta väzňov ochotných riskovať pre slobodu a život všetko. Je holokaust skutočne minulosťou alebo na nás stále striehne kdesi v tieni?

Isabel Wilkerson: Kasta: Korene našej nespokojnosti

Isabel Wilkerson: Kasta: Korene našej... Foto: Absynt
kniha kasta Isabel Wilkerson: Kasta: Korene našej nespokojnosti

Kasta je nálepka, ktorá hovorí, ako máme s človekom zaobchádzať. Dostane v nemocnici lieky? Môžu sa títo dvaja zosobášiť? Smie sa pohybovať po tejto časti mesta? Bude mať doma pitnú vodu? Prežije pôrod? Môžu ho beztrestne zastreliť? Novinárka skúma americký rasizmus prekvapujúco – ako druh kastového systému.

Avni Doshi: Spálený cukor

Avni Doshi: Spálený cukor Foto: Inaque
kniha Spaleny-cukor Avni Doshi: Spálený cukor

V mladosti bola Tara divoká. Odišla z manželstva bez lásky, vstúpila do ašramu, žobrala, aby nahnevala svojich zámožných rodičov, a roky sa naháňala za „umelcom“ bez domova – a to všetko s malým dieťaťom v náručí. Teraz už zabúda, upadá a jej dospelá dcéra sa musí starať o ženu, ktorá sa o ňu nikdy nestarala. Príbeh lásky a príbeh o zrade medzi matkou a dcérou.

Nobel Prize Literature Čítajte aj Annie Ernauxová: Nobelovka za odvahu

Daniel Katz: Keď pradedo lyžoval do Fínska

Daniel Katz: Keď pradedo lyžoval do Fínska Foto: Slovart
kniha ked pradedo lyzoval do finska Daniel Katz: Keď pradedo lyžoval do Fínska

Román fínskeho židovského spisovateľa opisuje osudy troch generácií rodiny. Rozprávanie sa odohráva v Rusku na začiatku storočia, keď odtiaľ mladého dedka Benna odvlečú kozáci do vojenskej školy, v Helsinkách, na frontoch či skôr v zákopoch a lazaretoch prvej a druhej svetovej vojny. Mladý Benn s obľubou trúbil fanfáry v nevhodnom čase, v jednom kuse fajčil cigary a skoro prišiel o prst – nie v boji, ale pri obriezke syna.

Maren Gottschalk: Frida

Maren Gottschalk: Frida Foto: Slovenský spisovateľ
kniha Frida Maren Gottschalk: Frida

Život mexickej maliarky Fridy Kahlo bol poznačený mnohými sklamaniami i veľkou bolesťou. Životopisný román o jednej z najznámejších maliarok na svete zároveň ukazuje, že napriek všetkému táto výnimočná žena a umelkyňa nikdy nestratila schopnosť milovať ani chuť žiť. Kniha zachytáva legendárnu umelkyňu na prahu jej svetovej slávy. Román i Frida sama sú nádhernou oslavou umenia, lásky a života.

annie ernaux Čítajte aj Nobelovkyňa Annie Ernauxová sa s odvahou púšťa do prehodnocovania histórie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy