Lionel Messi je kráľ. A toto je jeho nový životopis

„On, ktorý si vybudoval kariéru a reputáciu kľučkami, vynachádzavosťou, kreativitou a fintami, je v skutočnosti mužom, ktorý sa najlepšie cíti vo svojej každodennej, priam vojenskej rutine. A celý stuhne, keď je tento poriadok nejako narušený,“ popisuje stretnutia Pascal Ferré, šéfredaktor France Football.

08.12.2022 11:58
debata

Len jeden futbalista dokázal získať sedemkrát najcennejšiu individuálnu trofej Zlatú loptu ‒ Lionel Messi. A nie je vylúčené, že do tejto veľkolepej zbierky ešte ďalšie pocty pribudnú.

Kráľ Leo. Foto: IKAR
Lionel Messi, Kráľ Leo Kráľ Leo.

DIEGO MARADONA

„Poznám hráča, ktorý zaujme moje miesto v argentínskom futbale, volá sa Messi. Oproti iným hráčom má v sebe niečo iné. Je to vodca, ktorý dáva príklad ostatným.“

Novinár Florent Torchut mal výnimočnú príležitosť dozvedieť sa od veľkého, no mimoriadne skromného hráča o niečo viac než iní, pretože Zlatú loptu udeľuje práve jeho materská redakcia časopisu France Football. Dekorovanie najlepšieho futbalistu umne využil na jeho spoveď.

Lionel Messi – Kráľ Leo.

Zároveň sám dôkladne pátral po Messiho začiatkoch v rodnom Rosariu, zmapoval jeho dvadsaťjeden sezón v Barcelone až po senzačný prestup v lete 2021 do Paríža. S jeho súhlasom publikuje súkromné fotografie z detstva i z rodinného kruhu, pravdaže, popri tých športových. Všetok tento cenný materiál približuje najlepšieho svetového futbalistu nového milénia viac, ako by ste čakali. A určite nesklame.

MICHEL PLATINI

„Messi sa nikdy nezastaví. Mimo hracej plochy vyzerá dobrý a tichý, ale keď hrá, má oči zabijaka. Tešme sa z neho každý deň, pretože nevieme, koľko rokov to ešte potrvá. Prináša do futbalu niečo úžasné.“

Messi, exulant v Katalánsku od svojich trinástich rokov, nikdy nehral v prvej argentínskej lige na rozdiel od Maradonu, ktorý obliekal dres Argentinos Juniors, Boca Juniors a Newell’s Old Boys, iba za klub z Rosaria, za ktorý hral ako chlapec. Svoj vzťah k vlasti má pritom v krvi, nikdy nestratil svoj rodný prízvuk, nikam necestoval bez svojho čajíka maté. „Nikdy nezabudnem, ako sa mu rozžiarili oči, keď som sa ho spýtal, či chce hrať za Argentínu,“ prezradil o ňom Pékerman v 2009.

LUIS FIGO

„Sledovať Messiho je pre mňa úžasný pôžitok. Je to ako prežívať orgazmus.“

35-ročný Leo Messi už strávil viac než polovicu života pod tlakom – výsledkov, obrancov, konkurencie, fanúšikov, médií a konečne aj histórie. Ťarcha, ktorú znáša s takou ľahkosťou – alebo si ju azda ani neuvedomuje –, že by človek prisahal, že ten nevyspytateľný dobrák je len večný chlapec, neprestajne odďaľujúci svoj čas odchodu stade, kde je už dlho len sám, ďaleko od obyčajných ľudí.

O tom všetkom je novinka Lionel Messi – Kráľ Leo z vydavateľstva I­kar.

Knihu Kráľ Leo vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Lionel Messi