Jo Nesbo - Krvavý mesiac. 13. kniha v krimisérii Harry Hole

Harry Hole má iba 10 dní na vyriešenie vraždy, inak mexický kartel zabije jeho, aj jeho novú známu, americkú herečku.

02.12.2022 06:00
debata
Jo Nesbo - Krvavý mesiac Foto: IKAR
Jo Nesbo - Krvavý mesiac Jo Nesbo - Krvavý mesiac

Začína sa nové severské krimi od Jo Nesboa Krvavý mesiac.

Harrymu sa rozpadol celý život a jediný únik nachádza na dne pohárika. Odcestuje do Los Angeles, kde je odhodlaný upiť sa na smrť. Namiesto toho však pomôže staršej filmovej herečke Lucille uniknúť pomste drogového kartelu. Tá mu na oplátku poskytne prístrešie, spoločnosť a oblek na mieru.

Medzitým v Osle je známy realitný magnát podozrivý z vraždy dvoch dievčat. Katrine Brattová sa márne dožaduje spolupráce s Harrym, ktorého jej nadriadení považujú za skrachovaného alkoholika. Podozrivý magnát sám vyhľadá Harryho pomoc a on sa jeho ponuku rozhodne prijať. Ak prípad vyrieši, získa bonus, ktorým splatí Lucillin dlh Mexičanom.

Harry sa vracia do Nórska a vytvorí tím zo starých známych. Osloví priateľa z detstva, ktorý predáva kokaín, skorumpovaného policajta a psychológa chorého na rakovinu.

Mexičania mu dali na splatenie dlhu desať dní. Hodiny tikajú a nad Oslom má vyjsť krvavý mesiac. Krvavý mesiac z vydavateľstva Ikar je vynikajúca detektívka o neraz bizarnom správaní ľudí. O našich zvrátenostiach, o našich myšlienkach, citoch a vnútornom svete.

Tentoraz je to založené na parazitovi, ktorý zožerie jazyk rybe. Prisaje sa k jazyku ryby a cicia z neho krv, až kým sa jazyk celkom nerozpadne a nezmizne. Vtedy sa prisaje k jeho kýpťu, ďalej cicia a rastie, až sa z neho vyvinie celkom nový jazyk.

Nechutné, šokujúce, no reálne…a na tomto vystaval Nesbo svoje krimi.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Boris Farkaš:

„Najväčšmi ma udivuje fakt, že keď sa parazity raz dostanú do mozgu, postupne ho ovládnu,“ pokračoval Prim. „Riadia tvoje myšlienky aj chute. A parazit ti velí, aby si robila všetko pre jeho prežitie. Staneš sa poslušnou vojačkou, a ak treba, si ochotná zaňho aj obetovať život.“

Zdvihol obočie. „Asi ti to znie ako nejaký lacný horor a science fiction, však? Mala by si vedieť, že mnohé z týchto parazitov sú celkom bežné. Väčšina nakazených žije a zomiera bez toho, aby si parazita uvedomili. Myslíme si, že drieme, pracujeme a obetujeme svoje životy rodine, vlasti, svojmu vlastnému odkazu. Pritom v skutočnosti všetko robíme pre parazita, pijavicu, ktorá nás riadi z veliteľského stanu v mozgu.“

Je tu ďalšia holeovka a vždy po dočítaní si fanúšikovia kladú otázku – bude aj ďalšia? Bude táto výborná séria pokračovať?

Keď si prečítate Krvavý mesiac, dostanete odpoveď. Skrýva sa doslova na posledných stranách…

Knihu Krvavý mesiac vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Jo Nesbo #severské krimi