Kniha týždňa: Mafiánske balady o nečakanom šťastí

Keď vás postretne nečakané šťastie, začnite si dávať pozor. Aspoň tak to radí spisovateľ Dušan Taragel vo svojej najnovšej knihe Mafiánske balady. V tomto akčnom románe vopred viete, že všetci hlavní hrdinovia zomrú, no ľutovať ich nebudete. Neviete však, ako sa to stane a prečo.

17.12.2022 18:23
debata
Dušan Taragel: Mafiánske balady Foto: Slovart
kniha Mafianske balady Dušan Taragel: Mafiánske balady

Šťastných sedem

Mafiánske balady sú akčný román o posledných dňoch a hodinách života siedmich ľudí, ktorí uverili, že ich práve stretlo šťastie. Na začiatku Fero objaví v lese mŕtvolu a pri poháriku v krčme sa pochváli kamarátom. Aj Fero z Hornej Sŕne by radšej pil whisky ako borovičku a od tej chvíle udalosti naberú spád. Koleso osudu sa rozkrúti a spojí príbehy zo života ľudí, ktorí sa zahrávajú s ohňom.

Vopred viete, že všetci hlavní hrdinovia zomrú, no ľutovať ich nebudete

Každá kapitola už svojím názvom oznamuje, koľko času tomu-ktorému hrdinovi zostáva, kým sa jeho či jej život naplní. Hoci sú to ľudia rôznorodí, to, čo ich spája, je reťaz vrážd, ktoré sa udiali kdesi na prahu šťastia či úspechu. Stačilo zmeniť jedno rozhodnutie, a všetko mohlo dopadnúť celkom inak. Takto však na jeden koniec nadväzuje iný, aj z vraha sa ľahko môže stať obeť. Pretože ľudia sú už takí. Len čo získajú pocit, že majú na dosah čosi ako výhru v lotérii, či už v podobe zakopaného pokladu, krásneho tela bývalej miss, alebo veľkého balíka peňazí, jednoducho stratia hlavu. Na to človek nemusí byť rovno mafiánom a práve v tom je pôvab Taragelovho románu: prestáva byť fikciou a stáva sa presvedčivým obrazom skutočného sveta.

Všetko sa stane celkom pochopiteľne a samozrejme, ako po noci nasleduje ráno. Napriek tomu sme svedkami akčného príbehu, dokonca hneď siedmich príbehov, v ktorých sa napätie dá krájať

Keďže k veľkému balíku peňazí najlepšie pasuje nabitá pištoľ (najmä ak po ňom pasú viacerí), v tomto románe sa tiež strieľa, ale aj topí a tak podobne. Nie sú to však žiadne tajomné či záhadné udalosti, žiadni usilovní vyšetrovatelia, ktorí dýchajú na krk zločincom. Všetko sa stane celkom pochopiteľne a samozrejme, ako po noci nasleduje ráno. Napriek tomu sme svedkami akčného príbehu, dokonca hneď siedmich príbehov, v ktorých sa napätie dá krájať. Autor šponuje našu zvedavosť až do prasknutia, zahráva sa s očakávaniami, a keď už by ste za život niektorého z hrdinov nedali deravý groš, karta sa zrazu obráti a úder príde z celkom inej strany. V príbehoch siedmich hrdinov nie je zaujímavé iba to, ako skončia, ale ako žijú, kým ešte žijú.

kniha Pavol Rankov Klinika Čítajte viac Kniha týždňa: absurdná Klinika s panoptikom pochabých figúrok

Rodinný život mafiánov

Nezabúdajme, že ide o mafiánske, ale predsa balady. Odohrávajú sa na Slovensku a my Slováci sme na hôrnych chlapcov s pištoľkami za opaskom zvyknutí. Nikoho tu neprekvapí, keď ktosi vyskočí spoza kríkov a zahrmí: Daj bohu dušu a mne dukáty! Vzácny cit pre spravodlivosť oddávna velí iným brať a sebe dávať. V tomto sú románoví hrdinovia tradiční. Nie je to balada o siedmich statočných. Za pár posledných hodín či pár posledných dní života im vidíme až do žalúdka. Spoznáme jedného po druhom, ich autá, manželky, milenky, deti aj rodičov, kolegov v náročnej a nebezpečnej práci. A tiež ich tajné sny a nočné mory. Každý jeden by vydal na samostatný román, no takto je to lepšie. Osud ich totiž spojil silnejšie ako život, spojila ich smrť.

V Taragelovom akčnom románe sa dozvieme, aký rodinný život majú mafiánski vrahovia aj aké vybavenie používa odpratávač mŕtvol. Zistíme, prečo bývalá miss Humenné ušla z Londýna do Bystrice. Uvažujeme, či je bezpečné zdvihnúť telefón, keď po rokoch volá bývalá láska. A či sa oplatí vyhľadať ženu podľa jej erotických fotiek v cudzom mobile.

kniha Presporske legendy ozivaju knihy Marie Durickovej Čítajte viac Bosorky ako sokyne aj čerti za volantom: Prešporské legendy Márie Ďuríčkovej ožívajú v dnešných poviedkach

V tomto románe sú aj vulgarizmy. Veľa vulgarizmov. Ale čo by ste čakali od mafiánov? Všetko je na svojom mieste, aj silné svaly, aj silné reči, hrubé krky, prázdne hlavy, zlatokopky, aj zlé matky – lenže tu to vôbec nie je triviálne, ale znepokojivé. Pretože zlým sa človek nerodí, zlým sa človek stáva. Divoké 90. roky sú dávno preč, necítiť ich ani v tomto románe a mnohé postavy nemajú s mafiou nič spoločné. Pach smrti však zostáva. Pred akou deliacou čiarou sa kto zastaví? Dá sa smrť oddialiť, keď sa jedného dňa rozhodneme inak?

Román je osobitý nielen autorovým strhujúcim štýlom, ale aj rukopisom ilustrátora Danglára, sadnú k sebe celkom presne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy