Rakúsko kúpilo Bernhardovu literárnu pozostalosť za 2,1 milióna eur

Rakúska národná knižnica odkúpila za 2,1 milióna eur literárnu pozostalosť po známom rakúskom spisovateľovi Thomasovi Bernhardovi. Knižnica to uviedla v tlačovej správe. Pozostalosť obsahuje zhruba 150 nevydaných textov a tiež Bernhardovu korešpondenciu s ďalšími známymi spisovateľmi.

19.12.2022 14:00
Thomas Bernhard Foto:
Rakúsky spisovateľ Thomas Bernhard.
debata

Podľa riaditeľky rakúskej knižnice Johanny Rachingerovej ide o jeden z najvýznamnejších prírastkov do zbierok inštitúcie. „Sme si vedomí našej zodpovednosti zaistiť túto zbierku pre bádateľov a v dlhšom horizonte pre verejnosť,“ uviedla.

Pozostalosť obsahuje zhruba 30-tisíc stránok a pokrýva prakticky celú Bernhardovu literárnu činnosť. Nachádza sa v nej asi 150 nezverejnených textov a tiež časť korešpondencie, ktorú Bernhard viedol s ďalšími známymi spisovateľmi, napríklad s Petrom Handkem, Eliasom Canettim či Heinrichom Böllom.

Podľa agentúry DPA doposiaľ Bernhardovu literárnu pozostalosť uchovával jeho nevlastný brat Peter Fabjan. Na financovanie akvizície sa podieľalo aj ministerstvo kultúry.

Bernhard patrí k najznámejším rakúskym spisovateľom 2é. storočia. Známe a európskymi divadlami uvádzané sú aj jeho hry. Jeho texty sú často veľmi kritické k Rakúsku a jeho minulosti, napríklad v dobe nacistickej nadvlády.

Podľa tlače sa Bernhard dopustil poslednej provokácie vo svojom závete, v ktorom oznámil „posmrtnú literárnu emigráciu“ a zakázal šírenie svojich diel v Rakúsku. Jeho dediči ale toto prianie nerešpektovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #Thomas Bernhard