Kateřina Tučková napísala Žítkovské bohyne, teraz má štátnu cenu

Českú štátnu cenu za literatúru za rok 2022 získala v nedeľu spisovateľka Kateřina Tučková za svoj najnovší román Bílá Voda. Porota ocenila aj jej celú doterajšiu tvorbu, v ktorej otvára a popularizuje významné historické a spoločenské témy.

24.10.2022 11:51
Katerina Tuckova kt-foto-lenka-hatasova Foto:
Spisovateľka Kateřina Tučková sa preslávila úspešným románom Žítkovské bohyne.
debata

Tučková pripomenula, že je len treťou ženou, ktorá dostala českú Štátnu cenu za literatúru. Poznamenala, že v súčasnosti nastúpila silná generácia autoriek, ktorá má čitateľský úspech. V súvislosti s knihou Bílá Voda, ktorá rozpráva o prenasledovaní cirkvi v období komunizmu, uviedla, že sa v nej prelína osobný rozmer s verejným, a preto môže osloviť mnohých ľudí.

Za najnovší román Bílá voda (Host, 2022)... Foto: Host
kniha -tuckova bila-voda-430x646 Za najnovší román Bílá voda (Host, 2022) získala českú štátnu literárnu cenu.

České ministerstvo kultúry udelilo svoje výročné ceny aj v ďalších umeleckých kategóriách; celkom vyznamenalo osem osobností.

Cena rezortu kultúry ČR za prínos v oblasti divadla bola udelená režisérke a vysokoškolskej pedagogičke Zoji Mikotovej, a to za rozvoj osobitej poetiky básnického divadla a tiež za umelecké a pedagogické úsilie spájať svet počujúcich a nepočujúcich.

Štátnu cenu za preklad získal romanista Jiří Našinec, a to hlavne za preklady francúzskeho autora Charlesa Nodiera a rumunského religionistu Mirceu Eliadeho.

Nobel Prize Literature Čítajte aj Annie Ernauxová: Nobelovka za odvahu

Cenu v oblasti hudby si za celoživotnú koncertnú a pedagogickú činnosť odniesol organista Karel Paukert. Ten podľa slov poroty najmä po svojom odchode z Československa v roku 1960 šíril dobré meno českého interpretačného a dramaturgického umenia v Európe i USA.

Ocenenie za architektúru získal Jiří Suchomel za priekopnícku činnosť v oblasti udržateľnej architektúry a takisto za založenie a vedenie Fakulty umení a architektúry Technickej univerzity v Liberci. Ocenenie za výtvarné umenie dostal galerista Marek Pokorný za významnú kritickú, kurátorskú a manažérsku činnosť v oblasti súčasného umenia.

Kateřina Tučková Žítkovské bohyne Čítajte viac Kateřina Tučková: Žítkovské bohyne

Štátna cena za prínos v oblasti kinematografie a audiovízie bola udelená scenáristke a dramaturgičke Marcele Pittermannovej, ktorá podľa poroty pozdvihla tvorbu pre deti a mládež na medzinárodnú a nadčasovú úroveň. In memoriam získal túto cenu filmový a divadelný režisér Evald Schorm za zásluhy v oblasti filmovej tvorby, ako aj za príkladný celoživotní etický a občiansky postoj a pedagogické pôsobenie v oblasti filmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #česká literatúra