Kniha týždňa: Šialená jazda po Lincolnovej diaľnici

Keď sa štyria chlapci vyberú na spoločnú cestu autom, môžete si by istí, že to bude šialená jazda. Najmä ak vyrazia po diaľnici, ktorá vedie naprieč Spojenými štátmi. Hrdinovia strhujúceho románu Amora Towlesa Lincolnova diaľnica sú takí mladí, skoro ešte deti, no život sa s nimi doteraz nemaznal. Odrazu za desať dní prežijú toľko dobrodružstiev a nečakaných stretnutí, ktoré preveria ich priateľstvo, statočnosť aj chuť robiť správne veci. Sú to dobrí chlapci, a vy sa o nich právom bojíte, aby ich svet nezožral.

30.10.2022 13:00
debata
Amor Towles: Lincolnova diaľnica Foto: Tatran
kniha lincolnova dialnica Amor Towles: Lincolnova diaľnica

New York a či Kalifornia?

Emmet, Duchess a Woolly sa spoznali v nápravnom ústave, lebo porušili pravidlá. Čo mal kto z nich na svedomí, zistíme až postupne, no nie sú to žiadni „kriváci“. Emmetovi trest už vypršal a vracia sa domov po svojho malého brata Billyho, má zodpovedné plány, aby po otcovej smrti iba vo dvojici, v tejto malej rodine, začali svoj nový život celkom inde. Ich plány však nečakane skríži iná dvojica – „veľká voda“ Duchess a zasnívaný dobrosrdečný Woolly, ktorí sa rozhodli ísť presne opačným smerom. Bratia chcú do Kalifornie, oni do New Yorku.

Hoci každý má iné ciele a ich cesty sa na čas rozdelia, stanú sa z nich kamaráti a za desať dní zažijú toho toľko, čo iní za desať rokov. Perfektne medzi nich zapadne aj osemročný Billy, pretože je mimoriadne vnímavé a empatické dieťa. Na svoj vek má rozumný, logický úsudok, no je zároveň dôverčivý, a tak musí bratovi sľúbiť, že s cudzími ľuďmi sa skamaráti až po troch dňoch, dovtedy sú iba známi. Svet chlapcom ukazuje rôzne tváre, ale silné lekcie si vedia uštedriť aj navzájom. Chtiac i nechtiac odhaľujú svoje tajomstvá.

Ochota nechať sa zmlátiť svedčí o tom, že máte do činenia s niekým, kto to má v hlave upratané

Vyrovnať si účty

„Ochota nechať sa zmlátiť svedčí o tom, že máte do činenia s niekým, kto to má v hlave upratané. S niekým, kto nepostáva pri postrannej čiare, neprilieva druhým olej do ohňa a neodchádza domov bez ujmy. Postaví sa nakladačke čelom, odhodlaný stáť si za svojím tak dlho, kým bude schopný stáť,“ zhodnotí Duchess počínanie svojho kamaráta, s ktorým si niekto potrebuje vyrovnať účty.

Zlé skutky, ktoré ste vykonali iným, sa spoja do pocitu viny, a zlé skutky, ktoré vykonali vám, do pocitu krivdy

Duchessa to napokon privedie na myšlienku urobiť si poriadok vo vlastných účtoch a zostaví si bilanciu – kto dlhuje dačo jemu, komu zasa dlhuje on – a rozhodne sa veci riešiť po svojom. Lebo, ako vravievala sestra Agnes: „Chlapci, počas svojho života veľakrát ublížite iným a iní ublížia vám. A tieto proti sebe stojace zlé skutky vytvárajú reťaz. Zlé skutky, ktoré ste vykonali iným, sa spoja do pocitu viny, a zlé skutky, ktoré vykonali vám, do pocitu krivdy…Ak sa vám podarí oslobodiť sa od oboch reťazí, pocítite lásku v srdci a ľahkosť v kroku.“

kniha znicit Čítajte aj Kniha týždňa Čo chce zničiť Houellebecq?

Naši hrdinovia to nemajú ľahké, jedného zradil otec, iného matka, ďalšieho tlačia očakávania váženej rodiny. V každom z nich sa bije množstvo protichodných citov, a predsa sú čarovní – Emmet so svojou zaťatou zodpovednosťou, bystrý Billy so svojou otvorenosťou, Woollyho veľké srdce a dokonca aj Duchessova utáranosť a jeho talent na problémy. Striedajú sa v rozprávaní, v rozhovoroch iskrí nádej, hnev, aj pochopenie.

Kamaráti prechádzajú mestami a miestami, v ktorých „akoby platila vyhláška, že zo všetkého tam môže byť len po jednom: jedno kino a jedna reštaurácia, jeden cintorín, jedny úspory a jedna pôžička a s najväčšou pravdepodobnosťou jeden názor na to, čo je správne a čo nie.“ Videli aj Brooklynský most a vyviezli sa na 55. poschodie v Empire State Building. Prespali u Woollyho v honosnej vile aj v nákladnom vlaku, videli cirkus pochybnej povesti, skrachovaných hercov aj múdreho spisovateľa, bezbožných kazateľov, jemnocitných silákov, bezcitných slabochov.

Keď sa štyria chlapci vyberú na spoločnú cestu autom, je to šialená jazda. Na Lincolnovej diaľnici sa toho udeje oveľa viac než len obyčajné mladícke dobrodružstvá. Amor Towles v napínavom a hlbokom príbehu svojich hrdinov prinúti siahnuť až k podstate bytia. Cesta s nimi je nevšedný zážitok. Hrdinovia z histórie sa vracajú, presne tí, ktorých má Billy vo svojej obľúbenej knižke. A s nimi prichádza „láska v srdci aj ľahkosť v kroku“.

kniha tichy-pobyt-na-ulici-gwerkovej-gollnerovej Čítajte aj Kniha týždňa Erža a Edko: Láska s trpkým koncom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy