Udelili Ceny Vojtecha Zamarovského

Slovenské národné ceny Vojtecha Zamarovského za literatúru faktu, ktoré každý druhý rok odovzdávajú organizátori aj českým spisovateľom, udelili vo štvrtok v Zichyho paláci v Bratislave.

21.10.2022 16:00
debata

Cenu za rok 2021 získal český spisovateľ Eduard Stehlík a slovenský autor Anton Baláž. „Cenou Vojtecha Zamarovského za rok 2022 boli poctení slovenskí spisovatelia Pavol Parenička a Imrich Szabó,“ uviedol Jozef Leikert, predseda Klubu spisovateľov literatúry faktu na Slovensku.

Čerstvý nositeľ ocenenia Stehlík je vojenský historik, spisovateľ a bývalý vojak. Vyštudoval históriu na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe, dlhé roky bol pracovníkom Vojenského historického ústavu v Prahe, ako aj námestníkom riaditeľa Ústavu pre štúdium totalitných režimov, riaditeľom odboru pre vojnových veteránov Ministerstva obrany ČR a v súčasnosti je riaditeľom Pamätníka Lidice.

paetka stvorec Čítajte viac Poznáte päť najlepších slovenských kníh roka? My áno!

„Napísal 31 kníh, ako vojenský historik sa zaoberal druhou svetovou vojnou. Pomerne veľa písal aj o slovenských dejinách a Slovenskom národnom povstaní,“ priblížil českého laureáta Leikert.

Národné Ceny Vojtecha Zamarovského odovzdávajú nepretržite od roku 1999. „Sú za trvalý prínos do literatúry faktu,“ podčiarkol Leikert k oceneniu, ktoré nesie meno jedného z najväčších slovenských spisovateľov.

„Cena vznikla už za jeho života a sám Zamarovský súhlasil, aby sme ju po ňom pomenovali. Bol totiž členom nášho Klubu spisovateľov literatúry faktu a v roku 1999 ako prvý dostal cenu, ktorú pre spisovateľov literatúry faktu vtedy klub založil,“ objasnil Leikert.

Podľa jeho slov je nositeľom ceny dovedna 44 autorov, všetko popredných slovenských, ale aj českých spisovateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #cena #literárna cena #spisovatelia #literatúra faktu #vojtech zamarovský #Cena Vojtecha Zamarovského