Bibiana odovzdala ceny za tvorbu pre deti a mládež

Bibiana – Medzinárodný dom umenia pre deti odovzdala ceny za tvorbu pre deti a mládež za rok 2022. Ocenila aj najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy 2021.

25.11.2022 18:00
debata

Ceny odovzdávali v piatok v Bratislave spolupráci s Fondom výtvarných umení, Literárnym fondom a Slovenskou sekciou IBBY, teda Medzinárodnej únie pre detskú knihu (International Board on Books for Young People/IBBY).

Laureátom ceny Ľudovíta Fullu za rok 2022 sa stal Peter Pollág. Ocenenie, ktoré sa udeľuje za doterajšiu ilustračnú tvorbu alebo vynikajúce dielo, ktoré výrazne prispeli k rozvoju slovenského ilustračného umenia pre deti, získal za fantazijno-realistickú a kultivovanú ilustračnú tvorbu pre deti. Tá podnecuje ich predstavivosť a rozvíja u nich pozitívne vnímanie výtvarného umenia.

Cenu Trojruža získal Juraj Šebesta. Ocenený bol za inovatívne postupy v prozaickej tvorbe pre dospievajúcich. Cena Trojruže sa udeľuje za vynikajúce literárne dielo, ktoré významným spôsobom napomohlo rozvoju slovenskej literatúry pre deti a mládež.

Bibiana, PR, nepouzivat Čítajte viac Detská kniha sa zmenila, tak ako sa zmenil svet

Diplomy Čestnej listiny IBBY udeľuje IBBY. Ocenení bývajú autor, ilustrátor, prekladateľ a vydavatelia ocenených titulov, a to za knihu pre deti a mládež, ktorá vyšla počas posledných dvoch rokov.

Tentoraz ocenili Ondreja Sliackeho za knihu Turecká studnička, ktorá vyšla vo Vydavateľstve Matice Slovenskej, Petra Pollága za ilustrácie v knihe Perzeus a Andromeda, ktorú vydalo vydavateľstvo Perfekt, a za preklad knihy Davide Cali: Predajca šťastia získala diplom Daniela Lozanová. Nominovaných navrhuje výbor Slovenskej sekcie IBBY.

Ocenenie pre Najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy chce podporovať vydávanie hodnotných kníh pre deti a mládež. Najkrajšie detské knihy z prihlásených vyberá výtvarná porota, Najlepšie detské knihy za ročné obdobia zas literárna porota. Oceňovaní sú tvorcovia aj vydavatelia, v prípade prekladovej literatúry tiež prekladatelia kníh.

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #cena #knihy #detské knihy #Bibiana