Stephen King zachránil neznámu spisovateľku

Aj nočná mora sa môže zmeniť na šťastie. Zistila to i začínajúca americká spisovateľka Chelsea Banningová. Najprv zažila veľké sklamanie, keď na jej prvú autogramiádu prišli len dvaja ľudia, no len čo sa posťažovala na sociálnych sieťach, utešovali ju takí slávni autori ako Stephen King či Margaret Atwoodová. A spravili jej takú reklamu, že sa jej kniha teraz výborne predáva.

16.12.2022 08:00
stephen king Foto:
Román Stephena Kinga Carrie (1974) zavrhlo asi 30 vydavateľstiev, kým sa dostal na trh.
debata (1)

Banningová je mladá autorka z amerického štátu Ohio, kde pracuje ako knihovníčka. Písať skúša už 15 rokov, ale až v auguste jej vyšiel prvý román Of Crowns and Legends (O korunách a legendách). Fantazijný príbeh z čias mýtického kráľa Artuša mal byť prvým dielom z plánovanej trilógie.

Banningová ho chcela predstaviť na autogramiáde v mestečku Ashtabula. Veľmi sa tešila, lebo účasť prisľúbilo „až“ 37 ľudí. Keď však nastala jej veľká chvíľa, kníhkupectvo zostalo prázdne.

Začínajúca americká spisovateľka Chelsea... Foto: CHELSEABANNING.COM
Chelsea Banning Začínajúca americká spisovateľka Chelsea Banningová.

„Na moju včerajšiu autogramiádu prišli len dvaja ľudia, takže som z toho bola dosť smutná… Nahnevalo ma to a, úprimne povedané, aj trocha zahanbilo,“ zverila sa 33-ročná autorka na Twitteri.

Margaret Atwood, author, at the Frankfurt Bookfair / Buchmesse Frankfurt 2009 in Frankfurt am Main, Germany Čítajte viac Spisovateľka plameňometom páli vlastnú knihu. Na protest proti cenzúre

Neúspech ju mrzel o to viac, že kníhkupectvo otvorilo iba kvôli nej, inak cez víkend zostáva zatvorené. „Trhalo to srdce,“ potvrdil denníku USA Today spolumajiteľ predajne Joe Zinski, ktorý so spisovateľkou súcitil.

Potom sa však stalo niečo, s čím nikto nepočítal. Hoci Banningovú na sociálnej sieti sledovala iba asi stovka ľudí, na jej správu prekvapujúco zareagovali viacerí známi spisovatelia.

Románu Hermana Melvillea Biela veľryba (1851)...
Herman Melville: Biela veľryba
+8,,Absurdné" či ,,nudné", vypočul si 20-krát...

„Na mojej prvej autogramiáde ku knihe Prekliatie Salemu prišiel iba jeden zákazník, tučné decko, ktoré povedalo: "Hej, kamoš, nevieš, kde sú tu nejaké knihy o nacistoch?“ chlácholil ju svetoznámy „majster hororu“ Stephen King.

„Vitajte v klube,“ pridala sa kanadská spisovateľka Margaret Atwoodová, ktorá sa preslávila románom Príbeh služobníčky. Aj ona sa podelila o nemilú skúsenosť. „Mala som autogramiádu, na ktorú neprišiel nikto. Iba chlapec, ktorý si chcel kúpiť nejakú lepiacu pásku a myslel si, že mu s tým pomôžem,“ zaspomínala si.

Spisovateľka Margaret Atwood Foto: HBO
Filming Margaret Atwood documentary with White Pine Pictures at the York Club in Toronto January 30, 2019. Peter. Bregg Photos Spisovateľka Margaret Atwood

Debutujúcu kolegyňu na Twitteri podporili aj ďalší spisovatelia, ktorí v našich končinách nie sú známi, ako Neil Gaiman, Robin Hobbová, Jodi Picoultová či Min Jin Leeová. Bokom nezostal ani obľúbený americký raper Flavor Flav.

„Veľakrát som na autogramiádach sedela opustená pri stole, len aby ma niekto oslovil… a spýtal sa ma, kde je toaleta,“ prezradila Picoultová.

Americký spisovateľ Mark Harris Banningovej poradil, aby to brala s humorom. „Na prvej knihe som pracoval štyri roky. Na prvé čítanie prišli len šiesti ľudia. Jeden z nich bol niekto, koho som poznal. Predvídal najhoršie, a tak priviedol štyroch členov rodiny. Ten šiesty bol človek, ktorý sa tam dnu ukryl pred dažďom. Keď neviete, či máte plakať, alebo sa smiať, tak sa smejte. A blahoželám ku knihe,“ povzbudil ju.

Nezvyčajný záujem autorov zvučných mien o neznámu ženu z Ohia spôsobil, že na jej sociálnych sieťach pribudli tisíce komentárov a desaťtisíce „lajkov“. Zároveň sa prudko zvýšil predaj jej románu, dokonca si hľadá agenta.

Filming Margaret Atwood documentary with White Pine Pictures at the York Club in Toronto January 30, 2019.
Peter. Bregg Photos Čítajte viac Poprední spisovatelia kritizujú Putinovu vojnu na Ukrajine

„Je to ohromujúce. Stále som v šoku,“ netajila dojatie. Podľa nej je to pekný príklad solidarity medzi umelcami. „Musíme sa navzájom podporovať a pomáhať si,“ uzavrela Banningová.

Spisovatelia a ťažké začiatky
Románu Hermana Melvillea Biela veľryba (1851) vyčítali, že je príliš dlhý a autora sa pýtali, či naozaj musí byť o veľrybe.
Vydavateľa pre svoju Knihu džunglí (1894) ťažko zháňal aj Rudyard Kipling, ktorého kritizovali, že ani nevie dobre po anglicky. V roku 1907 získal Nobelovu cenu za literatúru.
Odviate vetrom, slávny román Margaret Mitchellovej, odmietlo 38 vydavateľstiev. V roku 1937 zaň získala Pulitzerovu cenu a jeho filmová adaptácia dostala osem Oscarov.
„Absurdné“ či „nudné“, vypočul si 20-krát William Golding, kým v roku 1954 konečne vydali jeho knihu Pán múch. V roku 1983 mu udelili Nobelovu cenu.
Román Stephena Kinga Carrie (1974) zavrhlo asi 30 vydavateľstiev, kým sa dostal na trh.
Bestseller J. K. Rowlingovej o Harrym Potterovi odmietlo minimálne desať vydavateľstiev, až v roku 1997 ho v malom náklade 500 kusov publikoval bezvýznamný vydavateľ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #autogramy #knihy #Stephen King #autogramiáda #spisovatelia #Margaret Atwood