Päť kníh vo výbere Pravdy: najslávnejšia blondínka, Ukrajinci nie sú zmenšení Rusi, ekoturisti

Známa spisovateľka o najslávnejšej blondínke, svet, v ktorom sú ohrozené posledné stromy, ako žijú menšiny na Ukrajine, historické dobrodružstvo, aj krimi o desivom nepriateľovi, ktorý má v hľadáčiku dieťa.

26.11.2022 05:00
debata

Joyce Carol Oatesová: Blondínka

Joyce Carol Oatesová: Blondínka Foto: Ikar
kniha blondinka Joyce Carol Oatesová: Blondínka

Beletrizovaný životopis herečky Marilyn Monroe odkrýva príbeh odstrkovaného dieťaťa, nádhernej ženy a neskôr celebrity, z ktorej si chcel každý kúsok uchmatnúť. Román nie je životopisom, vystihuje skôr atmosféru doby a psychologické motívy za konaním kontroverznej herečky. Spomínajú sa všetky jej manželstvá aj vzťah s prezidentom Kennedym, ktorý je stále zahalený tajomstvom, aj jej tragická smrť.

Michael Christie: Greenwoodovci

Michael Christie: Greenwoodovci Foto: Slovart
kniha Greenwoodovci Michael Christie: Greenwoodovci

Jake Greenwoodová v historicko-dystopickom románe skúma nielen posledné zdravé stromy, ale aj korene svojej rodiny. Pracuje ako dendrologička v luxusnom lesnom letovisku. Je rok 2038 a následkom klimatických zmien na ostrov prichádzajú Pútnici, klimatickí turisti, a kochajú sa pohľadom na zdravé stromy. Ich posledná kolónia je však ohrozená a denník starej mamy odhaľuje spletité osudy rodiny, po generácie prepojenej s drevom.

kniha-jewish-cock Čítajte viac Kniha týždňa: Šokujúco provokatívny Jewish cock

Olesia Jaremčuk: Naši iní

Olesia Jaremčuk: Naši iní Foto: Absynt
kniha nasi-ini Olesia Jaremčuk: Naši iní

Mnohí by chceli, aby sme uverili tvrdeniu, že Ukrajinci sú len malí Rusi. Táto krajina je však etnicky omnoho pestrejšia, ako by sa mohlo zdať. Teraz, keď sa oči sveta upierajú na Ukrajinu, chceli by sme ju lepšie spoznať. Ukrajinská reportérka zdokumentovala, ako žijú rôzne národnostné menšiny a komunity na Ukrajine, čo si pamätajú zo svojej minulosti a ako si predstavujú budúcnosť.

Zuzka Šulajová: Právo krvi a železa

Zuzka Šulajová: Právo krvi a železa Foto: Tatran
vik47 kniha pravo krvi a zeleza Zuzka Šulajová: Právo krvi a železa

Do krajiny barbarov v údolí Mesačných hôr na sútoku riek Dunaj a Morava prichádza kupecká karavána s tajnou misiou. Nik však nepočíta s neskrotnou avarskou princeznou Kazi, ktorá rúca nielen spoločenské normy, ale aj pohľad na svet. Kupci roztočia koleso osudu a za cenu preliatia množstva krvi položia základy prvého známeho slovanského kráľovstva – ríše kupca Sama.

Bernard Minier: Noc

Zuzka Šulajová: Právo krvi a železa Foto: Lindeni
kniha noc Zuzka Šulajová: Právo krvi a železa

Pokračovanie série s kriminalistom Martinom Servazom. Pri vyšetrovaní vraždy na ropnej plošine vyšetrovateľka Kirsten nájde zvláštne fotografie. O pár dní si snímky so záujmom prezerá kriminalista Martin. Je na nich on sám zachytený objektívom nepolapiteľného sériového vraha. To však nie je všetko. Na jednej z fotografií je malé dieťa a jediné slovo: Gustáv. Pre vyšetrovateľov sa začína výprava za desivým nepriateľom.

Jakub Spevák: Po funuse Čítajte viac Kniha: Funusom sa to nekončí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy