Richard Stanke vymýšľa knižkám nové verzie

Traja kamoši prijali medzi seba štvrtého - aj to by sa dalo povedať o novej knižke zo série príbehov o troch kamošoch, ktorú len nedávno pokrstili.

27.11.2022 08:00
Richard Stanke krst knihy Traja kamoši Foto:
Ukážku o tom, aké dôležité je nesmrdieť, aj celú audioknihu Traja kamoši (na)čítal člen Činohry Slovenského národného divadla Richard Stanke. Verte, že vie ,,dabovať" aj pieskomila.
debata (1)

Obľúbený detský hrdina Jurko je už starší, píše si denník a rovnako ako jeho priatelia Laura a Jožino Tigria noha si musí poradiť s novými situáciami a emóciami zo sveta dospelých. Momentálne ho trápi napríklad to, že jeho rodičia sa začali zaujímať o jeho osobnú hygienu. A tiež to, že jeho kamoška Laura s ním úplne prerušila spojenie, aspoň to tak vyzerá.

Kto pokrstil knihu o troch kamošoch?

Pozrite si fotografie, kto všetko bol zvedavý na novú knižku.

Fotogaléria
Ukážku o tom, aké dôležité je nesmrdieť,  aj...
Spisovateľka Barbora Kardošová (vpravo)...
+3Knižke poprial veľa čitateľov aj spisovateľ...

Tak ako v predchádzajúcich troch častiach veľkú úlohu stále zohrávajú zvieratká, pretože v každej z kníh o troch kamošoch sú nositeľmi múdrosti. Keď žiarlivosť a urazenosť zamotajú záhadu miznúcich mačiek a jazvečíka Starého Ďábla, na pomoc prídu traja zvierací kamoši a pomôžu deťom spomenúť si, ako by situáciu vyriešili v minulosti. Ako sa ukáže, zázraky existujú a vďaka dobrým priateľom sa aj tie najzložitejšie chvíle v živote dajú zvládnuť.

Príhody hlavného hrdinu Juraja Králika dobre pozná aj herec Richard Stanke, ktorý ich načítal ako audioknihy: „Verím, že deti sa pri knihe zabavia, zažijú dobrodružstvá a popritom sa aj niečo nové dozvedia. V knihe nájdu humor, ale aj poučné veci, v novom pokračovaní je dokonca zapletená aj geopolitická situácia,“ povedal. Autorka tejto úspešnej knižnej série Barbora Kardošová na člena Činohry SND prezradila, že pri načítavaní kníh si niekedy vymyslí svoju vlastnú verziu, takže v audioknihe je nielen všetko, čo aj v „papierovom“ vydaní, ale občas aj niečo navyše.

Spisovateľka má dve dcéry, preto si vraj vymyslela chlapčenského hrdinu. Jurajovi Králikovi veľa životných problémov pomôžu vyriešiť zvierací kamaráti a mladým čitateľom zasa Juraj Králik. Niektorí majú radšej knižky na počúvanie, iní na čítanie a ďalší oboje – najprv si príbeh vypočujú a potom listujú v knihe s ilustráciami Kataríny Slaninkovej. Najnovší prírastok sa volá Traja kamoši a fantastický zázrak a do života ho vyprevadili spisovateľ Dušan Dušek, herec František Kovár, herečka a spisovateľka Kristína Tormová s otcom Borisom Farkašom aj kolegovia Oľga Belešová a Roman Pomajbo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #krst knihy