Knižné tipy Pravdy: Jazykový babylon sveta aj listy, ktoré písala dcéra Júliusovi Satinskému

Jazyková cesta okolo sveta, príbeh naprieč oceánmi a generáciami, či listy, ktoré písala dcéra Júliusovi Satinskému, odvážna cesta mladej ženy cestu ku koreňom svojich sexuálnych fantázií, aj nórska detektívka pre mladých čitateľov. Päť nových knižných tipov pre vás.

07.11.2022 05:00
debata

Gaston Dorren: Babylon

Gaston Dorren: Babylon Foto: Absynt
kniha babylon Gaston Dorren: Babylon

Dvadsať najrozšírenejších jazykov sveta vraj umožní dohovoriť sa s troma štvrtinami ľudskej populácie. Jazyková cesta okolo sveta odhalí gramatiku aj históriu, kultúru a rôzne spôsoby myslenia. Prečo je nemčina najväčším čudákom spomedzi jazykov? Ako sa dohovoria Indonézania, keď majú 700 jazykov? Ako je angličtina „príbuzná“ s ruštinou?

Lucinda Rileyová: Polnočná ruža

Lucinda Rileyová: Polnočná ruža Foto: Tatran
kniha polnocna ruza Lucinda Rileyová: Polnočná ruža

Paláce maharadžov, chudobné indické slumy, rozľahlé anglické sídla a hrozba prvej svetovej vojny. Tento príbeh sa odohráva naprieč oceánmi a generáciami a o osemdesiat rokov neskôr sa stretne s novým svetom v jednom rozpadnutom anglickom sídle plnom zabudnutých tajomstiev. Sága ovíja myšlienky, srdce a dušu.

Lucia Satinská: Milý tato

Lucia Satinská: Milý tato Foto: Slovart
kniha mily tato Lucia Satinská: Milý tato

Keď zomrel Július Satinský, jeho dcéra Lucia mala 16 rokov. Aby sa vyrovnala so stratou, rozhodla sa mu písať listy. Listy z tohto sveta. O tom, ako jej chýba, o spomienkach na detstvo, o tom, čo všetko sa s jeho dielom dialo. Tento rok uplynie od smrti Júliusa Satinského 20 rokov a Lucia sa rozhodla svoje listy zverejniť.

kniha co-sa-vari-v-kremli Čítajte viac Kniha týždňa: Čo sa varí v Kremli

Katharina Volckmer: Jewish Cock

Katharina Volckmer: Jewish Cock Foto: Literárna bašta
kniha-jewish-cock Katharina Volckmer: Jewish Cock

Mladá žena sa počas vyšetrenia u doktora spovedá z osobných strastí. Prezrádza mu všetko o svojej minulosti, túžbach, či zápase s vlastnou identitou, podniká cestu ku koreňom svojich sexuálnych fantázií; k panovačným matkám, rodinnej traume. Už pár rokov žije v Londýne, snaží sa odpútať od predkov a prekliatej nemeckej domoviny.

Jørn Lier Horst: Operácia Letný ostrov

Jørn Lier Horst: Operácia Letný ostrov Foto: Premedia
kniha Jørn Lier Horst: Operácia Letný ostrov Jørn Lier Horst: Operácia Letný ostrov

Tiril a Oliver objavia tri lode, ktoré sa plavia k brehu. Na palube nikto nie je a nič nehovorí o tom, kto ich opustil. Spolu s verným psom Osmom začnú detektívi pátrať a stopy ich zavedú na tienistý Letný ostrov. Detektívna séria z Nórska pre mladších čitateľov prináša napínavé a realistické príbehy.

kniha znicit Čítajte viac Kniha týždňa Čo chce zničiť Houellebecq?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné ti