Napínavá Kniha týždňa: Hydra dvíha hlavu

Tých, ktorí nemajú radi krimi príbehy, musíme upozorniť, že na začiatku tejto knihy je vražda a to nie hocijaká, priam rodinný masaker. A tých, ktorí v knihách hľadajú hlboký príbeh, musíme upokojiť - v románe totiž nejde o to, čo sa stalo, ale prečo sa to stalo. Britský spisovateľ Matt Wesolowski majstrovsky narába s napätím aj s dávkou hororovej mágie a vie loviť v temných vodách.

12.11.2022 05:00
debata
Matt Wesolowski: Hydra Foto: Lindeni
kniha hydra Matt Wesolowski: Hydra

Kniha je napísaná ako prepis podcastu a pri pátraní po príčinách trojnásobnej vraždy vychádzajú na povrch skutočnosti rovnako desivé ako samotný čin. Z tmy sa postupne vynárajú záhadné čiernooké deti, nebezpeční internetoví trollovia, stratené deti, ktoré chcú pomocou únikových hier odísť do iného sveta. V spomienkach zúčastnených ožíva obraz krutej rodiny v krutom svete.

Pri pátraní po príčinách trojnásobnej vraždy vychádzajú na povrch skutočnosti rovnako desivé ako samotný čin

Vraždiace monštrum

Mladé dievča kdesi v zapadnutom mestečku na severe Anglicka ubije kladivom na smrť svoju matku, otčima a mladšiu sestru. Ku prípadu sa po čase vráti novinár Scott King, ktorý vo svojich podcastoch prináša rôzne pohľady na jeden zločin. Teraz hľadá tých, ktorí majú čo povedať k „macleodovskému masakru“, ako bulvárne médiá nazvali trojitú rodinnú vraždu, ktorá šokovala verejnosť. Kresťansky založená vzorná rodina a mladšia dcéra, nádejná športovkyňa, už neexistujú. Vrahyňu, 21-ročnú Arlu Macleodovú odsúdili na doživotie v psychiatrickom ústave, podľa súdu svoj čin spáchala v zmenšenom stave príčetnosti, pod vplyvom psychózy. Takýto verdikt časť verejnosti pobúril ešte viac.

kniha lincolnova dialnica Čítajte viac Kniha týždňa: Šialená jazda po Lincolnovej diaľnici

Novinár Scott King nechce zmeniť ani spochybniť rozsudok. Nehľadá nové dôkazy. Chce len pochopiť, čo je za tým, čo je pod povrchom takého hrozného činu a dať svojim poslucháčom priestor urobiť si názor. V podcastových rozhovoroch rozpletá naoko jasný prípad, no ako si k jeho mikrofónu – osobne či na diaľku -sadá päť „svedkov“ a hovorí dokonca samotná Arla z liečebne, veci sa javia čoraz zložitejšie. O mladej vrahyni hovorí spolužiačka, s ktorou ešte nedávno sedela v jednej lavici, blízka priateľka či kamarát, s ktorým sa zoznámila na rodinnej dovolenke. Nie sú to tí, čo za peniaze povedia médiám čokoľvek, čo by chceli počuť. Každý z nich odhalí aj kus seba a v ich výpovediach sa obraz Arly ako krutej a bezcitnej vrahyne rozkladá.

Aký je to svet, z ktorého chcú deti uniknúť niekde inde? Aká paralelná realita chce nahradiť desivú skutočnosť?

Čiernooké deti a všemocní trollovia

Arla očividne trpí predstavou, že ju neustále prenasledujú strašidelné „čiernooké deti“ a zdá sa, že nie je sama. No v skutočnom svete sa jej aj iným dejú ešte hrozivejšie veci. Aký je to svet, z ktorého chcú deti uniknúť niekde inde? Aká paralelná realita chce nahradiť desivú skutočnosť?

Ako tínedžerka bola Arla veľkou fanúšičkou „temného speváka“ a médiá ho teraz vinia z nepriamej zodpovednosti za zločin, ktorý spáchala. „Je to blbosť,“ hlása Arlina kamarátka a Scott King tiež takéto zjednodušené videnie odmieta, mladí v jeho hudbe hľadali pochopenie, aby sa necítili takí opustení. Arla hrávala rôzne „únikové hry“, ktorých cieľom je dostať sa preč, do iného sveta, paralelnej reality pretože sama sa necíti byť v bezpečí. Ak Arla trpí psychózou, čo ju spustilo? Čo sa udialo v jej minulosti, že to z nej spravilo „vraždiace monštrum“?

Onedlho už nie je v bezpečí ani autor podcastov Scott King, ktorého začnú prenasledovať internetoví trollovia a dostáva vyhrážky priamo do svojho telefónu. Komu tak záleží na tom, aby s podcastom o „macleodovskému masakri“ prestal? Nie je to len banda pozbieraných hlupákov, ale dobre organizovaná armáda trollov, čo má svojho generála. Objavili moc internetu a ich prsty siahajú ďaleko: koho chcú, vždy nájdu a dokážu človeka celkom zničiť. Ich obete trpia a mnohí ten tlak neunesú. Sú ako hydra, ktorej odsekneš hlavu a narastú jej dve. Lenže čo ich spája s Arlou?

kniha co-sa-vari-v-kremli Čítajte viac Kniha týždňa: Čo sa varí v Kremli

Hydra Matta Wesolowskeho je napínavá a desivá, hororové prvky a pútavá forma podcastového prepisu z neho robia atraktívny román, ktorý však siaha hlbšie. Rovnako desivý ako vražda, temné hry či gradujúce napätie je v ňom obraz dnešného sveta, ktorý je plný vystrašených a všetkými opustených detí. Čiernookých detí, ktoré hľadajú svoj domov, ako v skladbe temného speváka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa