Craig Ramsay. Pocta trénerovi v podobe autobiografie Šťastný chlapec

Po druhej tretine zápasu o bronz na ZOH 2022 v Pekingu urobí Craig Ramsay niečo, čo neurobil nikdy predtým. Začne ziapať. Môže sa zdať, že krik je zbytočný, veď Slovensko vyhráva nad Švédskom 2:0. On však vie, čo potrebuje dosiahnuť. Výsledkom bol zisk historických bronzových medailí.

25.11.2022 12:00
Craig Ramsay, Šťastný chlapec Foto:
Craig Ramsay - Šťastný chlapec
debata

Craig Ramsay. Tento charizmatický Kanaďan priniesol na Slovensko omnoho viac než len hokejové skúsenosti, ktoré nadobudol vyše päťdesiatročnou hráčskou a trénerskou anabázou v NHL. Vďaka pokrokovému mysleniu sa stal kultovou postavou v slovenskom hokeji, v súbornom športovom dianí a napokon aj v celej spoločnosti.

Teraz vyšla o ňom vo vydavateľstve Ikar kniha Šťastný chlapec.

Kniha dokumentuje cestu od jeho príchodu na Slovensko v lete roku 2017 až po súčasnosť. Na vyše 200 stranách poodhaľuje tajomstvo úspechu so slovenským hokejom, ponúka nevypovedané príbehy, vtipné historky aj know-how, ako dokráčať na vrchol v športovom a osobnom živote.

Autobiografia má 10 kapitol a bonusovú autorskú vsuvku, ktorá opisuje návštevu Craiga u neho doma v Tampe na Floride. Je nespochybniteľné, že Craig si svojou odbornosťou a charizmou získal srdcia slovenských hokejových fanúšikov. Pri čítaní knihy si uvedomíte, že jeho myšlienky sú nadčasové a moderné, dajú sa využiť nielen v hokeji, či inom športe, ale aj v bežnom živote.

Kanadský tréner sa v rozprávaní prenesie päť rokov dozadu, kedy zažil prvý kontakt so slovenským hokejom a prevedie nás až do súčasnosti, do roku 2022, v ktorom absolvoval bronzovú jazdu na ZOH v Pekingu i úspešné majstrovstvá sveta vo Fínsku. Ak si spomínate, tam jeho zverenci tesne nestačili vo štvrťfinále na domácich Fínov, neskorších svetových šampiónov.

„Táto kniha je mojím poďakovaním každému na Slovensku, kto mi dôveroval, kto veril, že to spolu môžeme dokázať. Je mi veľkou cťou, že som sa stal súčasťou znovuzrodenia nášho hokeja a našich výnimočných hráčov. Snáď aj vďaka tejto knihe každý porozumie, že v srdci je zo mňa hrdý Slovák,“ tvrdí Craig Ramsay.

Z knihy Craig Ramsay - Šťastný chlapec. Foto: IKAR
Craig Ramsay - Šťastný chlapec Z knihy Craig Ramsay - Šťastný chlapec.

Knihu Šťastný chlapec spolu s Craigom Ramsaym napísali dvaja skúsení športoví novinári. Peter Jánošík bol odmala skalným fanúšikom hokeja, hoci ho aktívne nikdy nehral. Vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, aby sa mu mohol venovať pasívnou formou. Po viacročnej redaktorskej anabáze v Televízii Markíza prestúpil do Slovenského zväzu ľadového hokeja. Od roku 2017 zastáva post hovorcu a v pozícii mediálneho manažéra sprevádza slovenskú mužskú reprezentáciu na všetkých akciách počas sezóny vrátane vrcholných podujatí.

Tomáš Kyselica začal s novinárskym remeslom už ako pätnásťročný vďaka otcovi, ktorý ho pravidelne vozil na extraligové zápasy po celom Slovensku. Vášeň z písania ho napokon doviedla k štúdiu žurnalistiky na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. V rovnakom čase aj do športovej redakcie tlačovej agentúry TASR, kde sa zocelil a zamieril do redakcie denníka Šport. Z redaktorskej stoličky sa vypracoval na vedúceho hokejového oddelenia. V Slovenskom zväze ľadového hokeja pôsobí od roku 2019 ako mediálny manažér zodpovedný za tvorbu externého obsahu.

Knihu Šťastný chlapec vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Craig Ramsay