Sylvia Plathová: Spisovateľka s výnimočným talentom neuniesla váhu depresií

Na Slovensku sa o nej hovorí málo, a to napriek tomu, že u nás vyšlo niekoľko českých aj slovenských prekladov jej kníh vrátane tých najvýznamnejších - Pod skleněným zvonem a Ariel. Sylvia Plathová bola jednou z najvýraznejších poetiek svojej doby, ktorá sa významne zapísala do histórie svetovej literatúry. Nemala to však vôbec jednoduché - trpela klinickou depresiou a svoj život sa napokon rozhodla predčasne ukončiť v roku 1963. Dnes by Sylvia Plathová oslávila 90. narodeniny.

27.10.2022 11:00
debata (1)
Americká spisovateľka Sylvia Plath v roku 1961. Foto: Profimedia
Sylvia Plath Americká spisovateľka Sylvia Plath v roku 1961.

Prvé pokusy o samovraždu

Narodila sa 27. októbra 1932 v meste Boston v americkom štáte Massachusetts. Z matkinej strany mala austrálske, z otcovej zasa nemecké korene. Svoju vôbec prvú báseň publikovala malá Sylvia už ako osemročná v detskej sekcii denníka Boston Herald, v neskorších rokoch jej vyšlo niekoľko ďalších básni vo viacerých periodikách. Sylvia však nevynikala len ako spisovateľka, darilo sa jej aj na poli výtvarného umenia. V roku 1947 vyhrala ocenenie v súťaži Scholastic Art & Writing Awards.

Plathová navštevovala Bradfordovu seniorskú strednú školu, kde zmaturovala v roku 1950. Hneď nato začala študovať na Smith College, súkromnej vysokej škole pre ženy, kde mala vynikajúci prospech a zároveň bola editorkou školského časopisu The Smith Review. Počas štúdia sa jej dokonca podarilo stať sa hosťujúcou editorkou časopisu Mademoiselle.

Sylvia Plath: Sklenený zvon

Napriek akademickým a kariérnym úspechom sa už v tomto období začali u Sylvie prejavovať príznaky depresie. Po tom, čo sa jej nepodarilo stretnúť s waleským básnikom Dylanom Thomasom, si rozrezala nohy. Následne podstúpila elektrokonvulzívnu terapiu, po ktorej sa prvýkrát pokúsila spáchať samovraždu.

V auguste 1953 vliezla pod verandu a zjedla mamine lieky na spanie. Našťastie prežila a nasledujúcich šesť mesiacov strávila v psychiatrickej liečebni. Za jej pobyt zaplatila Olive Higginsová Proutyová, spisovateľka, ktorá si prešla niečím podobným. V roku 1955 sa Sylvii Plathovej podarilo úspešne odpromovať – stala sa členkou najstaršej americkej akademickej čestnej spoločnosti Phi Beta Kappa.

Rakus Stanislav Čítajte viac Kto napísal slovenskú prózu roka? Víťazom ceny Anasoft litera je Stanislav Rakús a jeho kniha Ľútostivosť

Po absolvovaní Smith College získala štipendium na Newnham College nachádzajúcej sa v Anglicku. Počas štúdia sa naďalej venovala literárnej tvorbe a publikovala v študentskom časopise Varsity. Počas prázdnin cestovala po Európe.

Sylvia Plath: Čarovný oblek Maxa Nixa

Záujem o paranormálne

V roku 1956 sa Sylvia Plathová vydala za básnika Teda Hughesa, s ktorým ich okrem literatúry spájal tiež záujem o astrológiu a nadprirodzené javy – používali napríklad aj špiritistické tabuľky. Sylvia istý čas učila na svojej alma mater, neskôr pracovala ako recepčná na oddelení psychiatrie.

V roku 1960 sa jej narodila dcéra Frieda a o niekoľko mesiacov neskôr publikovala Sylvia svoju prvú zbierku básní s názvom The Colossus. V nasledujúcom roku potratila. Svojej terapeutke v liste napísala, že ju jej manžel dva dni predtým zbil.

Sylvia Plath: Sklenený zvon Čítajte viac Sylvia Plath: Sklenený zvon

Rok 1962 bol pre Plathovú obzvlášť zložitý. Začal sa šťastne, keď sa jej v januári narodil syn Nicholas. V júni mala autonehodu, ktorá bola ďalším pokusom o samovraždu. O mesiac neskôr zistila, že jej manžel má pomer, v septembri sa preto rozišli. Nasledovalo jej najproduktívnejšie tvorivé obdobie, počas ktorého napísala väčšinu svojich básní. V nasledujúcom roku vydala pod pseudonymom Victoria Lucas svoj jediný román s názvom Pod skleněným zvonem.

Jej depresia sa však zhoršila natoľko, že sa opäť pokúsila vziať si život. Tentoraz úspešne. Ráno 11. februára 1963 ju našli mŕtvu s hlavou v rúre na pečenie. Dvere medzi kuchyňou a izbou, kde spali jej deti, zabezpečila páskou a uterákmi. Zomrela vo veku 30 rokov.

Sylviina dcéra Frieda je tiež spisovateľkou a maliarkou, vydala niekoľko kníh pre deti a tiež zopár zbierok básní. Jej mladší brat Nicholas bol biológ, ktorý sa špecializoval na lososovité ryby. Podobne ako jeho matka, aj on zápasil s depresiou. V roku 2009 sa obesil.

V roku 2003 mala premiéru biografická snímka s názvom Sylvia, kde Plathovú stvárnila herečka Gwyneth Paltrowová. Postava Sylvie Plathovej sa objavila tiež v epizóde seriálu Dickinson o americkej spisovateľke Emily Dickinsonovej.

Výber českých a slovenských prekladov
Pod skleněným zvonem
Čarovný oblek Maxa Nixa
Ariel
Noční tance
Knížka o postelích a dvě pohádky navrch
Hrana

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sylvia Plath: Sklenený zvon #Sylvia Plath