Handke vzbudzuje pozornosť svojím dielom aj kontroverznými názormi

Rakúsky spisovateľ, básnik, dramatik a prekladateľ Peter Handke, ktorý sa narodil 6. decembra 1942, je nekonvenčným autorom niekoľkých desiatok próz, hier a esejí. Podieľal sa tiež na filmových námetoch a scenároch, tri celovečerné snímky sám režíroval. Je držiteľom niekoľkých ocenení, v roku 2016 získal Nobelovu cenu za literatúru.

06.12.2022 08:00
peter handke Foto:
Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru 2018 Peter Handke.
debata

Dlhovlasý intelektuál v okuliaroch Hanke sa charakterom svojho diela radí medzi svojich krajanov ako sú alebo boli Elfriede Jelineková, ktorá tiež obdržala Nobelovu cenu za literatúru, Thomas Bernhard alebo Werner Schwab.

Je autorom rozsiahleho diela, jeho bibliografia obsahuje 80 titulov. S režisérom Wimom Wendersom spolupracoval ako scenárista na legendárnej snímke Nebo nad Berlínom z roku 1987 alebo ma televíznej adaptácii Úzkosti brankára pri penalte.

Handkeho písanie bolo od počiatku prevratné, v dráme vytváral takzvané hovorené hry, ktoré boli v obsahovej aj formálnej opozícii k zvyčajnej dráme. Tiež vo svojich prózach tematizuje problematiku komunikácie, jazyka i existenciálnej otázky.

Nedokončil štúdium práv a v roku 1966 vydal prvý román Sršni. Do češtiny je jeho tvorba prekladaná už od konca 60. rokov minulého storočia, vyšli napríklad Úzkost brankáře při penaltě, Nežádané neštěstí, Zvláštní žena, Tři pokusy, Dětský příběh: Číňan bolesti, Za temné noci jsem vyšel ze svého tichého domu či Don Juan.

Rozhovor s Petrom Handkem, ktorý v roku 2019 získal Nobelovu cenu za literatúru.

V Česku je známy predovšetkým ako autor prozaických diel, na divadelných doskách ho preslávila inscenácia Spílání publiku režiséra Dušana D. Pařízka v pražskom Divadle Komedie, ktoré s úspechom inscenovali i Handkeho diela Hodina, ve které jsme o sobě nevěděli či Podzimní blues. V roku 2016 olomoucké Divadlo na cucky predstavilo v českej premiére jeho inscenáciu Proč kuchyň?, ktorej text napísal pod vplyvom vojnových udalostí na Balkáne v priebehu 90. rokov.

Kvôli bombardovaniu bývalej Juhoslávie lietadlami NATO v roku 1999 opustil katolícku cirkev a pobúrenie tiež vyvolal svojou účasťou na pohrebe srbského vodcu Slobodana Miloševiča, ktorý bol Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu súdený pre genocídu, zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, ale zomrel v marci 2006, ešte pred vynesením rozsudku.

Sympatie vyjadril aj vojnovým zločincom Ratkovi Mladičovi a Radovanovi Karadžičovi. Kritiku vyvolalo tiež získanie Nobelovej ceny za literatúru za rok 2019.

V roku 2020 mala premiéru Handkeho divadelná hra nazvaná Zdeněk Adamec. Handke sa pri nej inšpiroval prípadom mladého muža, ktorý sa v roku 2003 upálil v Prahe pri Národnom múzeu. Minulý rok sa hra dočkala českého spracovania v réžii Dušana D. Pařízka v Divadle Na zábradlí.

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #literatúra #Peter Handke